Nuoripari etsi unelmiensa perinnetaloa: "Monesti  hirsitalon sielu oli mädäntynyt ja pilattu" – Nyt pohjalaistalojen siirtoon on tehty eettiset ohjeet

Kun paikalleen kunnostettavaa perinnetaloa ei löytynyt, Elina ja Mika Widgren siirsivät sellaisen Närpiöstä Seinäjoelle. 170-vuotiaan perinnetalon siirtäminen oli arvovalinta.

puurakennukset
Elina ja Mika Widgrenin talon perusta on noin 170-vuotias hirsikehikko.
Widgrenien talo on kunnostettu huolella vanhaa kunnioittaen.Elina Widgren/Italianpunainenparitupa.blogspot.fi

Kitinojan kylällä Seinäjoella seisoo noin 170-vuotias pohjalaistalo. Se näyttää siltä kuin olisi ollut paikallaan aina. Mutta, ulkonäkö voi pettää, sillä tällä talolla on närpiöläisjuuret ja se on siirretty Kitinojalle vasta joitain vuosia sitten.

– Toivotaan, että se on asettunut tähän, naurahtaa Elina Widgren.

Ostotarjouksia postilaatikoihin

Elina ja Mika Widgren ovat Varsinais-Suomesta Etelä-Pohjanmaalle muuttaneita perinteisen pohjalaistalon ihailijoita ja osaajia. Rakkaus perinteisiin taloihin syttyi niin voimakkaana, että omaksi kodiksi haluttiin vanha tupa.

– Ensin etsimme paikalleen kunnostettavaa taloa, mutta niitä tuli tosi harvakseltaan myyntiin ja meidän mielestä ne oli monesti vähän pilattu, Elina sanoo.

Pilaaminen tarkoittaa tässä pariskunnan mielestä vääränlaisia – liian uusia – remontointitapoja tai -materiaaleja.

– Monesti hirsitalon sielu oli mädäntynyt ja pilattu, kun seinissä ja katossa oli käytetty vääriä materiaaleja. Paljon muuta pystyy vaihtamaan ja remontoimaan, mutta jos hirsikehikko on pilalla, se on vaikeaa, Mika Widgren sanoo.

Kun paikalleen kunnostettavaa taloa ei löytynyt, Elina ja Mika alkoivat etsiä siirrettävää taloa itselleen. Hirsikehikkoa etsittiin netistä sekä ihan pohjalaiskylillä ajellen.

– Kun nähtiin tienposkessa kiinnostavia, vähän purkukuntoisen näköisiä kehikoita, jätettiin postilaatikkoon lappu, olisiko joku kiinnostunut sen myymään, Mika kertoo.

Elina ja Mika Widgrenin talo
Widgrenien talon hirsikehikko siirrettiin Närpiöstä Seinäjoelle.Elina Widgren/Italianpunainenparitupa.blogspot.fi

"Yhdessä rumassa kasassa"

Nykyinen koti löytyi lopulta netin kautta. Närpiöstä Kalaxin kylältä siirrettiin Kitinojalle todennäköisesti 1850-luvulla rakennetun talon hirsikehikko, jonka pohjaratkaisu miellytti perhettä.

– Hirret oli trukkilavojen päällä valmiiksi pakattuna, kun menin katsomaan. Tapaan sanoa, että siitä ne kuljetettiin yhdessä rumassa kasassa tänne tontille, Mika sanoo.

Kun nähtiin tienposkessa kiinnostavia, vähän purkukuntoisen näköisiä kehikoita, jätettiin postilaatikkoon lappu, olisiko joku kiinnostunut sen myymään.

Mika Widgren

Tärkeintä oli varmistaa, että hirret olivat kunnossa. Mika Widgren kertoo, että talosta oli hyvät dokumentit, pohjapiirrustukset ja valokuvat. Myös purkaminen ja kymmenien eri mittaisten ja mallisten hirsien numerointi oli suoritettu huolella.

– Kun kehikko lähti nousemaan, oli pikkuisen jännitystä, että puuttuuko joku hirsi, Elina naurahtaa ja kertoo, että kehikosta puuttui vain yksi pieni metrinen hirrenpätkä.

– Koko ajan uskoin, että talo tästä tulee. Koottuna se näyttää ihan toiselta kuin hirret purun jälkeen pikkuisen likaantuneina ja vähän epämääräisessä kasassa, Mika lisää.

Hirsien mukana pala historiaa

Widgrenien talokaupassa omistajaa vaihtoi konkreettisesti vain vanha talon hirsikehikko. Jälkeenpäin he ovat saaneet ostettua myös talon alkuperäisen ulko-oven ja yhden ikkunan. Tavallaan kauppaa tehtiin kuitenkin myös muusta:

– Oikeastaan sieltä siirtyi tänne myös pala historiaa, Mika Widgren sanoo.

– On epävarmaa, olisiko talo jo kerran aiemmin siirretty. Emmekä tiedä, keitä talossa on asunut ja millaisia vaiheita sillä on, Elina sanoo.

Rakennuksen historia kiinnostaa Widgreneja ja nähtäväksi jää, onko siitä joskus saatavissa lisää tietoa.

Elina ja Mika Widgren
Elina ja Mika WidgrenHanne Leiwo/Yle

Vanhan rakennuksen siirtämisen etiikka

Pohjalaistalojen siirtämisen osaajia on koottu Pohjalaistaloverkostoon (siirryt toiseen palveluun). Myös Pohjanmaan rakennusapteekki facebookissa kokoaa pohjalaistalojen etsiköiden ja niistä luopujien kohtaamispaikkana.

Pohjanmaan rakennusperintö ry:n osana toimivan Pohjalaistaloverkoston eettisissä ohjeissa muistutetaan, että vanhan rakennuksen purkaminen ja siirtäminen uuteen paikkaan köyhdyttää aina kulttuurimaisemaa siellä, mistä talo poistuu. Toisaalta talolla on arvoa vain asuttuna ja huollettuna.

Eettiset ohjeet myyjälle:

Jos et voi myydä rakennusta tontteineen tai jos rakennuskella ei ole mahdollisuutta tulla huolletuksi nykyisellä paikallaan, luovuta se siirrettäväksi

Jos rakennuksella on tunnearvoa, osoitat sen parhaiten suomalla sille uuden elämän. Älä lisää tunnearvoa rakennuksen käyttöarvoon

Jos rakennuksen käyttöarvo on sinulle sama kuin polttopuun arvo, hinnoittele se polttopuun mukaan.

Jos rakennuksessa on lisäarvoa esim. kiinteää sisustusta tai erityinen tarina, niillä voi olla ostajalle merkitystä ja vaikutusta hintaan.

Eettiset ohjeet etsijälle:

Aseta etusijalle mahdollisuus asettua asumaan sille tontille, missä rakennus sijaitsee. Tee myyjälle tarjous myös tontista.

Älä siirrä taloa sen oman rakennusperinnealueen ulkopuolelle. Pohjalaistalo kuuluu Pohjanmaalle ja hämäläistalo Hämeeseen.

Käytä ammattilaista rakennuksen kunnon ja siirtokustannusten arvioinnissa.

Tee rakennukselle huolellinen dokumentointi ja purkusuunnitelma ennen purkamista ja siirtämistä

"Että talo saa jatkaa tarinaansa"

Elina ja Mika Widgrenin talo on kunnostettu pieteetillä. Alkuperäinen hirsikehikko näkyy sieltä täältä ja sisustuksessa on käytetty alkuperäisiä työtapoja ja -materiaaleja. Suuri osa työstä on tehty omin voimin.

– Yleensä vanhoista taloista on mielikuva, että ne ovat kalliita ja vievät kaikki rahat, mutta meillä ainakin oman työn osuus on vaikuttanut siihen, että tämä ei ole sen kalliimpi kuin tavallinen talo, Elina sanoo.

Ja vaikka kunnostettavaa on ja tulee, tulee sitä kaikissa omakotitaloissa, Mika muistuttaa.

– Oli uusi tai vanha omakotitalo, asukkaalla on aina jotain, mitä huoltaa tai kunnostaa.

Perinnetalorakentajalle ja siirtämistä harkitseville Widgreneillä on muutamia vinkkejä. Kuten se, että rakentajan kannalta kyseessä on iso projekti, johon kannattaa suhtautua elämäntapana ilman liian sitovia aikataulutuksia.

– Myyjälle voisi sanoa, että jos ei pysty itse taloa kunnostamaan tai talolla ei ole muutenkaan tulevaisuutta, ei kannata lähteä hinnoittelemaan korkealle. On vaan tyytyväinen siitä, että talolla on tulevaisuus ja se saa jatkaa tarinaansa muualla, Elina sanoo.

Elina Widgrenin blogi: Italianpunainen paritupa (siirryt toiseen palveluun)