Venezuelan vaalipomo puolustautuu: Kansanäänestyksen tulosta ei peukaloitu

Venezuelan presidentti Nicolas Maduro tapasi Caracasin konserttitalossa lähes kaikki kiistanlaisessa kansanäänestyksessä valitut 545 jäsentä perustuslakia säätävään edustajistoon, johon valittiin myös presidentin vaimo ja poika. Maduro päätti siirtää edustajiston virallisen nimittämispäivän perjantaille.

Ulkomaat
ihmiset jonottavat kadulla
Äänestäjät jonottavat vaalihuoneistoon Caracasissa.Ronaldo Schemidt / AFP / Lehtikuva

Venezuelan vaalilautakunnan presidentti Tibisay Lucena pitää syytöksiä vaalivilpistä sunnuntain kansanäänestyksessä "edesvastuuttomina".

– Tämä väite perustuu ennusteisiin. Perustana ei ole ollut tietoja, joita käytti yksinomaan kansallinen vaalilautakunta, Lucena totesi viitaten syytöksiin vaalivilpistä.

Lucena lisäsi, että syytöksistä johtuen myös oikeudellisia toimia vaalit toteuttanutta Smartmatic-yhtiötä vastaan voitaisiin tehdä.

Venezuelan vaalit sunnuntaina toteuttaneen brittiläisen Smartmatic-yhtiön toimitusjohtaja Antonio Mugica kertoi, että kansanäänestyksen noin kahdeksan miljoonan äänestäjän määrä oli varmuudella "manipuloitu".

Opposition mukaan äänestäjiä oli sunnuntaina 3,5, miljoonaa.

Smartmatic-yhtiön mukaan lopputulokseen lisättiin arviolta miljoona ääntä.

Venezuelan viranomaisten mukaan kiistellyssä kansanäänestyksessä äänesti yli kahdeksan miljoonaa ihmistä. Viranomaisten mukaan äänestysprosentti oli 41,5, oppositio laski äänestysprosentiksi vain 12.

Useat Etelä-Amerikan valtiot ovat tuominneet kansanäänestyksen ja sanoneet sen tuhonneen Venezuelan demokratian. Kansanäänestyksen jo aiemmin Yhdysvaltain ohella tuominneet Meksiko, Kolumbia ja Argentiina ovat ilmoittaneet etteivät ne tunnusta myöskään kansanäänestyksessä valittua uutta perustuslakia säätävää edustajistoa.

EU on liittynyt myös rintamaan.

Lähde Reuters, AFP

klo 04.13 muokattu ingressi, lisätty Maduron päätös siirtää edustajiston nimittämispäivä perjantaille