1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. marjanpoiminta

Arktiset Aromit -yhdistys: Hillaa ei ole syytä poimia raakana

Yhdistyksen tietoon on tullut tapaus, jossa raakana poimittua hillaa on pyritty kypsyttämään luonnossa muovien päällä.

marjanpoiminta
Hilla
Ismo Pekkarinen / AOP

Hilla on kypsynyt nyt poimittavaksi Keski-Suomen ja läntisen Pohjois-Suomen alueilla, kertoo Arktiset Aromit -yhdistys.

Kesän viileyden vuoksi lakka kukki useita viikkoja tavallista myöhempään. Siksi myös sato on kypsymässä kolmisen viikkoa keskimääräistä myöhemmin. Hilla kypsyy asteittain, joten luonnosta löytyy niin kypsiä hilloja kuin raakileitakin.

Yhdistyksen tietoon on tullut tapaus, jossa raakana poimittua hillaa on pyritty kypsyttämään luonnossa muovien päällä. Tällainen marja ei ole elintarvikkeeksi kelpaavaa ja jos tällaisia kätköjä löytää luonnosta, on niistä syytä tehdä ilmoitus lähimmälle elintarvikevalvontaviranomaiselle, yhdistys vetoaa tiedotteessa.

– Mekin olemme pyrkineet sitä estämään, että ne eivät päädy sieltä elintarvikekäyttöön. Sinne pääsevät linnut tekemään jätöksiä ja eläimet muutenkin liikkuvat vapaasti siellä luonnossa, yhdistyksen toiminnanjohtaja Simo Moisio kertoi Ylen Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa.

– Eikä se raa'an hillan kypsyttäminen onnistu.

Jos näkee ulkomaisten poimijoiden auton, kannattaa rekisterinumero ottaa ylös, yhdistys vetoaa tiedotteessa. Tällöin viranomaiset ja yritykset voivat keskenään selvittää, minkä yrityksen kutsumina raakoja marjoja poimivat marjastajat ovat tulleet maahan.

Puustoa kasvavilla korpisoilla hillaa riittää poimittavaksi syyskuun alkuun saakka. Sadosta tulee keskimääräistä parempi, joten kypsää ja hyvälaatuista marjaa riittää toreille ja kauppoihin runsaasti.

Lue seuraavaksi