1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lainat

OP:n Karhinen kuittaa huolet lyhennysvapaiden kasvusta termikikkailuksi

Pääjohtaja Karhisen mielestä suurempi huoli muhii kulutusluotoissa ja pikavipeissä.

lainat
Reijo Karhinen
Reijo KarhinenMauri Ratilainen / AOP

Asuntoluottopankki Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus herätteli pari päivää sitten keskustelua asuntolainojen lyhennysvapaista Twitterissä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Finanssikonserni OP:n pääjohtajan Reijo Karhisen otsalle ei ilmesty Ylen haastattelussa rypyn ryppyä lyhennysvapaiden kasvun takia.

– Ei todellakaan pidä olla huolissaan, tässä kikkaillaan osittain termeillä, Karhinen tokaisee.

Hän selittää, että lyhennysvapaan vaihtoehto olisi uusi luotto. Sen koko olisi keskimääräisen lyhennysvapaan vuoden perusteella noin viisi tuhatta euroa.

– Suomalaisten velkaantumisen kannalta lyhennysvapailla ei todellakaan ole merkitystä. Velkaantumisen huoli tulee kulutusluottojen ja pikavippien kasvusta. Kaikesta tämän tyyppisestä, joka kasvaa hallitsemattomasti, Karhinen sanoo.

Karhisen näkemyksen taustalla voi olla se, että OP oli pari vuotta sitten etujoukoissa tarjoamassa asiakkailleen asuntolainan lyhennysvapaita. Lyhennysvapaasta tuli hetkeksi jopa markkinointikeino. OP:n asiakkaiden palaute sai Karhisen tuolloin jopa liikuttumaan.

Taloyhtiölainat ovat myös kasvussa

Kulutusluottojen kasvun lisäksi Karhinen haluaa herätellä keskustelua taloyhtiöiden lainamäärien kasvusta. Hän on huomannut kasvulle kolme eri syytä.

Yksi syy on, että taloyhtiölainoja ei enää muuteta henkilökohtaiseksi lainaksi, koska verovähennyksen leikkaukset ovat tehneet siitä kannattamatonta. Toiseksi uusien asuntojen hinnat ovat etenkin pääkaupunkiseudulla niin korkeita, että monessa kohteessa kauppahinnasta jopa yli puolet on taloyhtiökohtaista lainaa. Kolmantena tekijänä Karhinen mainitsee korjausrakentamisen, joka on lisännyt taloyhtiöiden tarvetta ottaa lainaa.

– En tiedä pitääkö olla huolissaan, mutta keskustelua [taloyhtiölainoista] kaivataan, sitä on ollut liian vähän, Karhinen sanoo.

Lue myös: Finanssiryhmä OP:n tulos laski, mittava investointiohjelma käynnissä

Lue seuraavaksi