Suomalainen marjapaikkojen paikannin mukana NASA:n kansainvälisessä kilpailussa

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA:n järjestämän World Wind Challenge -sovelluskilpailun finaali pidetään Helsingissä.

Ylen aamu-tv: NASA:n sovelluskilpailu Suomessa
Ylen aamu-tv: NASA:n sovelluskilpailu Suomessa

Nyt ei ole kyse avaruusaluksista ja astronauteista, vaikka NASA:n projektista puhutaankin.

World Wind Challengessä on kyse satelliittien tuottaman tiedon hyödyntämisestä jokapäiväisessä elämässä. Satelliittidata kun tarjoaa rajattomia mahdollisuuksia uusiin innovaatioihin, tuotekehitykseen ja liiketoimintaan.

Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto NASA:n kansainvälisissä World Wind Challenge -sovelluskilpailuissa pyritään esimerkiksi päästöjen vähentämiseen ja uusiutuvien energianlähteiden hyödyntämiseen satelliittidatan mahdollistamilla sovelluksilla.

Nyt järjestettävä kilpailu on järjestyksessä viides. Tällä kertaa teemana on avaruusdatan hyödyntäminen älykkäiden kaupunkiympäristöjen rakentamisessa.

Juuri siksi Helsinki valikoitui finaalipaikaksi, kilpailun tuomari, Aalto yliopiston professori Jaan Praks sanoo.

– Helsinki on maailmalla tunnettu yhtenä parhaista kaupungeista elää ja asua.

Kännykästä parhaat marja- ja sienipaikat

Yksi World Wind Clannge -kilpailun osanottajista on suomalainen neljän ihmisen yritys Satellio Oy. Yritys tekee satelliittidatan avulla muun muassa metsänkartoituksia. Heidän kilpailuprojektinsa on sovellus, joka näyttää parhaat marjastus- ja sienestyspaikat interaktiivisella, koko Suomen käsittävällä kartalla.

– Ihmiset voivat myös jakaa omia hyviä mustikkapaikkojaan kavereilleen tai kertoa, mistä kanttarellit on jo poimittu, Satellion perustaja Lauri Häme kertoo.

Satelliittien tuottamasta tiedosta käytetään toistaiseksi vain murto-osa, Jaan Praks sanoo.

– Tiedon määrä kasvaa jatkuvasti, satelliitteja laukaistaan avaruuteen koko ajan lisää.  Tulevaisuudessa voidaan ajatella vaikka, että jos tehdään kaivuutöitä, niin kännykkä näyttää saman tien, missä putket menevät maan alla. Tai voidaan selailla vapaasti karttoja, joissa näkyy ilmanlaatu ja tuulensuunta vieläpä yhdistettynä, että tiedämme tarkasti, mihin suuntaan mikäkin on liikkumassa. Mahdollisuudet ovat rajattomat.

Praksin mukaan satelliittien tuottamassa tiedossa on runsaasti kaikille avointa ja hyödynnettävissä olevaa materiaalia.

– Se on verovaroin tuotettua. Suuri osa meidän avaruusjärjestöistä on verovaroin ylläpidettyjä organisaatioita.NASA:kin World Wind Challenge -kilpailussaan painottaa, että kaikki kilpailutyöt ovat avointa koodia, jokainen kaupunki maailmalla voi käyttää samoja apseja myöhemmin.

Suomalaiset yritykset, korkeakoulut ja tutkimuslaitokset ovat pitkään olleet mukana avaruustutkimuksessa ja kehittämässä uusia avaruusteknologisia sovelluksia. Esimerkiksi Ilmatieteen laitos on ollut mukana kansainvälisissä avaruusteknologian hankkeissa jo useampia kymmeniä vuosia.