1. yle.fi
  2. Uutiset

Turussa on havaittu kalakuolemia – syynä ilmeisesti tulipalojen sammutusvedet

Turun Vähäjoen vettä ei saa käyttää kastelu-, talous- tai juomavetenä.

kalakuolemat
Orikedon tulipalo
Linus Hoffman / Yle

Varsinais-Suomen ELY-keskus selvittää Turun Vähäjoessa havaittujen kalakuolemien syitä. ELY-keskus sai maanantaina tiedon öljykalvosta ja kuolleista kaloista.

ELY-keskus on ottanut näytteitä ja selvittää mahdollista yhteyttä Orikedon Ravurinkadulla viime viikolla tapahtuneiden tulipalojen sammutusvesiin. Kuolleita kaloja oli muutamia näytepisteissä ja vesinäytteissä oli palaneen haju.

– Otimme joesta vesinäytteitä maanantaina. Neljässä paikassa kuolleita kaloja oli muutamia kymmeniä, kertoo ELY-keskuksen johtava asiantuntija Janne Suomela.

Tehtyjen havaintojen lisäksi Suomela uskoo kuolleita kaloja olevan vielä enemmän.

Vedenkäyttökielto on varotoimi

Hapenpuute on todennäköisesti ainakin osasyy kalakuolemiin. Alustavien näytteiden mukaan veden happi oli käytännössä loppunut kokonaan. Vähäjoen vettä ei kannata ELY-keskuksen mukaan toistaiseksi käyttää kastelu-, talous- tai uimavetenä.

– Nyt on vaikeaa sanoa, miten vaarallista vesi voi olla ihmiselle. Kyseessä on varotoimi, kunnes tarkempaa tietoa saadaan, Ely-keskuksen johtava asiantuntija Janne Suomela sanoo.

Tarkempia vesianalyysin tuloksia joudutaan kuitenkin odottamaan vielä ensi viikkoon.

Ekopartnereiden jätteidenkäsittelylaitoksella syttyi suuri tulipalo aikaisin perjantaiaamuna. Tulipalon sammutusvesien sisältämät yhdisteet ovat saattaneet aiheuttaa kaloille haitallisia vaikutuksia Vähäjoessa.

Suomela sanoo, että sammutusvettä on todennäköisesti päätynyt jokeen Orikedon viemärien kautta. Suuri osa alueen viemäreistä laskee Vähäjokeen.

Kaatopaikan tulipalojen sammutustöissä palaviin jätekasoihin suihkutettiin suuria määriä vettä. Jätteistä irronneita hiukkasia, tai jätteiden osia ei alustavissa näytteissä Suomelan mukaan kuitenkaan ollut.

Lue seuraavaksi