Hyppää sisältöön

Autojätti Toyotakin uskoo suomalaissovellukseen – yli 14 miljoonan rahoitus varmistui

Toimintamme voi olla maailmanlaajuista jo vuonna 2020,  MaaS Global Oy:n toimitusjohtaja Sampo Hietanen sanoo.

Liikenteen digitalisoituminen etenee vauhdilla ja ainakin suomalaisen kasvuyritystyksen MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen uskoo digitalisaation haastavan auton omistamisen.

MaaS Globalin liikkumissovellus Whim laajenee tänä vuonna Hollantiin ja Iso-Britanniaan. Maas Global on kasvuyritys, joka tarjoaa liikkumista palveluna älypuhelinsovelluksen avulla. Sovellus kokoaa yhteen ison määrän liikkumisen vaihtoehtoja niin lähijunista, yhteiskäyttöpyöriistä kuin vuokra-autoistakin.

– Nyt meillä on sellainen sijoitusporukka, joka voi haastaa liikennesektoria maailmanlaajuisesti, MaaS Globalin toimitusjohtaja Sampo Hietanen sanoo.

Palvelussa asiakas voi ostaa yksittäisiä matkoja tai kokonaisvaltaisen kuukausipaketin. Malli on tuttu teleoperaattoreiden data-, puhe- ja tekstiviestipaketeista.

"Toyotan mukanaolo kertoo paljon"

Toimitusjohtaja Sampo Hietasen mukaan MaaS Globalin rahoituskierros päättyi tänään ja kokonaisrahoitus yltää 14,2 miljoonaan euroon.

Suomalaisyrityksen vanhoista osakkaista merkittäviä lisäsijoituksia tekivät Transdev, Veho ja Karsan. Uusia sijoittajia ovat japanilaisyritys DENSO ja turkkilainen Swiftcom sekä noin kuukausi sitten julkistetut Toyota Financial Services ja Aioi Nissay Dowa.

Hietanen kertoo, että Amsterdamissa palvelu kattaa esimerkiksi joukkoliikenteen, taksit ja vuokra-autot. Amsterdam haluaa vähentää Whimin avulla kasvavan kaupungin ruuhkia.

– Uskon, että palvelumme on vakava haastaja perinteiselle auton omistamiselle.

– Toyotan mukanaolo kertoo jo paljon.

Hietanen sanoo, että tavoitteena on julkaista Whim Amsterdamissa tämän vuoden aikana.

Suomessa sovellus on jo auki iPhonella ja Androidilla sitä voi käyttää jatkossa.

Britannian-valloitus alkaa

Whim tuli ensimmäisenä käyttöön Helsingin seudulla lokakuussa. Uudellamaalla sitä käyttää vasta rajattu testiryhmä. Helsingin ja Amsterdamin ohella Whim on laajentumassa Iso-Britanniassa Birminghamin.

Yhteistyö on alkamassa tänä vuonna näillä näkymin myös Wienin kanssa. Hietasen mukaan neuvottelut ovat pitkällä myös Singaporen ja Toronton kanssa. Yhteensä neuvotteluja käydään yli 20 kaupunkiseudun kanssa. Hietasen mukaan mahdollisuudet markkinoilla ovat todella isot.

– Eri tahot ovat jopa yllättävän kiinnostuneita tästä, Hietanen sanoo.

Liikennepalveluiden liikevaihdon ennustetaan nousevan 1 000 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä. Hietasen mukaan Maas Global haluaa haukata kakusta viidenneksen eli jopa 200 miljardia dollaria.

Myös toinen suomalaisyritys, Tuup-niminen startup, on samoilla apajilla. Tuup on solminut yhteistyösopimuksen Yhdysvaltoihin ja tähtää myöhemmin Aasiaan.

Maas Globalin ja Tuupin kaltaisia, palvelut yhteen kokoavia, liikkumisoperaattoreita ei vielä ole montaa maailmassa.

– Tämä voi tuoda jatkossa myös merkittävästi työpaikkoja Suomeen, Hietanen sanoo.

.
.