Finnkinon purkutyöt arvokohteessa ihmetyttävät: silminnäkijöiden mukaan säilytettäväksi tarkoitettua irtaimistoa heitettiin kierrätyslavoille

Lappeenrannassa suljettujen elokuvateattereiden Nuijamiehen ja Kino-Aulan irtaimiston joukossa on tunnetun suunnittelijan design-valaisimia. Finnkino pitää suojeltavaksi kaavailtujen teattereiden irtaimiston kohtalon omana tietonaan.

Paavo Tynellin suunnittelemia valaisimia oli salin molemmilla seinillä. Kuva: Yle/ Ulla Ylönen

Maanantaina, kesäkuun 26. päivänä lappeenrantalaisen elokuvateatterin Nuijamiehen sisäpihalla käy kuhina. Teatterin takaovet ovat ammollaan. Työmiehet kantavat tuoleja ja hyllyjä takapihalle tuoduille vaihtolavoille.

Historiallisesti arvokkaat elokuvateatterit Nuijamies ja Kino-Aula on suljettu edellisenä torstaina.

Naapuritalosta aukeaa suora näkymä takapihalle. Talossa työskentelevät yrittäjät piipahtavat töidensä lomassa seuraamassa tapahtumia portaikon ikkunasta.

Pirjo Ruokokoski on vain yksi purkuoperaatiota todistaneista ihmisistä. Yle on tavoittanut useita ihmisiä, jotka ovat olleet paikalla, kun elokuvateattereiden irtaimistoa on viety vaihtolavoille.

– Olin kiinnostunut yhdestä mäntyisestä hyllystä. Purkumiehet sanoivat, etteivät he voi niitä myydä, mutta hyllyt viedään kierrätyskeskukseen, mistä niitä voi käydä ostamassa, Ruokokoski kertoo.

Toisen silminnäkijän mukaan tuolien metalliosat eroteltiin jo teatterissa, sillä metallit heitettiin toiselle ja pehmeät istuinosat toiselle lavalle.

Muuttoa sivusta seurannut kaupunkilainen huomasi toisen lavan kyljessä tekstin ”Hyötypaperi”. Hyötypaperi on kierrätyspalveluihin erikoistunut yritys.

– Kalusteita käsiteltiin tosi huolettomasti. Osa oli jo lavalle heitettäessä palasina, kertoo Jonna Väkevä.

Nuijamiehen interiööri viimeistä edellisenä näytöspäivänä. Saliin mahtui yli 300 katsojaa. Kuva: Yle/ Ulla Ylönen

Finnkinon tiedottamisen ja silminnäkijähavaintojen välillä on ristiriita.

Finnkino on ilmoittanut säilyttävänsä irtaimiston ja vievänsä sen varastoon. Silminnäkijähavintojen perusteella vaikuttaa siltä, että elokuvateatterien istuimet on jo aikaa sitten murskattu energiajätteeksi.

Finnkinon ketjujohtaja Ismo Määttä kieltäytyy sähköpostitse haastattelusta. 

– Emme jatka tätä keskustelua enää julkisesti, hän viestittää.

Nuijamiehen ja Kino-Aulan teatterisalit tyhjennettiin viikossa.

Minne irtaimisto joutui?

Suomen suurin elokuva-alan yritys Finnkino osti elokuvateatterit Elokuva Luotola Oy:ltä maaliskuussa.

Elokuvateatterit, joita perheyritys oli pyörittänyt lähes 90 vuotta, suljettiin nopeasti. Se suututti lappeenrantalaisia. Vielä suurempi kohu nousi, kun selvisi, että Finnkino oli putsannut teattereista lähes kaiken mahdollisen. Teatterin istuimet ja alkuperäiset valaisimetkin oli viety pois.

Juhannuksen jälkeisellä viikolla poissa olivat istuimet, valaisimet, kangas ja kaiuttimet. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Kukaan ei tunnu tietävän, mihin teatterisalien istuimet, valaisimet, kankaat sekä elokuvien näytössä tarvittu laitteisto, äänentoistolaitteet ja muu tekniikka on viety.

Soittokierros paikallisiin purku- ja kierrätyspalveluja tarjoaviin yrityksiin tuottaa pelkkää ei-oota. Kierrätyskeskuksesta kehotetaan yks'kantaan ottamaan yhteyttä Finnkinoon.

Nuijamiehen alkuperäiset valaisimet vuodelta 1954 ovat Paavo Tynellin suunnittelemat (siirryt toiseen palveluun). Alkuperäiset Tynellin valaisimet ovat nykyisin haluttuja keräilyharvinaisuuksia.

Teatterin istuimet oli pultattu lattiaan

Elokuvateatterien entinen koneenkäyttäjä Ahti Pitkänen kertoo, että teattereiden istuimet oli kiinnitetty tukevasti lattiaan.

– Itse olen ollut niitä pulttaamassa. Nuijamiehen istuimet olivat kolmella pultilla kiinni jokainen, hän sanoo.

Elokuvateatterien osin alkuperäistä irtaimistoa on pidetty yhtenä perusteluna suojelumerkinnän saamiseksi rakennuksille.

Rakennusperinnön suojelemista koskevan lain mukaan suojelu voi koskea rakennuksen kiinteää sisustusta. Kiinteäksi sisustukseksi luetaan muun muassa tulisijat, ovet, ikkunat, listat ja kiintokalusteet.

Ovatko istuimet, valaisimet ja elokuvakankaat sitten irtaimistoa?

Museoviraston mukaan elokuvateattereiden sisustusta ja siihen kuluvia penkkejä on mahdollista suojella rakennusperintölain nojalla. Kiinteällä sisustuksella ja irtaimistolla on merkitystä silloin, kun niillä on vahva yhteys rakennukseen ja ne ovat säilyneet autenttisina.

Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä sanoo, että lain tulkinta jää kaava-asiassa Ely-keskuksen tehtäväksi.

– Vaikka kaavoittaja katsoisi istuimet kiintokalusteiksi, on päätös on lopulta rakennuslupaviranomaisen harkinnassa, hän sanoo.

Irtaimisto on vuokralaisen omaisuutta

Elokuvateatterien kiinteistöt omistaa Etelä-Karjalan Osuuspankki. Osuuspankin toimitusjohtaja Petri Krohns sanoo, ettei Finnkino missään vaiheessa kysynyt pankilta, olisiko irtaimiston pois viemiselle mitään suojeluun liittyvää estettä.

Finnkino ei myöskään tiedustellut pankilta elokuvateattereiden suojelusta.

– Meillä on esisopimus tontin myynnistä rakennusliike Jatkeen kanssa. Kaavamuutokseen liittyvissä neuvotteluissa kaupungin kanssa  olemme keskustelleet myös suojelusta, sanoo Krohns.

Krohns sai tiedon teatterin irtaimiston purkamisesta ennen juhannusta. Vuokrasopimuksen päättymiseen oli tuolloin vajaat kaksi viikkoa.

Pankki oli jo aikaisemmin tarjonnut Finnkinolle mahdollisuutta jatkaa vuokrasopimusta entisin ehdoin. Se ei kuitenkaan sopinut Finnkinolle.

Finnkino on julkisuudessa perustellut vuokrasopimuksen päättymistä Osuuspankin haluttomuudella tehdä teattereihin kannattavan toiminnan edellyttämiä investointeja. Krohns kiistää väitteen.

– Minkäänlaisista Finnkinon esittämistä muutostöistä ei ole käyty keskusteluja, hän sanoo.

– Meille kerrottiin puhelimitse, että irtaimisto viedään pois, jotta vuokranantajalle ei tulisi houkutusta vuokrata tiloja kilpailevaan toimintaan, hän kertoo.

Pankki ei Krohnsin mukaan voinut puuttua irtaimiston purkuun.

– Kiinteistönomistaja ei voi vuokrasopimuksen päättyessä kieltää vuokralaista viemään pois omaisuuttaan, hän sanoo.

Elokuvateatterien irtaimisto kuului Elokuva Luotola Oy:n ja Etelä-Karjalan Osuuspankin vuokrasopimuksen mukaan vuokralaiselle, ja kun vuokrasopimus maaliskuussa 2017 Luotolan myydessä liiketoimintansa siirtyi Finnkinolle, tuli yhtiöstä irtaimiston omistaja.

Kiinteistöjen kohtalo kaupungin käsissä

Entisten elokuvakiinteistöjen tulevaisuus riippuu kaavoittajan eli Lappeenrannan kaupungin päätöksistä.

Alun perin kaavoittajalla oli tarkoitus hakea elokuvateatterikiinteistöille suojelumerkintää rakennusperintölakiin (siirryt toiseen palveluun) vedoten. Vanhalla irtaimistolla olisi saattanut olla suojelun kannalta suurikin merkitys.

Nuijamiehen ja Kino-Aulan rakennusten suojeleminen on kaupunginarkkitehti Maarit Pimiän mukaan edelleen mahdollista.

– Irtaimiston poistaminen ei ole poistanut suojeluarvoja, hän sanoo.

Pimiän mukaan ensisijaiset suojeluarvot ovat kuitenkin rakennuksissa

Kuva: Yle/ Ulla Ylönen

.

– Irtaimiston purku toi kieltämättä lisää vaikeuskerrointa, hän sanoo.

Rakennusten mahdollinen suojelu toteutetaan asemakaavassa, jonka laatiminen alkaa olla loppusuoralla.

Viranomaiset ovat heinäkuussa tehneet katselmuksia paikan päällä. Jo aiemmin tänä vuonna koko kortteliin on tehty rakennushistoriaselvitys. Etelä-Karjalan museon rakennusasiantuntija tarkistaa vielä konsultin laatiman selvityksen.