Hyppää sisältöön

Kesätyöntekijöitä Pohjoismaiden kesken välittävä Nordjobb tähyää ensimmäistä kertaa Pohjois-Suomeen

Nordjobb ottaa 30 vuoden toiminnan jälkeen vihdoin jalansijaa myös Lapissa. Suomen, Ruotsin ja Norjan rajoilla kesätyövaihdolle uskotaan löytyvän mahdollisuuksia.

Nordjobb Suomen projektivastaava Mira Korhonen uskoo, että kesätyövaihto voisi alkaa Pohjois-Suomessa jo vuoden sisällä. Kuva: Laura Valta / Yle

Kun yritys haluaa kansainvälistyä ja nuori aikuinen kerätä työkokemusta tai kielitaitoa ulkomailta, on ilmainen Nordjobb-ohjelma paikallaan. Palvelu on toiminut jo 30 vuotta, mutta Pohjois-Suomeen se laajenee vasta nyt.

– Olemme selvittäneet, että täällä olisi aika paljonkin tarvetta varsinkin ruotsin ja norjan kielen taitoiselle työvoimalle, kertoo Nordjobb Suomen projektipäällikkö Mira Korhonen.

Lapissa työvoiman liikkuminen rajojen yli on aina ollut luontevaa, joten uusi palvelu otetaan mielellään vastaan.

– Toivoisin, että saisimme Pohjois-Suomeen oman Nordjobb-koordinaattorin. Ehkä niin, että siinä olisi kytköksiä Norrbottenin Nordjobbiin, koska me olemme täällä rajalla ja tunnemme molempien maiden kulttuurin ja osaamisen, toteaa Pohjoiskalotin Rajaneuvonnan koordinaattori Päivi Koivupalo.

Koivupalolla on vahva usko siihen, että kolmen maan rajavyöhykkeen maakunnassa löytyy kysyntää pohjoismaiselle kesätyövaihdolle.

Toiminta saadaan nopeasti alkuun pohjoisessa

Merilappilaisille yrittäjille Nordjobb-ohjelmaa esiteltiin ensimmäistä kertaa tiistaina, mutta tavoitteena on saada ensimmäiset "nordjobbarit" pohjoiseen jo seuraavalle talvisesongille.

–  Nyt kun on saanut täältä kontakteja ja tavannut ihmisiä, niin tästä on hyvä jatkaa yhteistyötä. Ehkä ensi kesänä yritetään saada homma ihan kunnolla pyörimään, Korhonen toivoo.

Yksi ensimmäisistä kiinnostuneista työnantajista oli Lappia, jossa Nordjobb nähdään oivana mahdollisuutena lisätä kansainvälisyyttä.

– Meitä kiinnostaa Ruotsin ja Norjan osaaminen ja verkostot sinne. Ja toki meidän opiskelijoiden mahdollisuudet hankkia työosaamista pohjoismaisilta työmarkkinoilta, perustelee kuntayhtymän johtaja ja rehtori Virpi Lilja.

.
.