1. yle.fi
  2. Uutiset

HS: Sammon Kari Stadigh pörssiyhtiöiden palkkakuningas

Helsingin pörssin suurten yhtiöiden toimitusjohtajien palkat, luontoisedut ja rahabonukset ovat nousseet katkeamatta viiden vuoden ajan. Helsingin Sanomat kokosi selvityksen suurten pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien palkoista, luontaiseduista ja rahabonuksista vuosina 2015-2016.

Kotimaan uutiset
Kari Stadigh
Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh.Sampo Group

Helsingin Sanomien (siirryt toiseen palveluun) mukaan pörssiyhtiöiden palkkakuningas rahapalkalla ja bonuksilla mitattuna oli Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh.

Hän sai palkkaa ja rahabonuksia yhteensä 5,1 miljoonaa euroa, jossa on nousua 18 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Stadighin peruspalkka nousi 15 prosenttia eli 961 000:een euroon vuodessa.

Pörssiyhtiöiden toimitusjohtajien keskimääräiset palkat ja bonukset ylittivät vertailussa kolmannen kerran miljoonan euron rajan ja olivat keskimäärin yli 1,1 miljoonaa euroa. Peruslaskelmassa ovat mukana rahabonukset, mutta eivät yhtiön osakkeina tai optioina maksetut kannustimet tai lisäeläkemaksut.

HS:n selvityksessä mukana olleen toimitusjohtajajoukon palkat ja rahabonukset kasvoivat 2,2 prosenttia vuodessa, kun kokoaikaisessa työsuhteessa olevan suomalaisen ansiot bonuksineen kasvoivat keskimäärin 1,1 prosenttia vuodessa.

Isojen pörssiyritysten toimitusjohtajien rahapalkkioiden ja palkkojen nousu oli siis kaksinkertainen tavalliseen palkansaajaan verrattuna.

Suuren pörssiyrityksen toimitusjohtaja ansaitsi viime vuonna peruspalkkaa ja rahabonuksia keskimäärin 1 110 106 euroa, joka on noin 23 000 euroa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Ison pörssiyrityksen rivityöntekijän ja johtajan palkkaeron kasvua kuvaa se, että pelkkä johtajan saama korotus, 23 000 euroa, on yli puolet suomalaisen keskimääräisestä vuosipalkasta viime vuonna.

Kokoaikaisessa työsuhteessa olevan suomalaisen palkka luontoisetuineen ja bonuksineen oli 42 250 euroa, jossa oli nousua edelliseen vuoteen verrattuna 475 euroa.

Lue seuraavaksi