Teloitusvideon tehneitä varusmiehiä epäillään palvelusrikoksesta – sotilaslakimies: "Mitään tämän tyyppistä en muista"

Osa videolla esiintyneistä Karjalan prikaatin varusmiehistä on tunnistettu.

esitutkinta
Varusmiehiä rivissä
Raine Martikainen / Yle

Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä Kouvolassa on tunnistettu osa varusmiehistä, jotka esiintyvät lavastetulla teloitusvideolla. Tiistaina ilmi tulleella videolla näkyy kuinka yksi varusmies osoittaa rynnäkkökiväärillä seitsemää muuta ja ampuu heitä paukkupatruunoilla.

– Osa videolla esiintyneistä varusmiehistä on tiedossa, ja se tarkoittaa, että voimme käynnistää esitutkinnan. Toivottavasti sen yhteydessä kaikki osalliset ovat selvillä, sanoo Karjalan prikaatin oikeusupseeri, yliluutnantti Jouni Kautonen.

Videolla näkyy, että ampujasta noin 15–20 metrin päässä rivissä seisovat miehet kaatuvat maahan esittäen osuman saaneita. Kautonen epäilee että video on tehty 7. kesäkuuta. Videon tekoon osallisia epäillään palvelusrikoksesta. Asiaa tutkii ammattisotilas Karjalan prikaatin esikunnasta.

Toistaiseksi epäillyt jatkavat palvelustaan normaalisti.

– Pitää muistaa, että tässä vaiheessa on kyse palvelusrikosepäilystä. Heitä ei ole tuomittu mistään, sanoo oikeusupseeri Jouni Kautonen.

"Mitään tämän tyyppistä en muista"

Johtava sotilaslakimies Juha Lindberg Maavoimien esikunnasta pitää videota erittäin poikkeuksellisena.

– Mitään tämän tyyppistä en muista. Kyllähän tämä tilanne on kaiken sen vastaista, mitä puolustusvoimissa opetetaan, sanoo Lindberg.

Kyse on siitä, miten varusmiehet suhtautuvat sodan oikeussääntöihin.

Kyllähän tämä tilanne on kaiken sen vastaista, mitä puolustusvoimissa opetetaan.

johtava sotilaslakimies Juha Lindberg

– Lavastettu tilanne rikkoisi oikeasti sodan perustavanlaatuisia oikeussääntöjä. Videolla nähty toiminta on hyvin räikeästi sitä vastaan, mitä kansainvälisesti on sovittu, sanoo johtava sotilaslakimies Juha Lindberg.

Videolla nähty toiminta on myös vastoin puolustusvoimien ohjesääntöä, jonka mukaan varusmiesten on noudatettava hyviä käyttäytymis- ja kohteliaisuussääntöjä.

Videoiden kuvaamiselle tarkat säännöt

Maavoimissa kännykkäkameroilla kuvattuja videoita ja kuvia päätyy tutkintaan säännöllisin väliajoin. Usein kyse on varusmiesten kuvaamisesta väärässä varustuksessa.

– Voisi sanoa, että ne ovat aika viattoman oloisia. Saatetaan olla suojanaamarit päässä ja muutoin varustus ei ole normiohjeistuksen mukaista tai ollaan vaikkapa vähissä varustuksissa, sanoo johtava sotilaslakimies Juha Lindberg.

Vapaa-aikana esimerkiksi tupakuvan ottaminen kaikkien osallisten suostumuksella on mahdollista.

oikeusupseeri Jouni Kautonen

Puolustusvoimat rajoittaa videoiden ja kuvien ottamista palvelustapahtumien aikana. Karjalan prikaatissa varusmiehillä on oltava vastaavan kouluttajan lupa kuvan tai videon ottamiseksi palvelustapahtumasta.

– Vapaa-aikana esimerkiksi tupakuvan ottaminen kaikkien osallisten suostumuksella on mahdollista. Palvelustehtävään liittyen se vaatii ihan joka kerta palvelusta johtavan kouluttajan luvan, sanoo oikeusupseeri Jouni Kautonen.

Vuosittain pelkästään Karjalan prikaati käynnistää noin 600 esitutkintaa. Syitä ovat tavallisimmin luvaton poissaolo ja matkapuhelimen käyttö palveluksessa.

Kuuleminen vielä kesken

Videon tekoon osallisten varusmiesten kuulustelukertomusten tekeminen on vielä toistaiseksi kesken.

– Tutkinta selvittää tapahtuneen ja mahdolliset motiivit. Uskoisin, että kahden viikon sisällä on jonkinlainen tieto, että miten asiassa edetään. Tutkinnan kestoa on tässä vaiheessa vaikea ennakoida, sanoo oikeusupseeri Jouni Kautonen.

Videon olemassaolo selvisi Karjalan prikaatille tiistaina iltapäivällä. Kouvolan Sanomat lähestyi prikaatin henkilökuntaa asiasta, ja kysyi, että onko heillä tietoa videosta.

– Sen jälkeen pyysimme videon nähtäväksi, ja sitä kautta lähdimme selvittämään, että olisivatko sillä esiintyneet henkilöt tunnistettavissa. Näin kävi, että viime vajaan vuorokauden aikana henkilöitä on tunnistettu siitä, sanoo Jouni Kautonen.

Ensimmäisenä lavastetusta teloitusvideosta kertoi (siirryt toiseen palveluun) Kouvolan Sanomat.