Predators-maalivahti Juuse Saros sparraa junnuveskareita – nimmari piti saada treenipaitaan

Nashville Predatorsin maalivahti ja HPK-kasvatti Juuse Saros tuo tällä viikolla lisäkipinää HPK:n maalivahtijunnuille. Saroksen oma tavoite on vakiinnuttaa paikka NHL-jäillä.

Juuse Saros
Juuse Saros ja maalivahtipoikia
Oiva Hakari (vas.), Paavo Haapalahti ja Aaron Matokangas saavat lisäkipinää harjoitteluun Juuse Sarokselta.

HämeenlinnaToissavuoden syksyllä NHL-kaukalossa debytoinut Juuse Saros on mieluisa vieras 7–11-vuotiaiden kiekkojunioreiden kesäleirillä kotikaupunkinsa Hämeenlinnan harjoitusjäähallilla. 18 juniorimaalivahtia saa käytännön vinkkejä ihailuja keräävältä veräjänvartijalta.

– Todella kiva harrastaa hänen kanssaan ja oppia uusia asioita. Nopeammat refleksit on tullut, pystyy paremmin reagoimaan ja pääsee nopeammin ylös, sanoo Sisu Salminen, jonka treenipaidan rintamusta koristaa tussilla kirjoitettu ”JS #74” eli Juusen nimmari.

– Se oli siihen pakko hankkia, kehaisee Sisu.

Juuse on iso innostaja myös Ilmari Rantakarille.

– Olen aika iloinen, kun Juuse on tällä leirillä. Häneltä opin esimerkiksi sen, miten pidetään maalinkulma kunnolla. Ennen laitoin luistimen tolpan ulkopuolelle, mutta se kannattaa olla siinä sisäpuolella, Ilmari Rantakari kertoo.

Saros saa kiitosta siitä, että on mukana nelipäiväisellä leirillä kaikkina päivinä. Hän kertoo muistavansa vielä omat juniorivuotensa hyvin.

– Onhan se kiva nähdä nuorten intoa. Ei siitä ole kovin kauaa, kun itsekin oli samalla leirillä. Silloinkin sitä koitti kovasti oppia uutta. Silloinkin oli hyvät valmentajat. Itse koitan olla pojille läsnä ja siitä he varmastikin saavat lisäintoa, Saros pohtii.

Huipulle pääsy vaatii työtä

Oikotietä huipulle ei ole, vakuuttaa Juuse Saros. Hänen ohjeensa ovat simppelit.

– Se on se työnteko: että jaksaa treenata, homma pysyy mielekkäänä ja intohimo lähtee itsestä.

Juuse Saros.
AOP

Vielä on ennenaikaista sanoa, syttyykö kesäleirillä mukana olevien 18 maalivahtijuniorin joukosta liigatason tai jopa NHL-jäät valloittavia veräjänvartijoita.

– He ovat vielä niin pieniä ja kaikilla kehitys kulkee eri tahtiin.

Saros haluaa vakiinnuttaa paikkansa NHL:ssä

Saros on viettänyt kesälomaa Hämeenlinnassa tapaamalla kavereita ja treenatessa. Jonkin aikaa luistimet ovat silti saaneet olla rauhassa.

– Nyt on kiva palata jäille kesän jälkeen. Pari viikkoa olen käynyt luistimilla.

HPK-kasvatin tavoite on vakiinnuttaa paikka NHL-kokoonpanossa.

– Itsestä se on kiinni, miten pelit kulkevat. Tietenkin parhaansa koettaa tehdä. Joukkueelta on kyllä positiivista palautetta tullut.

Omat tilaisuudet käytettävä hyväksi

Nashville Predatorsin ykkösvahtina toimii Pekka Rinne. Stanley Cupin pudotuspeleissä Saros sai kaksi näytönpaikkaa, kun Rinne oli ohitettu turhan monta kertaa. Luukkuvahdin tilanne on ristiriitainen: ykkösvahdin hyvä peli tietää joukkueelle voittoja. Samalla se on myös este kakkosvahdin pelimahdollisuuksille.

– Ei sitä tietenkään toivo kenellekään huonoa peliä. Kärsivällisesti pitää tehdä hommia ja odottaa omaa paikkaansa. Ne paikat pitää käyttää hyväksi.

Juuse Saros venyttää Nashvillen maalilla.
Juuse Saros venyttää Nashvillen maalilla.AOP

– Läpimurto on monen asian summa. Pitää olla onnea ja oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Sitä kohti koettaa mennä, että pystyisi olla kärkiäijiä siellä, pohtii Juuse Saros NHL-tulevaisuuttaan.