Sukupuolitautien tartunnat lisääntyvät – tulossa tippuritartuntojen ennätysvuosi

Tippuri- ja kuppatartunnat ovat lisääntyneet varsinkin miesten välisessä seksissä.

Kreikkalainen patsas. Kuva: AOP

Sukupuolitautitartuntojen määrä on kasvussa Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautirekisterin mukaan varsinkin tippuritartunnat ovat  lisääntyneet huomattavasti alkuvuonna.

THL:n lukujen mukaan koko viime vuonna tippuritartuntoja rekisteröitiin 418, mikä oli toistaiseksi suurin vuosittainen tartuntatautirekisteriin ilmoitettu tippuritartuntamäärä.

Pelkästään tämän vuoden tammi- ja toukokuun välisenä aikana tippuritartuntoja paljastui 322, joten viime vuoden ennätysluku tulee todennäköisesti rikkoutumaan selvästi.

Myös klamydiatartunnat ovat lisääntyneet. Viime vuonna klamydiatartuntoja rekisteröitiin 14 321. Tammi-toukokuussa tartuntoja ilmeni jo 7 804.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back kertoo, että klamydiaa on vuosikaudet ollut sukupuolitaudeista eniten Suomessa.

– Tippuri ja kuppa on nostanut päätänsä. Nimenomaan miesten välisessä seksissä on sekä tippuri- että kuppatartunnat ovat lisääntyneet, Hiltunen-Back sanoo.

Hän toteaa, että kondomin käyttäminen on edelleen ainoa keino, jolla näitä tartuntoja voidaan estää.

Noin 30 000 suomalaista sairastuu sukupuolitauteihin joka vuosi.

Sukupuolitautitartuntojen syitä pohtii tämän illan A-studion suorassa lähetyksessä seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi Sexpo-säätiöstä. Lähetys alkaa TV1:ssä kello 21.05.