Rakennuspalo syttyy usein tulisijasta tai hormista – ”Ei tiedetä, mistä pitäisi olla huolissaan”

Suomen pelastustoimi on kirjannut lähes 5 600 rakennuspalon syttymissyytä vuodelta 2016. Yleisimmin tulipalot syttyivät koneista tai laitteista.

paloturvallisuus
Saunan kiuasta lämmitetään.
Suomessa kiukaat ovat iso ilman pienhiukkasten lähde, kehitysmaissa kodin lämmittäminen ja ruoanlaitto.Sini Liimatainen / Yle

Metallisen kevythormin paloturvallisuus on synnyttänyt keskustelua jo pitkään. Tulisijat ja hormit ovat olleet viimeisten vuosien aikana yksi yleisimmistä rakennuspalojen syttymissyistä, selviää Suomen pelastustoimen tilastoista (siirryt toiseen palveluun).

Heinäkuussa Salon Perniössä sijaitsevassa Mathildedalissa sattunut tulipalo on nostanut kevythormien turvallisuuden jälleen puheenaiheeksi.

Rakennuksen katto ilmiliekeissä.
Marja Isokangas-Huikon Mathildedalin-koti syttyi tuleen heinäkuussa.Marja Isokangas-Huiko

Keskustelu alkoi, kun Marja Isokangas-Huiko otti kuvan ilmiliekeissä olleesta talostaan, ja jakoi otoksensa Facebookissa.

Saatetekstissään hän kertoi tulipalon syttyneen kevythormista, ja kehotti muita ihmisiä tarkistuttamaan omien rakennustensa paloturvallisuuden.

Esimerkiksi kesämökillä voi olla niin, että tulisijaa käytetään puoli päivää, jolloin polttoainetta lisätään useammin kuin tulisijan valmistaja sallii.

Kalle Rantanen

Isokangas-Huiko sanoo, että hänen päivityksensä on kerännyt paljon positiivista palautetta.

– Tavalliset omistajat, asukkaat ja rakennuttajat eivät ymmärrä edes kyseenalaistaa varsinkaan valmiissa kohteessa, että heidän pitäisi olla huolissaan jostain asiasta. Siksi halusin jakaa kuvani.

Hormeista syttyy satoja paloja vuosittain

Suomen pelastustoimen tilastoista selviää, että vuonna 2016 tulisijoista ja hormeista syttyi yli 730 rakennuspaloa.

Luku vastaa viime vuoden neljänneksi yleisintä syttymissyytä. Eniten rakennuspaloja syttyi koneista ja laitteista. Tällaisia tapauksia on kirjattu lähes 1 800. Kaikkiaan pelastustoimi on tilastoinut noin 5 600 rakennuspalon syttymissyytä vuodelta 2016.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen johtava palotarkastaja Kalle Rantanen pitää tulisijoja ja hormeja koskevaa lukua korkeana. Hän kuitenkin muistuttaa, että kaikki palot eivät ole syttyneet metallisista kevythormeista.

– Siellä on varmasti mukana muurattuja hormeja, joihin on tullut ajan myötä halkeamia tai muuta. Minulla tiedossa olevien tilastojen mukaan metallihormit ovat tuottaneet kivisiä hormeja enemmän tulipaloja.

Tulisijaa ei saa lämmittää liian pitkään

Kalle Rantanen ei halua leimata metallisia kevythormeja erityisen vaaralliseksi vaihtoehdoksi.

– Oikein toteutettuna se on turvallinen ratkaisu. On tärkeää, että tulisija ja hormi muodostavat turvallisen kokonaisuuden. Nämä ratkaisut tehdään jo rakennuslupavaiheessa.

Grafiikka, jossa tulisijasta nousee kevythormi rakennuksen välipohjan läpi katolle.
Yle

Myös tulisijan ja hormin turvallinen käyttö on tärkeää tulipalojen ehkäisemisessä. Johtava palotarkastaja neuvoo jokaista perehtymään huolellisesti käyttöohjeisiin.

Ohjeista selviää muun muassa se, kuinka pitkään tulisijaa saa yhtäjaksoisesti lämmittää.

– Esimerkiksi kesämökillä voi olla niin, että tulisijaa käytetään vaikka puoli päivää, jolloin polttoainetta lisätään useammin kuin tulisijan valmistaja sallii. Se voi aiheuttaa palovaaran.

Epätietoisuus harmittaa

Marja Isokangas-Huiko kertoo yllättyneensä heinäkuun tulipalon jälkeen siitä, kuinka paljon kevythormien riskeistä on keskusteltu viime vuosina.

Hän toivoo, että viranomaiset ja muut ammattilaiset jakaisivat ihmisille entistä tehokkaammin paloturvallisuuteen liittyvää tietoa.

– Ihmisillä ei ehkä ole sitä tietoa, että mistä pitäisi olla huolissaan. Pelkästään tämä pieni tekoni Facebookissa on saanut ihmiset toimimaan. Siellä on tilattu nuohoojaa ja tarkastettu uudelleen rakennuspiirustuksia.

Puut palavat takassa.
Kiukaista voi nousta hormiin yli 600 asteen lämpöisiä savukaasuja.Yle

Helsingissä vakituisesti asuvaa Isokangas-Huikoa painaa edelleen epätietoisuus Mathildedalin-palon tarkasta syttymissyystä.

Viranomaisten mukaan puukiukaan ja kevythormin yhdistelmä on palon takana. Talossa saunottiin paloaamua edeltävänä iltana.

– Meillä on ollut se talo kohta kymmenen vuotta. Sielä on saunottu samalla tavalla, eikä aikaisemmin paloa ole syttynyt. Jotain siellä on tapahtunut, mikä on aiheuttanut tulipalon tällä kertaa, hän pohtii.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus