1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Demariehdokkaat aloittavat kampanjansa, amerikkalaisille matkustuskielto Pohjois-Koreaan, sää jatkuu sateisena

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Sadetta Keuruun Huhkojärvellä 11. heinäkuuta.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Demarien presidenttiehdokkaat käynnistävät kiertueensa

Sirpa Paatero, Maarit Feldt-Ranta ja Tuula Haatainen
Sirpa Paatero, Maarit Feldt-Ranta ja Tuula HaatainenAOP ja Lehtikuva

SDP:n presidenttiehdokkuutta tavoittelevat aloittavat kampanjansa tänään iltapäivällä Helsingissä. Sosiaalidemokraattien ehdokkaiksi pyrkivät kansanedustajat Maarit Feldt-Ranta, Tuula Haatainen ja Sirpa Paatero.

Muista puolueista ehdolle ovat toistaiseksi asettuneet keskustan Matti Vanhanen, vasemmistoliiton Merja Kyllönen, RKP:n europarlamentaarikko Nils Torvalds ja vihreiden Pekka Haavisto. Toista kautta tavoitteleva Sauli Niinistö kerää kannattajakortteja asettuakseen ehdolle. Kannatusyhdistyksen kautta ehdokkuutta tavoittelee myös Paavo Väyrynen. Perussuomalaiset asettavat oman presidenttiehdokkaansa perjantaina.

Kesäloma meni? Muista varata syysloma

Vesiputous Mundukissa, Balilla.
Vesiputous Mundukissa, Balilla.Michele Falzone / AOP

Moni on joutunut jo silmätysten kesäloman päättymisen kanssa. Mutta samalla katseet ovat kääntyneet jo tulevaan: syksyn ja talven lomamatkoista on varattu kaksi kolmasosaa, vaikka matkatoimistot ovat lisänneet tarjontaansa. Matkojen vilkastunutta kysyntää selittävät kolea kesä ja piristyvän talouden myötä hälventynyt työttömyyden pelko.

Mätänevätkö mustikat jo metsään? Selvitimme, milloin marjametsään kannattaa lähteä

Mustikoita metsässä.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Marjat kypsyvät tänä kesänä muutamaa viikkoa tavanomaista myöhemmin. Sadot ovat keskinkertaisia ja hieman keskimääräistä parempia, arvioi Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola.

Tälle vuodelle on tyypillistä, että sadot ovat eriaikaisia. Käytännössä ei siis välttämättä kypsy isoa pääsatoa, vaan sato kypsyy asteittain. Se tarkoittaa sitä, että esimerkiksi lakan ja mustikan keräämissesonki on hieman tavanomaista pidempi. Koostimme mustikan, puolukan, vadelman ja lakan kypsymisajat Suomessa.

Amerikkalaisten matkustuskielto Pohjois-Koreaan alkaa syyskuussa

Yhdysvallat on asettanut passinsa haltijoille matkustuskiellon Pohjois-Koreaan syyskuun ensimmäisestä päivästä alkaen. Pohjois-Koreasta tulee ainoa maa, johon amerikkalaisilta kielletään matkustaminen.

Yhdysvallat ilmoitti matkustuskiellosta jo 21. heinäkuuta, noin kuukausi sen jälkeen, kun Pohjois-Koreassa pakkotyöhön tuomittu Otto Warmbier palautettiin Yhdysvaltoihin aivovaurion aiheuttamassa koomassa.

Brasilian presidentti Temer vapautettu lahjussyytteistä

Brasilian presidentin Michel Temerin kasvokuva.
Joédson Alves / EPA

Brasilian presidentti Michel Temer on vapautettu lahjussyytteistä. Korruptiosyytettynä ollut 76-vuotias presidentti Temer sai Brasilian kongressin alahuoneen äänestyksessä puolelleen kolmasosan edustajista.

Temer tarvitsi taakseen vähintään kolmaosan 513:stä kongressin alahuoneen jäsenestä eli vähintään 171 jäsenen tuen. Ne hän on myös hankkinut. Äänestyksen virallista lopputulosta odotetaan myöhemmin.

Sää jatkuu monin paikoin sateisena

torstain sää
Yle

Alkuun sade on Kainuun seudulla jatkuvampaa, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela. Iltapäivällä sadekuuroja kehittyy monin paikoin maan keski- ja pohjoisosaan. Paikoin ukkostaa ja vettä voi sataa ajoittain runsaasti. Etelässä on poutaa ja lämpötila kohoaa 20 asteen yläpuolelle. Iltaa kohti sadekuurot alkavat kuivahtaa ja sää selkenee suuressa osassa maata. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Lue seuraavaksi