1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Dieselautot

Ajokieltoja, korjauksia vaiko pieniä viilauksia? – Berliinin ”dieselhuippukokoukselta” odotetaan tänään suuria päätöksiä

Saksalainen autoteollisuus yrittää keskiviikkona kaikkensa, jotta dieselmoottoreille ei asetettaisi ajokieltoja. Saksan ratkaisuilla on suora vaikutus myös Suomeen.

Kuva: Julian Stratenschulte / EPA

Berliinissä käynnistyy puoliltapäivin ”Diesel-Gipfel” eli dieselhuippukokous, johon Saksan hallitus on kutsunut autoteollisuuden ylintä johtoa.

Kokouksen taustalla on, että dieselskandaali on ryvettänyt pahasti asiakkaiden luottamusta saksalaisiin autonvalmistajiin myös Saksan sisällä. Kokouksen asialista pyörii sen ympärillä, miten dieselmoottoreilla varustetut ajoneuvot saataisiin puhtaammiksi.

Etukäteen on arvioitu, että kokouksen päätteeksi osapuolet kertovat aloittavansa merkittävän korjauskampanjan liikenteessä olevien dieselautojen pakokaasupäästöjen puhdistamiseksi.

Tuoreimpien testitietojen mukaan lähes kaikki aivan uusimpienkin dieselmallien päästöt ylittävät sallitut 80 milligrammaa typen oksideja kilometriä kohden. Ympäristöjärjestö Deutsche Umwelthilfen testissä vain neljä automallia Audi der A5 2.0 TDI, Audi Q3 2.0 TDI quattro sekä Mercedes E 200d ja VW Sharan 2.0 TDI alittivat tämän raja-arvon.

Kokouksen suurin vääntö käytäneen siitä, riittävätkö valmistajien suorittamat ohjelmistopäivitykset ongelman ratkaisemiseksi vai tarvitaanko ilmanlaadun parantamiseksi ja asiakkaiden uskon palauttamiseksi jo olemassa oleviin autoihin teknisiä parannuksia ja lisäasennuksia.

Pakokaasuja pesevien laitteiden kehittäminen vanhoihin moottoreiden on jo kovassa vauhdissa. Noin 1 500 euroa autoa kohden maksavalle laitteistolle ei kuitenkaan ole helppo löytää maksajaa.  

Lähes kaikki ajokieltoja vastaan

Kokouksessa pyritään myös ottamaan selkeä kanta monien kaupunkien ehdottamiin ajokieltoihin sellaisille vanhemmille dieselajoneuvoille, joissa ei ole pakokaasujen puhdistuslaitteistoa. Saksan liikenteessä edelleen suuri osa dieselautoista ei kuulu kahteen viimeisimpään Euro 5 tai Euro 6 päästöluokkaan.

Sekä poliitikot että autoala kokonaisuudessaan pyrkivät estämään ajokieltoja hinnalla millä hyvänsä, sillä sen uskottaisiin romahduttavan käytettyjen autojen kaupan. Kuluttajille syntyisi valtaisia tappioita ja esimerkiksi monet leasing-yhtiöt, joiden autot ovat tällä hetkellä asiakkailla, kaatuisivat odotettavissa olevien arvonromahduksien alla.

Poliitikot ovat väläyttäneet yhtenä vaihtoehtona entistä suurempaa rahallista vastaantuloa, jonka vanhemmasta Euro 1-4 –luokan automallista luopuva asiakas saisi vaihtaessaan auton uuteen tai varsinkin sähköautoon.  

Jos muu ei auta, rankaisee asiakas

Saksan oikeusministeri Heiko Maas on ilmaissut tukensa jopa joukkokanteille, jotta autonvalmistajille saataisiin riittävää painetta. Myös monet muut poliitikot ovat viime viikkojen mielipidemittauksia luettuaan antaneet varovaisen tukensa käräjöinneille. Saksassa käydään pian liittopäivävaalit.

Autoteollisuus on tähän saakka vakuuttanut, että pelkällä ohjelmistopäivityksellä saataisiin haitallisimpia typen oksideja leikattua keskimäärin 25 prosenttia nykyisestä.

Saksan autonvalmistajille on annettu lokakuuhun asti aikaa esitellä, millä konseptilla ne saavat automallinsa testeistä läpi.

Suomessa ainakin liikenteen turvallisuusvirasto Trafi seuraa tarkkana Saksan keskiviikon huippukokouksen antia. EU:n alueella on vaikea kuvitella, että saksalaisautoihin Saksassa mahdollisesti vaadittavia muutoksia ei vaadittaisi samoihin autoihin myös meillä.

Käytännössä kaikki Saksassa dieselskandaalin vuoksi nyt tehtävät päätökset heijastuvat myös Suomeen. Myös meillä autoala pelkää markkinahäiriöksi kutsumaansa tilaa, koska autokauppa on käynyt vaihteeksi varsin mukavasti.