1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmastonmuutos

Suomalaistutkijan pysäyttävä video ilmastonmuutoksesta leviää maailmalla – Australiasta erikoinen pyyntö

Kuopiolaistutkija halusi esittää ilmastonmuutoksen ymmärrettävästi. Videota on katsottu vuorokauden aikana jo toistasataa tuhatta kertaa.

ilmastonmuutos
Grafiikka ilmaston lämpenemisestä vuonna 2016.
Antti Lipponen

Kuopiolainen Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Antti Lipponen jakoi tiistaina omalle yksityiselle Twitter-tililleen itse tekemänsä videon (siirryt toiseen palveluun). Siinä esitetään ilmaston lämpeneminen 117 vuoden ajalta.

35 sekuntia kestävä video näyttää sen, miten ilmasto on lämmennyt vuodesta 1900 tähän päivään asti 191 eri maailman maassa. Ja onhan se lämmennyt.

Nyt, kun video on ehtinyt olla netissä vuorokauden, sen on nähnyt Twitterissä yli 180 000 ihmistä eri puolilla maailmaa.

– Onhan tämä ihan käsittämätön määrä, Lipponen naurahtaa ja kertoo olevansa yllättynyt videon herättämästä huomiosta, sillä aiemmin hänen Twitteriin lataamillaan sateliittikuvilla oli ollut muutamia tuhansia katsojia.

Puhelin piipannut jatkuvasti, ei hetken rauhaa

Lipposen kännykkä on laulanut vuorokauden ajan jatkuvalla syötöllä, kun joku on uudelleenjakanut tai tykännyt postauksesta.

– Viiden sekunnin välein valot piippaa ja tulee joku muistutus puhelimeen. Tässähän tämä loma menee mukavasti, Lipponen naurahtaa.

Twitterin käyttäjä saa omaan puhelimeensa ilmoituksen, kun joku tykkää tai jakaa sisältöjä. Uudelleenjakoja videolla on tällä hetkellä 2 000 ja tykkäyksiä 1 700.

– Ei saa rauhassa olla, Lipponen manailee, mutta jatkaa, että vielä ei suosio ole ehtinyt häntä häiritsemään, enemmänkin hämmästyttämään.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Haastattelupyyntöjä ropissut

Vuorokauden aikana jo useat tahot ovat ehtineet ottaa yhteyttä Lipposeen. Haastattelupyyntöjä on tullut erinäköisiin blogeihin ja lehtiin. Vox Media teki aiheesta artikkelin (siirryt toiseen palveluun).

Erikoisin pyyntö on toistaiseksi tullut Lipposen mukaan Australiasta.

– He kysyivät, voisiko videoesityksen heijastaa jonkin hallintorakennuksen seinään.

Kiinnostusta on herännyt eri puolilta maailmaa. Eniten liikennettä on tullut Yhdysvalloista.

– Vaikka sitä tietää, että sosiaalisella medialla on suuri voima, niin on se yllättänyt, kun on omalle kohdalle osunut, Lipponen pohtii.

Hitti syntyi yhdessä illassa

Antti Lipponen tekee työkseen ilmakehän pienhiukkasten kaukokartoitusta ja ilmastoon liittyviä data-analyysejä. Kyseisessä vapaa-ajan videoprojektissa yhdistyivät hänen mukaansa työt ja harrastus.

Video syntyi yhden illan työn tuloksena.

– Minua kiinnostaa se, millä tavalla tietyn datan voi saada ymmärrettävään muotoon. Ja miten lämpötilamuutokset saisi kuvattua mahdollisimman hyvin, Lipponen kertoo taustaa projektilleen.

Lipponen käytti esityksessään lähteenä Nasan GISS-instituutin avointa dataa (siirryt toiseen palveluun) maailman maiden keskilämpötiloista. Nasan tilastot päivittyvät kuukausittain.

– Aiemmin olin nähnyt karttoja, joissa kuvataan koko maailman lämpenemistä. Niissä isot maat korostuvat. Omassa graafissani näkee yksittäiset maat paremmin. Siitä on kommenteissakin kiitelty, Lipponen selittää.

Kuopiolaisen oivallus olikin tehdä nimenomaan maakohtainen esitys aiheesta. Sellaista hän ei ollut nähnyt aiemmin.

– Yleensä lämpötiloja ei erotella maittain, vaan tuijotetaan maailmanlaajuista keskilämpötilaa, Lipponen kertoo ja jatkaa, että video kyllä esittää eri maiden lämpötilojen lisäksi oikealla ylhäällä myös koko maailman lämpötilan kehityksen.

Lue seuraavaksi