1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. päivähoito

”Lasta ei voi pakkoreipastaa” – Näillä vinkeillä päiväkodin aloitus sujuu

Sopeutuminen ja totuttelu päiväkotielämään alkoi tällä viikolla monessa perheessä. Heidän joukossaan ovat Jalo-poika ja isä Lasse Itä-Helsingin Vartiokylästä.

Isä Lasse Heinonen ja poika Jalo tutustumassa Vartiokylän päiväkotiin. Kuva: Riku Tonttila / Yle

Sunnuntaina kaksi vuotta täyttävä Jalo Heinonen on toista aamua tutustumassa päiväkotiinsa. Isä Lasse istuskelee turvallisen matkan päässä ja poika on keskittynyt autoleikkiin.

– Eilen vähän jännitti selkeästi enemmän, nyt Jalo on jo tosi hyvin tullut tähän leikkimään ja uskaltaa jättää iskän tuonne kauemmaksi, Sammakot-ryhmän lastentarhanopettaja Anu Paajanen kehuu.

Kuva: Riku Tonttila / Yle

Vartiokylän päiväkodissa myös tutustuville vanhemmille halutaan antaa reilusti aikaa. Samalla he tapaavat toisiaan, sillä paikalla on nytkin useita vanhempia.

–  Aluksihan se hoitoon tuominen vähän jännitti, kun Jalo ei ole ollut ollenkaan vierailla hoidossa. Mummo ja pappa ovat hoitaneet meidän lisäksi. Puhuimme tässä muiden kanssa eilen ja tuntuu, että samansuuntaisia tuntemuksia oli useammalla, Lasse Heinonen sanoo.

Fysioterapeuttina työskentelevä Lasse on hoitanut kevään ajan Jaloa kolme päivää viikossa ja maisema-arkkitehtinä työskentelevä vaimo kaksi päivää viikossa. Isä on Jalon mukana päiväkodissa lähes kaikki tutustumispäivät.

Jalo lähti tänne ihan mielellään. Kun kerrottiin, että huomenna mennään taas päiväkotiin, hän naureskeli ja sanoi, että ”päiväkotiin”.

Lasse Heinonen

– Minun oli yrittäjänä helpompi järjestää tämä ylimääräinen lomaviikko tutustumispäiviä varten. Olemme sopineet, että ensi viikosta alkaen vaimo vie ja minä haen.  Jalo on päiväkodissa neljänä päivänä viikossa ja äidin kanssa perjantait.

Vartiokylän päiväkoti ei ollut perheen ykkösvaihtoehto, mutta hyvä kakkonen kuitenkin.

– Kukkaniityn päiväkoti olisi ollut vähän lähempänä ja siellä olisi ollut naapurin lapsia.  Mutta tämä on kodistamme vain kilometrin päässä ja työmatkan varrella, joten olemme tyytyväisiä.

Kuva: Riku Tonttila / Yle

Asiantuntijan neuvoja päivähoidossa aloittavan lapsen vanhemmille

1. Ennakointi tuo lapselle turvaa. Tee suunnitelma tutustumisesta päiväkodin kanssa. Juttele päiväkodin aloituksesta lapsen kanssa etukäteen. Kerro ja kertaa päivittäin, mihin aikaan päiväkodissa tapahtuu mitäkin ja milloin lasta tullaan hakemaan kotiin.

2. Älä säikähdä, vaikka lapsen tunteet alkuun aaltoilevat. Itku ja ikävän tunteet ovat normaaleja. Ne vähenevät, kun lapsi hiljalleen tottuu uuteen arkeen.

3. **Älä tee samaan aikaan muita isoja muutoksia **lapsen elämässä, kuten tutista vierottautumista. Päiväkodin aloittaminen on lapselle iso muutos.

4. Lapset ovat yksilöllisiä ja iän ohella sopeutumiseen vaikuttaa lapsen temperamentti. Lasta ei voi ”pakkoreipastaa” eli anna sopeutumiselle tarpeeksi aikaa.

5. Lapsen hoitoon vieminen voi herättää vanhemmassa monenlaisia tunteita, muun muassa syyllisyyttä. Käsittele tunteita vaikkapa toisten vastaavassa tilanteessa olevien vanhempien kanssa. Lapselle on tärkeä viestiä, että hoitaviin aikuisiiin voi luottaa ja hän voi turvata heihin.

6. Alle 3-vuotias ei vielä välttämättä saa pidettyä pysyvää ja turvaa luovaa mielikuvaa lähiaikuisesta tämän poissa ollessa. Siksi on tärkeää, että pienillä olisi päiväkodissa oma hoitaja eli yksi pysyvä turvallinen aikuinen, joka tuntee lapsen tarpeet. Lapsen mukaan voi myös antaa valokuvan vanhemmasta, jonka kautta lapsi pystyy käsittelemään hoitajan kanssa ikävän tunteita.

7. **Jos mahdollista, jaa vanhemmuutta. **Esimerkiksi se vanhempi, jonka on helpompi pysyä hoitoon jättämisen hetkellä rauhallisena, voisi ottaa viemisestä vastuun. Pienemmillä lapsilla päivähoitopäivien pitäminen lyhyinä onnistuu myös paremmin, jos vanhemmat voivat jakaa vienti- ja hakuvastuita.

Vinkit antoi lasten kasvuun ja kehitykseen perehtynyt sosiaalipsykologi Tatjana Pajamäki Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.