Hyppää sisältöön

Näin tippaat oikein ulkomailla – Lue kirjeenvaihtajien vinkit

Varaa käteistä mukaan, mutta jätä pienimmät kolikot taskuun. Ole maksamatta, jos palvelu on töykeää.

Tippaaminen ulkomailla on taitolaji. Kuva: David Woolfall / AOP

Paljonko jätän tippiä? Jätetäänkö tässä maassa ylipäätään juomarahaa? Pitääkö sitä maksaa myös tälle öykkäritarjoilijalle, joka juuri kaatoi oluen syliini? Nämä ovat tuttuja kysymyksiä matkusteleville ihmisille.

Maailmassa on 195 valtiota ja lähes yhtä monta erilaista tippauskulttuuria. Lue tästä, miten homma toimii yleisimmissä kohteissa.

Venäjä: ”Älä jätä rahoja pöydälle” - Kerstin Kronvall, Moskova

– Ravintolassa jätetään aina juomaraha, joka on noin 10 prosenttia laskusta. Miehiltä voidaan joskus odottaa vähän enemmän, varsinkin jos mukana on daami. Silloin pieni pröystäily ikään kuin kuuluu asiaan. Kun jätät tippiä, anna ne tarjoilijalle henkilökohtaisesti ja vaihda muutama sana. Ylimielisyyteen ei ole varaa. Venäläinen ei kauheasti nauti muiden palvelemisesta.

– Pikkurahojen jättämistä pöydälle pidetään epäkohteliaana. Jos maksat kortilla, anna tippi käteisenä. Takseissa ei välttämättä tarvitse maksaa tippiä, koska hinta yleensä neuvotellaan etukäteen. Jos taksin tilaa kännykkäsovelluksella, ylimääräistä voi antaa automaattisesti.

– Jos on palveluun tyytymätön, tipin voi jättää antamatta. Saat nyrpeitä katseita ja jäät henkilökunnan mieleen, mutta tuskin kukaan mitään sanomaan tulee. Se ei jotenkin kuulu venäläiseen tyyliin.

Yhdysvallat: "Tippaa aina" - Mika Hentunen, Washington

– Joka paikassa pitää tipata. Kun hintaan lisätään verot ja tipit, lasku saattaa yllättää. Ravintolassa juomaraha on 10-15 prosenttia aterian verottomasta hinnasta. Tipin määrä vaihtelee alueittain, mutta esimerkiksi Washingtonissa monet antavat 15 prosenttia. Hotelleissa ja muuallakin on syytä pitää mukana dollaria tai paria taskussa. Ei se maailmaa kaada, jos et anna laukkujenkantajalle rahaa, mutta sitä kyllä odotetaan.

– Takseissa tipin saa nykyään monissa kaupungeissa valittua automaattisesti, kun maksaa kortilla. Vaihtoehdot ovat 7, 10, 15 prosenttia tai enemmän.

– Joskus ravintolassa olen joutunut syystä tai toisesta jättämään tipin maksamatta. Siitä on selvitty nyrpeillä katseilla, mutta kukaan ei ole koskaan tullut sanomaan mitään. Joka ikinen kerta, kun olen jättänyt vähän laihemman tipin, siihen on kyllä reagoitu katseille ja hengähdyksillä. Senkin olen huomannut, että risteyksissä autojen ikkunoita pesevät tyypit eivät aina hyväksy kolikoita. Pitää olla seteleitä!

Espanja: ”Syödessä euro per nenä” – Jyrki Palo, Madrid

– Espanjassa ei katsota pahalla, jos asiakas jättää tippaamatta. Kahvilassa pöytään voi toki jättää muutaman kolikon. Mitään prosentteja ei missään nimessä tarvitse laskea.

– Jos tippiä päättää jättää, kaikista pienimmät kolikot kannattaa jättää taskuun. Tietysti kaikki on kiinni ostoksen hinnasta. Jos kahvi maksaa 1,30 euroa, kyllä siihen tiskille voi hyvin 20 senttiä jättää.

– Ravintolassa syödessä tippi on euron per nenä. Kohtelias summa kolmen hengen porukalta voisi olla neljä euroa. Näin siis Madridissa, turistialueilla käytäntö on vähän erilainen. Tippiin on siellä totuttu, mutta se ei ole vaatimus.

– Jos palvelu ei miellytä, tipin voi jättää antamatta, oltiin sitten Madridissa tai Mallorcalla.

Turkki: ”Maksa yksi iso tippi koko hotelliviikon palveluista” - Sanna Raita-aho, Istanbul

– Tipin jättäminen on keskeinen osa turkkilaista tapakulttuuria. Tarjoilijoiden palkat ovat heikot ja tipit muodostavat ison siivun heidän toimeentulostaan. Yleensä ravintoloissa ja kahviloissa jätetään noin 10 prosentin juomaraha. Jotkut jättävät tippiä myös takseissa, mutta se ei ole samalla tavalla pakollista kuin ravintoloissa.

– Ravintoloissa vaihtorahat saatetaan tuoda kolikkoina ja pieninä seteleinä, joista asiakkaan on helppo maksaa juomaraha. Jos varsinainen lasku maksetaan kortilla, tippi hoidetaan käteisellä.

– Juomarahan jättämistä odotetaan, mutta mikään kiveen kirjoitettu sääntö se ei ole. Esimerkiksi opiskelijat eivät aina maksa tippiä. Tietysti jos turisti jättää tippaamatta, sitä ei katsota hyvällä. Hotellissa juomarahoja ei tarvitse jättää jokaisesta palveluksesta. Loman päätteeksi siivoojille ja muulle henkilökunnalle voi jättää yhden isomman tipin. Myös baaritiskillä maksetaan lähtiessä yksi tippi kaikista juomista.

Kreikka: ”Talouskriisin myötä tippaaminen on vähentynyt” - Sara Saure-Souflas, Ateena

– Kreikassa ei ole minkäänlaista pakkoa jättää tippiä. Ennen vanhaan juhlakausina laskuun oli merkitty 10 prosentin juomaraha, mutta tämä on nykyisin historiaa.

– Jos juomarahaa jätetään, ei puhuta mistään laskutoimituksia vaativista suurista summista. Kahvilassa tai ravintolassa pöydälle voi lähtiessään jättää muutaman kolikon. Tietysti oikein hienoissa ravintoloissa juomarahaa voi antaa vähän enemmän.

– Talouskriisi on heijastunut myös tippien antamiseen. Aikaisemmin ihmiset saattoivat jättää vähän enemmän, mutta nyt sitä ei enää odoteta. Talouskriisin ollessa huipussaan jotkut ravintoloitsijat jopa ehdottivat työntekijöille palkkausta pelkällä juomarahalla!

Britannia: ”Palvelumaksu sekoittaa” – Pasi Myöhänen, Lontoo

– Kahviloissa ja pubeissa tippiä ei tarvitse jättää. Ravintoloissa laskuun on monesti lisätty 12,5 prosentin palvelulisä. Jos tämä löytyy kuitista, tipistä ei tarvitse välittää. Toki hiluja voi aina jättää vielä tämänkin päälle. Ongelma on siinä, että aina tätä palvelumaksua ei laskusta löydy. Varsinkin vastaperustetuissa ravintoloissa palvelulisä usein uupuu. Tällöin asiakkaan odotetaan periaatteessa maksavan 10-12 prosenttia lopullisen laskun päälle.

– Jotkut asiakkaat suosivat tipin maksamista käteisellä suoraan tarjoilijalle, sillä automaattiset palvelulisät eivät välttämättä päädy aina työntekijöille. Briteissä on uutisoitu, että jotkut työnantajat siirtävät palvelumaksut suoraan omalle tililleen.

– Periaatteessa palvelulisän maksamisesta voi kieltäytyä, jos palvelu on ollut erittäin huonoa. Käytännössä tämä nostaisi jonkinlaisen kalabaliikin ja asiasta varmasti keskusteltaisiin ravintolan esimiehen kanssa.

Lue lisää: Mitä Tukholma edellä, sitä Helsinki perässä – juomarahakulttuuri tulossa Suomeen