Ostopuolukka saa väistyä marjayrityksen omien poimijoiden tieltä – "Tämäkin on mennyt senttipeliksi"

Pohjanmaan 4h-yhdistysten pitkä perinne ostaa puolukkaa poimijoilta katkeaa tänä syksynä. Puolukoille löytyy silti vielä ostajiakin.

puolukka
Puolukoita korissa
Anne Rahjola / Yle

Pohjanmaan alueen 4H-yhdistykset eivät avaa tänä syksynä perinteisiä marja-asemiaan puolukan vastaanottamiseksi. 4H:n yhteistyökumppani Polarica Oy on ilmoittanut, että se ei osta tänä syksynä puolukkaa Pohjanmaalta.

Rovaniemeläisen Polarica Oy:n varatoimitusjohtaja Jukka Kristo pahoittelee sitä, että pitkään jatkuneeseen yhteistyöhön 4H-yhdistysten kanssa tulee nyt ainakin paussi.

– Nyt on ollut kolme hyvää puolukkavuotta. Näyttää siltä, että puolukasta on ylitarjontaa, sanoo Kristo.

Varsinkaan ylitarjontatilanteessa yrityksen ei Kriston mukaan kannata tuoda marjoja kaukaa vaan kerätä ne mahdollisimman läheltä tuotantolaitoksia.

– Silloin saamme logistiikkakustannukset alas. Joka sentti, mikä tulee lisäkustannuksia, kertaantuu siellä loppuhinnassa. Tämäkin on mennyt senttipeliksi, sanoo Kristo.

Omat poimijat tehokkaampia

Vaikka Polarica Oy on ollut tyytyväinen 4H-yhteistyöhön ja on valmis sitä jatkamaankin, sanoo Kristo, että omien poimijoiden käyttö on yritykselle kannattavampaa.

– Kyllähän siinä aina pikkuisen kulutasoeroa on. Omassa organisaatiossa kaikki on tehokasta, mutta kun on useita ostopisteitä, logistiikka tulee kalliimmaksi.

Kristo pitää epätodennäköisenä, että Polarica lähettäisi tänä syksynä omia poimijoitaan pohjalaismaakuntiin. Sekin on kuitenkin mahdollista, mikäli yritys ei saa riittävästi puolukkaa lähempää, myöntää Kristo.

– Nyt näyttää siltä, että joka puolella maata tulee hyvin puolukkaa.

Polarican oman poimijat keräävät tällä hetkellä lakkaa ja siirtyvät seuraavaksi mustikkasadon kimppuun. Puolukan vuoro on vasta sen jälkeen kun mustikat on poimittu talteen.

Puolukkaa varastossa

Pohjanmaalla Mustasaaressa toimivalla Marja Bothnia Berriesillä työskentelee myös omia poimijoita. He poimivat tällä hetkellä lakkoja Pohjois-Suomessa ja Kainuussa. Poimijat siirtyvät mahdollisesti Pohjanmaalle puolukka-aikaan.

Silti yritys ostaa tänäkin vuonna puolukkaa myös paikallisilta poimijoita.

Puolukkasadon odotetaan kypsyvän neljän viikon kuluttua. Vielä tässä vaiheessa Marja-Botnia Berriesin vientipäällikkö Kåre Björkstrand ei osaa arvioida, millä hinnalla puolukkaa tullaan ostamaan.

– Kaksi edellistä puolukka-satoa ovat olleet ennätyssatoja Suomessa. Vuonna 2015 poimittiin noin 10 miljoonaa kiloa puolukkaa ja vuonna 2016 11 miljoonaa kiloa. Kyllä se vaikuttaa siihen, että tietyillä yrityksillä on varastoa enemmän kuin ehkä he haluaisivat, Marja-Bothnia Berriesin vientipäällikkö Kåre Björkstrand kertoo.

Marja Bothnia Berriesillä on ollut vuosittain noin parikymmentä ostopistettä ympäri Pohjanmaata, suurin osa Kristiinankaupunki-Oulu -akselilla.

– Länsirannikko on meidän parasta puolukka-aluetta. Täällä löytyy vielä hieno traditio, että ihmiset jaksavat mennä metsää poimimaan puolukoita, Björkstrand toteaa.

Marjoja myymään saattaa tulla kolmekin sukupolvea, jotka kisaavat, että kuka kerää syksyn aikana eniten marjaa.

Isto Kärkäinen

Pohjalaispoimijoille kiitosta

Myös ypäjäläinen Kärkäisen puutarha lupaa ostaa tänä vuonna puolukkaa ja karpaloa myös pohjalaismaakuntien poimijoilta. Ostopisteet Kärkäinen avaa syyskuussa Alajärvelle ja Seinäjoelle.

– Pohjanmaalla on ahkeria poimijoita vauvasta vaariin. Marjoja myymään saattaa tulla kolmekin sukupolvea, jotka kisaavat, että kuka kerää syksyn aikana eniten marjaa, kertoo yrittäjä Isto Kärkäinen.

Kärkäinen ostaa puolukkaa sekä putsattuna, että roskaisena. Hinta tulee määräytymään markkinatilanteen mukaan. Keskimäärin poimijat tuovat myytäväksi 40-50 kiloa puolukkaa, mutta 200-300 kilon puolukkamäärät eivät ole harvinaisia.

– Moni porukka tienaa tällä tavoin reissurahoja, Kärkäinen kertoo.

Ilmajokelainen Marjami Oy pohtii vielä ja tekee ostoratkaisunsa, kun puolukan satomäärä varmistuu. Marjami (ennen Bandedosa) on ostanut puolukkaa monena vuonna useassa pohjalaiskunnassa, ei kuitenkaan joka vuosi.

Marjami on välittänyt puolukkaa myös Polaricalle sekä suoraan Ruotsiin.