Brasilian presidentti Temer on vapautettu lahjussyytteistä kiihkeässä istunnossa

Brasiliassa sisäpoliittinen kiehunta on kestänyt kauan. Temer oli keskeinen henkilö, kun Brasilian edellinen presidentti Dilma Roussef joutui luopumaan vallasta runsas vuosi sitten väärinkäytöksistä syytettynä.

Ulkomaat
Brasilian presidentti Michel Temer on mietteliään näköinen.
Brasilian presidentti Michel Temer.Evaristo Sa / AFP

Brasilian presidentti Michel Temer on vapautettu lahjussyytteistä. Korruptiosyytettynä ollut 76-vuotias presidentti Temer sai Brasilian kongressin alahuoneen äänestyksessä puolelleen kolmasosan edustajista.

Temer tarvitsi taakseen vähintään kolmaosan 513:stä kongressin alahuoneen jäsenestä eli vähintään 171 jäsenen tuen. Ne hän on myös hankkinut.

Äänestyksen virallista lopputulosta odotetaan myöhemmin.

Kongressin äänestystä edelsi yhdeksän tuntia kestänyt kiivas keskustelu; Temeriä vastaan esitettyjen syytteiden puolesta puolesta ja vastaan.

Opposition edustajat yrittivät myös viivästyttää äänestystä, koska he tiesivät etteivät tule saamaan riittävästi valtakunnallista tukea koko istunnon keskeyttämiseksi.

Tuoreimman mielipidekyselyn mukaan vain viisi prosenttia brasilialaisista hyväksyi Temerin toimet.

Brasilian syyttäjän nostaman korruptiosyytteen mukaan presidentti Temer vastaanotti keväällä rahaa lihanpakkausyritys JBS:ltä.

Lisäksi syyttäjä tutki epäilyjä, että Temer olisi harhauttanut viranomaisia ja ollut mukana rikollisliigan toiminnassa.

Temer oli yrittänyt myös estää korruptiotutkinnan.

Temer korvasi edeltäjänsä, työväenpuolueen Dilma Roussefin vain reilu vuosi sitten.

Roussefia syytettiin sekä talouslukujen peukaloinnista että vaalilupausten pettämisestä, kun hän aloitti vaalilupaustensa vastaisesti kulukuriohjelman kohentaakseen valtion taloutta.

Lähde AP, AFP