1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Moldova

Moldova ja Venäjä ajautuivat omituiseen kiistaan EU:n Venäjä-pakotteiden takia

Moldova julisti tänään Venäjän varapääministerin, Dmitri Rogozinin ei-toivotuksi henkilöksi. Taustalla on Rogozinin mönkään mennyt vierailu Moldovaan.

Moldova
Dmitri Rogozin
Venäjän varapääministeri Dmitri Rogozin.Olivier Hoslet/Epa

Venäjän puolustusteollisuudesta vastaava varapääministeri Dmitri Rogozin on Moldovan kannalta tärkeä mies. Hän on Moldovan ja Venäjän talousyhteistyökomission venäläinen puheenjohtaja ja Venäjän erikoislähettiläs Transnistriassa.

Transnistria on venäjänkielinen maasuikale Moldovan ja Ukrainan välissä, joka julistautui itsenäiseksi Moldovasta vuonna 1990. Se kävi lyhyen aseellisen konfliktin Moldovan kanssa. Venäjän armeija tuki transnistrialaisia, aselepo solmittiin 1992. Vuonna 2006 Transnistria äänesti liittymisestä Venäjään. Liittymistä ei ole pantu täytäntöön.

Rogozinin piti vierailla Moldovassa, mutta EU-maa Romania kielsi Rogozinin konetta lentämästä sen ilmatilan kautta. Rogozin kun on EU:n asettamassa viisumikiellossa. Kielto on osa unionin Venäjä-pakotteita, jotka asetettiin vuonna 2014 Venäjän vallattua Krimin niemimaan.

Rogozin on kärhämöinyt lentoreiteistään Romanian ja Unkarin kanssa vuodesta 2014 lähtien.

Nyt Rogozin yltyi kommentoimaan tilannetta venäläismedialle kärjekkäästi. Hän sanoi uutiskanava Rossija 24:lle, että Venäjä ottaa käyttöön erityispakotteet niitä moldovalaisia ja muita viranomaisia vastaan, jotka estivät hänen vierailunsa.

Vastatoimena Moldovan hallitus julisti Rogozinin ei-toivotuksi henkilöksi. Hän ei saa tulla Moldovaan tai kulkea Moldovan kautta.

Lähteet: AP, Reuters, Tass

Lue seuraavaksi