Uuden-Seelannin uutta oppositiojohtajaa tentattiin vauva-aikeista – Miesjuontaja sai kuulla kunniansa

Jopa pääministeri puolusti kilpakumppaninsa oikeutta yksityisyyteen.

urakehitys
Jacinda Ardern
Jacinda Ardern, 37, on Uuden-Seelannin työväenpuolueen nuorin puheenjohtaja. AOP

Uudessa-Seelannissa työväenpuolueen uusi johtaja Jacinda Ardern aloitti tehtävässään tiistaina – ja keskiviikkoaamuun mennessä häneltä oli udeltu perhesuunnitelmista jo kahdessa eri tv-haastattelussa. Nyt keskustelu kyselyjen asiattomuudesta tai asiallisuudesta on maan ykkösuutisia.

Ardern nousi puoluejohtoon, kun hänen edeltäjänsä erosi kehnojen kannatuslukujen vuoksi.

Uudessa-Seelannissa järjestetään parlamenttivaalit parin kuukauden päästä, ja karismaattisena pidetty Ardern, 37, on puolueensa nouseva tähti, jonka toivotaan pelastavan sen katastrofitappiolta.

Uusiseelantilaisten verkkolehtien etusivuilta ei käy ilmi, miten hän sen aikoo tehdä. Sen sijaan esimerkiksi New Zealand Heraldin otsikossa pohditaan (siirryt toiseen palveluun), onko Uuden-Seelannin kansalla oikeus tietää Ardernin vauvasuunnitelmista.

Juontaja: "Työnantajan pitää tietää"

Ensimmäisen kerran asia nostettiin esiin The Project -ajankohtaisohjelmassa tiistai-iltana. Ardern suhtautui tyynesti, kun juontaja Jesse Mulligan kysyi häneltä, onko hän joutunut tekemään valinnan uran ja perheen välillä.

Ardern sanoi, että moni nainen on saman dilemman edessä, eikä hän ole tehnyt päätöksiä etukäteen.

Seuraavana aamuna Ardern vieraili aamuohjelmassa, jonka juontaja Mark Richardson ilmoitti pitävänsä lapsikysymystä perusteltuna, koska Ardernista voi tulla pian maan pääministeri.

– Jos olet työnantaja, sinun pitää saada tietää tällaiset asiat naisilta, joita olet palkkaamassa, Richardson sanoi The AM Show'ssa (siirryt toiseen palveluun).

Ja koska pääministerin työnantaja on kansa, kansan kuuluu saada tietää, hän perusteli.

Tämä sai Ardernin tulistumaan. Ardern sanoi, että häneltä asiaa saa kyllä kysyä, koska hän on oma-aloitteisesti nostanut uran ja perheen yhteensovittamisen aiemmin julkisuudessa esiin.

– Mutta mitä tulee muihin naisiin, vuonna 2017 on täysin mahdoton hyväksyä, että naisten pitäisi vastata tuohon kysymykseen työpaikalla. Sitä on mahdoton hyväksyä vuonna 2017. On naisen päätös, koska hän hankkii lapsia, Ardern sanoi.

Pääministeri puolusti kilpakumppaniaan

Monet katsojat huomauttivat sosiaalisessa mediassa, että mieheltä tuskin olisi kysytty samaa.

Myös useat muut uusiseelantilaiset poliitikot ovat ottaneet kantaa sen puolesta, että Ardern saisi pitää yksityiselämänsä yksityisenä – jopa pääministeri Bill English, jonka Ardern yrittää syrjäyttää paikaltaan.

Uudessa-Seelannissa on laitonta kysyä työnhakijalta tämän perhesuunnitelmista.

Lähteet: Reuters, AFP