Lohen nousu kutujokiin on jäämässä vaisuksi viime vuoteen verrattuna

Lohta on noussut tänä kesänä huonosti sekä Tornionjokeen että Simojokeen. Myös kalasaaliit ovat jääneet pieniksi verrattuna viime vuoteen, joka oli ennätyksellinen. Tutkijan mukaan tilanne ei ole kuitenkaan poikkeuksellinen.

lohi
Tornionjoesta pyydetty lohi.
Saalis Tornion Kukkolankoskelta.Minna Aula / Yle

Luonnonvarakeskuksesta Lukesta arvioidaan, että tänä vuonna Tornionjokeen nousee keskinkertainen määrä eli noin 55 000 lohta, kun viime kesänä nousulohia oli lähes puolet enemmän.

– Sellainen kaksin-kolminkertainen vaihtelu vuosien välillä siinä lohimäärissä on ihan mahdollista ja odotettavissakin. Nyt tälle vuodelle ennakoitiin, että ei varmaan päästä lähellekään 100 000, ennemminkin sinne 50 000–60 000 tietämille. Mutta kyllä tässä vielä normaalin rajoissa liikutaan, kertoo erikoistutkija Atso Romakkaniemi Luonnonvarakeskuksesta.

Tutkija Atso Romakkaniemi
Erikoistutkija Atso Romakkaniemi.YLE / Antti Heikinmatti

Lukessa seuranta-aineistoja syynätään tarkemmin vielä syksyllä. Tutkimuksen kohteena on esimerkiksi se, että minkä ikäisiä lohia on noussut jokeen minkäkin verran, koska tämä kertoo vuosiluokkavaihtelusta.

– Siellä taustalla tiedetään, että poikasia pari-kolme vuotta sitten lähti merelle hiukan tavallista vähemmän, jonka takia ei ollut odotettavissa kovin voimakasta lohen nousua tänä vuonna.

"Lohta on noussut vähän tähän jokeen, mutta kalastajia kyllä riittää"

Kylmä kevät myöhästytti lohen vaellusta.

– Sellainen yleensä vähentää lohen nousuhalukkuutta kudulle ja myöhästyttää kutuvaellusta. Myöhäinen kutuvaellus yleensä tarkoittaa sitä, että siellä on sitten vähän enemmän esteitä matkan varrella jokeen nousuun, sanoo Romakkaniemi.

Tutkijan mukaan yksittäistä lohivuotta on vaikea ennustaa, mutta parempia vuosia pitäisi olla jälleen tulossa.

– Suuntaus pitäisi olla seuraavan kahden–kolmen vuoden aikana selvästi ylöspäin taas nousulohimäärissä eli ihan sen takia, että poikasia on lähtenyt vaellukselle runsain määrin. Nythän yli 2 miljoonaa poikasta jo tällä hetkellä lähtee Tornionjoesta vuosittain merelle.

Mitä tulee nousulohien määrään lähivuosina, tutkija on toiveikas.

– Meidän pitäisi nähdä jopa 100 000 ylittäviä lukuja lähivuosina ja jos ei nähdä, niin olosuhteet merellä eivät ole niin hyvät kuin mitä aikaisemmin. Joka tapauksessa uskon, että tällä nykytasolla tai vähän paremmallakin meidän pitäisi pysyä, toteaa Atso Romakkaniemi.

Simojoella on tultu vielä vähän rajummin alaspäin. Viime vuonna nousulohia laskettiin 5300, kun tällä hetkellä on laskettuna 1500 nousulohta. Luken arviossa Simojoella jäädään tänä kesänä alle 2000 lohien kokonaismäärässä.

Yrittäjä Eeva Kesonen Simojoen lohirannassa.
Yrittäjä Eeva Kesonen Simojoen lohirannassa.Yle / Jari Peltoperä.

– No kyllähän se näkyy, että lohta on noussut vähän tähän jokeen, mutta kalastajia kyllä riittää. Sen puoleen ei ole mitään valittamista, mutta saalis on tiukassa tänä kesänä ainakin, kertoo matkailuyrittäjä Eeva Kesonen Simojoen lohirannasta.