Livemusiikkia kotisohvalla? Kotikonsertti on yhteisöllinen kulttuuriteko, johon ei anella lupia – "Ainoa vaatimus, että piano on vireessä"

Pohjois-Pohjanmaalla innostuttiin tuomaan kamarimusiikki tavallisten kansalaisten koteihin. Kotikonserttiin ei tarvitse kysyä erillistä lupaa kaupungilta.

kulttuuri
Pianisti Elina Jääskelä säestää viulisti Janne Jääskelää.
Pianisti Elina Jääskelä ja viulisti Janne Jääskelä soittivat kotikonsertissa muun muassa Ludwig van Beethovenin musiikkia.Timo Hannula

Haapavedellä haluttiin keväällä alentaa kynnystä klassisen musiikin konserttiin. Pianisti Elina Jääskelän ja viulisti Janne Jääskelän kodissa Humalojalla järjestettiin kotikonsertti.

Tilaisuuden taustalla oli Pohjois-Pohjanmaan eteläisellä alueella toimiva Jokilaaksojen kamarimusiikkiyhdistys, joka ennakkolippumaksuilla kattoi muun muassa muualta tulleiden muusikoiden matkakustannuksia.

– Tarkoitus on, että tavalliset kansalaiset voivat pyytää muusikkoja koteihinsa ilman kuluja. Ainoa vaatimus on, että kodin piano on vireessä, Janne Jääskelä kertoo.

Klassisen musiikin konsertteihin ei Jääskelän mukaan tule yleensä kovin paljon yleisöä, mutta kotioloissa säveltaide tulee helposti lähelle.

– Ihmiset tulevat mielellään kutsuttuina. Tilaisuuteen tulee myös intiimi ja kodikas tunnelma, Janne Jääskelä sanoo.

Tavalliset kansalaiset voivat pyytää muusikkoja koteihinsa ilman kuluja.

Janne Jääskelä

Ensimmäinen konsertti sai niin myönteisen vastanoton, että syksyllä on jo kaksi kotikonserttia Haapajärvellä ja Haapavedellä.

– Kamarimusiikki on täällä vielä aika tuntematonta. Musiikkiopistossa on onneksi paljon opiskelijoita. Heille kotikonsertti on myös pedagoginen tilaisuus, jossa he kuulevat ja näkevät opettajien esiintyvän.

Kolehtikin kattaa kuluja

Oulun kaupunki on esimerkiksi laatinut nettisivuilleen tapahtumajärjestäjän oppaan, (siirryt toiseen palveluun) jossa annetaan tietoja muun muassa tilaisuuksien turvallisuudesta ja luvista.

Tuottaja Janne Halunen korostaa, että tuolloin kyse on kuitenkin jo isommasta ja laajemmasta tapahtumasta, jonne tulee myös ulkopuolista yleisöä.

Kotikonsertti on Halusen mukaan hiukan erilainen tilaisuus. Lippuja saa myös myydä, mutta huomioon on otettava esimerkiksi verotukselliset asiat.

– Jonkinlaista epävirallista, vapaaehtoista kolehtia voidaan kerätä vaikkapa tarjoilukustannusten kattamiseksi.

Erilaisten lupien hakeminen olisi ylimitoitettua, koska kyseessä on yleensä suljettu eli kutsutilaisuus.

Jarkko Halunen

Halunen luonnehtii, että erilaisilla kotona järjestettävillä tapahtumilla luodaan yhteisöllistä kulttuuria.

– Erilaisten lupien hakeminen olisi ylimitoitettua, koska kyseessä on yleensä suljettu eli kutsutilaisuus.

Kotitilaisuuksiin ei siten pääsääntöisesti tarvitse hakea kaupungilta lupia.

– Jos kyseessä on vaikka häät, jossa soittaa bändi, niin on hyvä tiedottaa asiasta naapureille.