1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsästys

Hautausmaata häiriköiviä eläimiä metsästetään harvinaisella poikkeusluvalla Hämeenlinnassa: "Jahti on välitön ensiapu"

Rusakoista ja kauriista on ollut epätavallisen paljon haittaa: Vuorentaan hautausmaalla on kulunut pahimmillaan viisitoista minuuttia hautaamisesta, kun haudalle tuodut kukat on syöty.

Eläimet käyvät jatkuvasti Hämeenlinnan hautausmailla syömässä kukat hautapaikoilta. Jäljelle jäävät katkotut varret. Kuva: Hämeenlinnan-Vanajan seurakunta

HÄMEENLINNA Hämeenlinnan seurakuntayhtymä on saanut Suomen riistakeskukselta poikkeusluvan metsästää kuusi metsäkaurista ja kaksikymmentä rusakkoa elokuun aikana Vuorentaan hautausmaan yhteydessä olevalla pelto- ja metsäalueella.

– Vuodesta toiseen seurakunta saa palautetta siitä, että eläimet tuhoavat istutuksia hautausmaalla. Pahin tapaus on, että hautaamisesta on kulunut 15 minuuttia, kun kukkaset on syöty, kertoo viestintäpäällikkö Mikko Hieta Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta.

Etelä- ja Lounais-Suomessa on maan tihein metsäkauriskanta. Hiedan mukaan eläimiä halutaan säikytellä. Toiveena on, että niiden elinpiiri siirtyisi kauemmas hautausmaasta tai ne oppisivat kiertämään hautausmaan alueen.

Seurakuntayhtymän tiedotteen mukaan eläimet ovat aiheuttaneet haittoja jo vuosikausia hautausmailla liikkuessaan. Tilanne on kehittynyt erityisen vaikeaksi Vuorentaan hautausmaalla.

Aitaaminen ei onnistu

Hämeenlinnan seurakuntayhtymän kiinteistö- ja hautaustoimen johtokunta on miettinyt keinoja eläinten karkottamiseksi. Myös hautausmaiden aitaamista on harkittu. Aitaaminen ei ole kuitenkaan tullut kyseeseen hautausmaiden suuren koon ja aidalta vaadittavan korkeuden vuoksi.

Tarkoitus on metsästää iltaisin hämärän tultua seurakuntayhtymän omistamalla 17 hehtaarin maa-alalla haulikolla ja jousella. Varsinaisen hautausmaan hauta-alueella ei metsästetä.

Metsästäjät varmistavat, että metsästyksestä ei aiheudu vaaraa ihmisille. Lähialueen asukkaille on jaettu tiedote metsästyksen alkamisesta.

Poikkeuslupajahti harvinaista

Koulutuspäällikkö Ere Grenfors Metsästäjäliitosta pitää valittua jahtimuotoa sopivana.

– Haulikko ja jousi ovat hyviä asutuksen lähellä tapahtuvassa jahdissa, koska niiden kantama on merkittävästi pienempi kuin kiväärillä metsästettäessä.

– Helsingissä on rusakoita aika pitkäänkin jousella metsästetty etenkin tiheämmän asutuksen alueella ja kokemukset ovat olleet hyviä. Hautausmaat ja siirtolapuutarhat ovat tyypillisiä kohteita jousimetsästykseen.

Simossa on metsästetty kauriita metsäkaurisuroksen metsästysaikana hautausmaan läheisyydessä tänä keväänä.

Julkisten hallintotehtävien päällikkö Sauli Härkönen Suomen riistakeskuksesta ei kuitenkaan muista toista tapausta, missä hautausmaan suojaamiseksi olisi myönnetty poikkeuslupa metsästykseen, kuten nyt Hämeenlinnassa.

– Kyllä ne harvinaisia ovat. Täytyy olla poikkeuksellinen tilanne, että lupa ylipäätään myönnetään. Taloudellisten arvojen pitää olla riittävän suuret ja niitä vahinkoja ei voisi muuten estää.

Cityeläimet tuttuja vieraita kaupungeissa

Etelä-Hämeen riistapäällikkö Jyri Rauhala toimi poikkeusluvan esittelijänä. Hän kertoo, että Hämeenlinnankin lähiseutu pystyy ylläpitämään rusakko- ja kauriskantoja.

– Tämä jahti on välitön ensiapu, että tilannetta saadaan helpotettua. Pidempiaikainen, kestävämpi ratkaisu on pyrkiä järjestämään normaalia metsästystä kannan rajoittamiseksi. Parhain ratkaisu tietysti olisi hautausmaiden aitaaminen, mikä on kallista ja hankalaakin.

Kauris on sopeutunut hyvin tulemaan toimeen puistomaisilla alueilla ja puutarhoissa kaupungin laitamilla, Rauhala muistuttaa.

– Ainahan "cityeläimiä" on ollut, rusakoita aina ja kauris ehkä uudempi tulija, noin 90-luvun lopulta se on alkanut lisääntyä. Kaupungin alueella ja kaupungin kupeessa on ollut merkittäviä kauristiheyksiä, jopa enemmän kuin lähimetsissä.