Sammaleläin havaittiin Lempäälässä jo viime kesänä – vieraslajihavainnot kannattaa ilmoittaa kuvan kanssa

Pyhäjärven Kirkkojärvestä tiistaina löytynyt sammaleläin on viihtynyt jo reilun kymmenen vuotta Vuoksen vesistössä. Sen leviämisestä muualle Suomeen toivotaan havaintoja vieraslajiportaaliin.

vieraslajit
Pectinatella magnifica -sammaleläin
Sammaleläin kuvattiin tiistaina Lempoisten uimarannalla Lempäälässä.Marjut Suomi / Yle

Lempäälästä tiistaina löytynyt sammaleläin Pectinatella magnifica havaittiin ensimmäistä kertaa Pyhäjärven Kirkkojärvessä jo viime kesänä. Tutkija Kristiina Vuorio Suomen ympäristökeskuksesta vahvistaa, että vieraslajiportaaliin (siirryt toiseen palveluun) ilmoitettu havainto on oikea.

Yle kertoi tiistaina Lempäälän Lempoisten uimarannalta löytyneestä hyytelömäisestä möllykästä, jonka Vuorio vahvisti kuvan perusteella sammaleläin Pectinatella magnificaksi. Kyseessä on alun perin pohjoisamerikkalainen laji, joka on levinnyt Euroopan kautta pikkuhiljaa myös Suomeen.

Aiemmin lajista on tehty vahvistettuja havaintoja Suomessa ainoastaan Vuoksen vesistössä, muun muassa Saimaalta. Ensimmäiset havainnot sieltä ovat reilun kymmenen vuoden takaa.

Laji voidaan tunnistaa valokuvasta

Vuorion mukaan vieraslajiportaaliin on tullut tällä viikolla myös toinen ilmoitus Lempäälästä samalta järveltä. Tuon havainnon hän vahvistaa liitetyn kuvan perusteella oikeaksi. Sen sijaan aiemmin tänä vuonna Ikaalisista ja Imatralta tulleet havainnot eivät ole oikeita.

Sammaleläin (siirryt toiseen palveluun) leviää uusiin vesistöihin muun muassa vesilintujen höyhenissä ja suolistossa, vesistöstä toiseen siirrettävien veneiden kyljissä tai vaikka ihmisten kumisaappaissa. Lajin muodostamat väkäselliset lisääntymissolut, eli niin sanotut statoplastit, ovat vain millin kokoisia ja tarttuvat helposti.

Jopa 40 senttiseksi kasvava möllykkä on epämiellyttävä, mutta varsinaista haittaa siitä ei tiedetä olevan. Vuorion mukaan asiaa kuitenkin selvitellään, kunhan tutkimushankkeelle saadaan rahoitus.

– Tästä sammaleläimestä ja kaikista muistakin vieraslajihavainnoista on syytä tehdä ilmoitus vieraslajiportaaliin (siirryt toiseen palveluun)mieluiten juuri kuvan kanssa, Vuorio sanoo.

– On hyvä pysyä tietoisena siitä, kuinka laajalle nämä lajit ovat levinneet senkin vuoksi, ettei niitä levitettäisi enempää tahallaan tai vahingossa.