1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. osa-aikatyö

Terveyskeskuksissa paljon osa-aikaisia lääkäreitä: "Mieluummin niin, että lääkäri tekee neljä päivää töitä viikossa kuin irtisanoutuu"

Tyhjiä päiviä paikataan kokemattomilla, vastavalmistuneilla lääkäreillä.

Potilaita terveyskeskuksen odotustilassa Vantaalla. Kuva: Jukka Uotila / AOP

Lääkärivaje on hellittänyt Suomessa viime vuosina tasaiseen tahtiin, kun terveyskeskusten avoinna olevia lääkärinvirkoja on saatu täytettyä. Yksi ilmiö terveysasemien lääkärikunnassa näyttää silti pysyvän: osa-aikatyö.

Joka viides lääkäri työskentelee terveyskeskuksessa osa-aikaisesti. Tieto ilmenee Lääkäriliiton tuoreimmasta, vuoden 2016 Lääkärit Suomessa –tilastojulkaisusta. (siirryt toiseen palveluun)

Osa-aikalääkäri-ilmiö on tuttu Vantaalla Myyrmäen terveysasemalla. Terveysaseman kaikki 22 lääkärinvakanssia on täytettynä, mutta ylilääkäri Laura Laisolan mukaan ”aika moni” lääkäri tekee lyhennettyä työviikkoa.

– Hirveän tavallista on, että osa-aikalääkärit tekevät täällä 80-prosenttista työaikaa eli neljä työpäivää viikossa, jotka ovat sitten sen pituisia kuin ovat, Laisola kertoo.

Kokopäivälääkäri töissä 40-45 tuntia viikossa

Laisolan mukaan syyt osa-aikaiseen työskentelyyn ovat moninaiset. Osa-aikaisuutta suosivat etenkin terveysasemalla työskentelevät nuoret perheelliset lääkärit.

– He tulevat töihin esimerkiksi äitiyslomalta ja haluavat tehdä osa-aikaisesti töitä lasten takia. Sitten on myös työn ohessa tutkimusta tekeviä lääkäreitä, jotka työskentelevät 1–3 päivää viikossa.

Lääkäriliiton selvityksen mukaan osa lääkäreistä tekeekin osa-aikatyötä tehdäkseen esimerkiksi tutkimusta, mutta terveyskeskuslääkäreiden kohdalla tämä on vähäisempää kuin sairaalassa toimivilla lääkäreillä.

Työpanoksesta puhuttaessa Laisola haluaa muistuttaa, että lääkärin työaika ei ole sama kuin kenen muun tahansa palkansaajan. Hän sanoo, että kokopäiväinen lääkäri tekee keskimäärin 40–45 tuntia töitä viikossa.

Tilastokeskuksen viimeisimmän, vuoden 2014 tietoihin perustuvan laskelman mukaan (siirryt toiseen palveluun)suomalaisen kokoaikaisen palkansaajan säännöllinen työaika on 39 tuntia viikossa, josta todellisuudessa tehty työaika on 32 tuntia.

Kilpailuvaltti

Myyrmäen terveysasemalla lääkäreiden osa-aikatyöhön suhtaudutaan myönteisesti. Laisolan mielestä mahdollisuus osa-aikatyöhön on jopa kilpailuvaltti, kun terveysasemalle rekrytoidaan lääkäreitä.

– Lääkärit haluavat tietää, onko työsuhteessa joustavuutta, koska eteen saattaa tulla elämäntilanteita, joissa on tarve tehdä lyhyempää työviikkoa.

Lääkäreillä on kovasta kysynnästä johtuen poikkeuksellinen mahdollisuus vaikuttaa itse omiin työehtoihinsa. Työnantajasta valitaan useimmiten se, joka tarjoaa parhaan sopimuksen omaan elämäntilanteeseen nähden.

Laisola sanoo, että lyhyemmästä työviikosta on myös esimiehelle etua. Osa-aikatyö pitää yllä parempaa työhyvinvointia työyhteisössä.

– Mieluummin niin, että lääkäri tekee neljä päivää töitä viikossa kuin irtisanoutuu ja lähtee kevyempiin hommiin.

Sijaisia perehdytetään "isosti" ja "jatkuvasti"

Osa-aikaisesti työskentelevät lääkärit eivät aiheuta ongelmia terveyskeskukselle, Laisola vakuuttaa. Lyhyiden työviikkojen aiheuttamat aukot täytetään sijaislääkäreillä, joita on tarjolla hyvin.

Heistä kuitenkin lähes kaikki ovat kokemattomia, vastavalmistuneita lääkäreitä, koska kokeneita yleislääkäreitä ei ole sijaismarkkinoilla. Laisola myöntää, että tällainen järjestely luo haasteita terveysasemalle.

– Käytännössä tämä tarkoittaa jatkuvaa rekrytointia sekä hyvin isoa, jatkuvaa panostusta lääkäreiden perehdytykseen ja tutorointiin. Meillä näitä koulutettavia lääkäreitä on noin 40–50 prosenttia lääkäreistä ja tämä pooli vaihtuu noin 10 kuukauden välein.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ei ota kantaa lääkäreiden sijaisjärjestelyihin. Lääkintöneuvos Liisa Toppila Valvirasta kertoo, että sijaisten rekrytointi on täysin työnantajan asia.

– Emme puutu rekrytointiin. Työnantaja arvioi sen, minkä tasoisia lääkäreitä he tarvitsevat missäkin tilanteessa, toteaa Toppila.

Naislääkärit suosivat osa-aikatyötä

Osa-aikalääkäreiden määrä kipusi terveyskeskuksissa huippuunsa 2000-luvulla, jolloin heidän määränsä kolminkertaistui. Osa-aikaisesti työskentelevien lääkäreiden määrä on pysynyt samana koko 2010-luvun.

Lääkäriliiton tilastojen mukaan etenkin naislääkärit haluavat tehdä osa-aikatyötä. Suurin osa heistä on 35–44-vuotiaita.

Naislääkärit tekevät kaikissa ikäryhmissä enemmän osa-aikatyötä kuin mieskollegat.

Lue myös:

Unohda lääkäripula: Nyt uhkaa lääkäritulva