Tältä näyttää jono Barcelonan lentokentällä – jonotus turvatarkastukseen voi kestää kaksikin tuntia

Runsaan viikon aikana jo tuhat matkustajaa on myöhästynyt lennoilta. Taustalla on passintarkastusten kiristyminen sekä Barcelonan lentokentän turvatarkastajien työtaistelu.

Barcelona
Uutisvideot: Barcelonan lentokentällä jonot venyvät
Uutisvideot: Barcelonan lentokentällä jonot venyvät

Euroopan lentokentillä on jonotettu kesälomakaudella normaalistikin pitkiä aikoja. Nyt kentälle kannattaa lähteä erityisen hyvissä ajoin, varsinkin jos on lähdössä Barcelonan lentokentältä. Siellä passintarkastukseen voi hyvinkin joutua jonottamaan kaksi tuntia.

Espanjan ilmailualan yritysten järjestö ACETA raportoi (siirryt toiseen palveluun), että Barcelonan kentän suurin käyttäjä, halpalentoyhtiö Vueling on joutunut viivästyttämään 30 prosenttia lennoistaan saadakseen matkustajat kyytiin.

Lentojen viivästyksistä huolimatta jopa tuhat matkustajaa on myöhästynyt lennoilta viime viikon maanantain jälkeen.

Taustalla on kaksi tekijää. Ensinnäkin EU päätti Pariisin ja Brysselin terrori-iskujen jälkeen kiristää passivapaalle Schengen-alueelle tulevien ja sieltä lähtevien passintarkastuksia.

Nyt muun muassa brittien passit skannataan ja niitä verrataan rekistereihin Manner-Euroopan Schengen-maihin tullessa ja sieltä lähtiessä. Se tietenkin hidastaa prosessia. Pahimmillaan jonotus on joillakin eurooppalaisilla kentillä brittilehti Independentin mukaan (siirryt toiseen palveluun) saattanut kestää neljäkin tuntia.

Toinen tekijä on Barcelonan lentokentän turvatyöntekijöiden työtaistelu, jossa työntekijät tähän asti ovat pitäytyneet tiukasti työajoissa ja kieltäytyneet ylitöistä.

Perjantaina alkaa virallinen työtaistelu. Se hyydyttää turvatarkastukset maanantaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin neljäksi tunnin pituiseksi jaksoksi.