Tom of Finlandista ei tullut suuren yleisön elokuvaa – tuotantoyhtiö pettyi

Menestystä haetaan nyt ulkomailta. Britanniassa elokuvalle lätkäistiin K18-merkintä.

Tom of Finland
 Niklas Hogner
Ruotsalaisnäyttelijä Niklas Hogner näyttelee Tom of Finlandin Kake-hahmoa Dome Karukosken elokuvassa. Dan-Erik Ekholm / Yle

Tom of Finland -elokuvan nimihenkilöä Touko Laaksosta on sanottu yhdeksi tunnetuimmista suomalaisista. Elokuva homoeroottisia piirroksia tekevästä taiteilijasta ja mainosmiehestä oli kuitenkin vaikeampi rasti kuin luultiin.

– Jos rehellisesti sanotaan, olen pettynyt, tunnustaa elokuvan tuottaneen Helsinki Filmin toimitusjohtaja Annika Sucksdorff.

– Pelkäsin, että suomalainen elokuvayleisö saattaa olla konservatiivista, ja näyttää siltä, että sitä se on.

Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland sai ensi-iltansa helmikuussa 2017. Kesäkuun loppuun mennessä leffa oli tavoittanut reilut 100 000 katsojaa. Se on suuren budjetin elokuvalle vähän. Esimerkiksi samoihin aikoihin alkuvuodesta teattereihin tullut lastenelokuva Onneli, Anneli ja Salaperäinen muukalainen tavoitti liki tuplasti katsojia.

– Näin se meni, odotimme enemmän.

maskeeraaja kampaa  Pekka Strangia
Pekka Strang näyttelee elokuvassa Touko Laaksosta. Dan-Erik Ekholm / Yle

Tom of Finlandin budjetti oli noin viisi miljoonaa euroa. Osa summasta kerättiin yksityisiltä sijoittajilta.

– Ei tästä mitään lottovoittoa tullut, mutta nyt on tärkeää, että sijoittajat saavat omansa takaisin. Jos elokuva olisi menestynyt kotimaassa paremmin, he olisivat jo saaneet rahansa. Nyt täytyy odottaa pieniä purosia ulkomaan levityksistä, Sucksdorff sanoo.

Englannissa Tom of Finland -elokuva on K18

Tom of Finland on tähän mennessä nähty useilla kansainvälisillä festivaaleilla. Teatterilevityksessä se on ollut ainakin Ruotsissa, Espanjassa ja Ranskassa. Valtavirran elokuvaa siitä ei ole tullut ulkomaillakaan. Ranskan ensi-ilta oli vastikään, ja leffa on kerännyt reilut 16 000 katsojaa kahdessa viikossa. Se on Sucksdorffin mielestä hyvin.

Britanniassa elokuva saa ensi-iltansa 11. elokuuta ja sitä levittää homoelokuviin keskittynyt Peccadillo Pictures. Levittäjä valikoitui, koska se osoitti suurinta kiinnostusta ja paneutumista elokuvaa ja sen aihetta kohtaan. Teattereihin lähtevää kopiomäärää ei tiedetä edes viikkoa ennen ensi-iltaa.

– Domea viedään nyt haastattelusta toiseen ja niiden saama huomio vaikuttaa siihen, millaisella volyymilla elokuva lähtee teattereihin.

– Odotamme muun muassa BBC:n haastattelua, Sucksdorff kertoo.

.

Tom of Finlandin sarjakuvaa.
Tom of Finlandin sarjakuvaa.Tom of Finland Foundation / Yle

Brittisensuuri iski elokuvan ikärajaan ja korotti sen 18 vuoteen. Suomessa ja muualla Euroopassa elokuvan ovat voineet käydä katsomassa yli 12-vuotiaat. Korkea ikäraja tulee verottamaan kävijämääriä, sillä nuoret ovat ahkeria elokuvissakävijöitä.

Yhdysvallat on vuorossa loppusyksystä. Siellä keskitytään kahteen suureen kaupunkiin. Tom of Finland nähdään New Yorkissa ja Los Angelesissa.

Karukoski ohjaajaksi Hollywoodiin, Sucksdorff johtajaksi Ruotsiin

Helsinki Filmi jatkaa uusien elokuvien parissa, vaikka suurin tuotanto näyttää jääneen pakkasen puolelle. Elokuussa ensi-iltansa saa Zaida Bergrothin ohjaama ja Krista Kososen tähdittämä Miami.

Annika Sucksdorffin mukaan Tom of Finland herätti toivottua keskustelua ja vauhditti tekijöittensä urakehitystä.

Dome Karukoski on valittu ohjaamaan elämäkertaelokuva fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienista. Sen tuottaa amerikkalainen elokuvastudio Fox Searchlight, joka on niittänyt mainetta Oscar-voittajilla, kuten 12 Years a Slave ja Birdman.

Dome Karukoski
Ohjaaja Dome Karukoski Tom of Finland -elokuvan kuvauksissa Berliinissä. Dan-Erik Ekholm / Yle

Myös Annika Sucksdorffilla on edessään uudet haasteet. Hänet on palkattu ruotsalaiseen SF Studios -yhtiöön elokuvajohtajaksi. Toimitusjohtajan pallille palaa Aleksi Bardy, joka on viime vuodet hoitanut elokuva- ja televisiotuotannon professuuria Aalto-yliopistossa. Helsinki Filmin omistavat Bardy yhdessä Sucksdorffin, tuottaja Miia Haaviston ja ohjaaja Dome Karukosken kanssa. Sucksdorff jää yhtiöön osakkaaksi.