1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuhkarokkotartunta Pirkanmaalla – lapsena rokotettu aikuinen sairastui

Sairastunut henkilö sai kuumetta ja ihottumaa Italian matkansa jälkeen.

tuhkarokko
Tampereen yliopistollisen sairaalan kyltti
Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Pirkanmaalainen henkilö on sairastunut tuhkarokkoon Italian matkansa jälkeen. Oireina on ollut kuumetta ja ihottumaa. Sairastunut oli saanut tuhkarokkorokotteen lapsuudessaan.

Myös useat samassa seurueessa matkustaneet ovat saaneet tulehdusoireita. Alle kymmenen hengen joukossa on myös muutama lapsi. Oireita saaneilta otettujen tuhkarokkonäytteiden tulokset valmistuvat torstain aikana. Ainakin siihen asti he ovat karanteenissa kodeissaan.

– Sairastunut henkilö oli tutkittavana Acutassa ja epäilys heräsi oireiden ja matkustusmaan perusteella. Sen jälkeen käynnistyi asian selvittely, kertoo apulaisylilääkäri Reetta Huttunen Taysista.

Italiassa on parhaillaan tuhkarokkoepidemia, jossa on sairastunut 3 800 ihmistä. Sairastuneista 3-6 prosenttia on ollut rokotettuja.

– Se, että rokotettu sairastuu on harvinaista, mutta mahdollista. Tässä on ollut todennäköisesti lähellä joku hyvin tartuttava henkilö. Rokotetuilla tauti on lievempi eivätkä he levitä tautia eteenpäin. Se että näistä matkustajista lähtisi epidemia levämään on siis epätodennäköistä, Huttunen sanoo.

Italian lisäksi muuallakin Euroopassa esiintyy tuhkarokkoa. Huttunen kannustaakin kaikkia reissua suunnittelevia huolehtimaan rokotesuojastaan. Rokote vaatii tehosteen, joka annetaan aikaisintaan puolen vuoden päästä ensimmäisestä rokotteesta.

Tuhkarokkorokote tuli Suomessa rokoteohjelmaan vuonna 1975. Tuhkarokko onkin täällä harvinainen, mutta esimerkiksi Savonlinnan seudulla on todettu kesän aikana viisi tuhkarokkotapausta. Kaikki sairastuneet ovat olleet rokottamattomia.

Lue seuraavaksi