1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

Venäjä arvostelee Yhdysvaltain uusia pakotteita – "Venäjälle on julistettu täysimittainen kauppasota"

Venäjän pääministerin mukaan toiveet maiden suhteiden kohenemisesta voidaan nyt haudata.

Venäjä
Dmitri Medvedev seisoo seinämaalauksen edessä Smolenskin alueen sotamuseossa ja katsoo kuva-alalla yläoikeaan. Maalauksessa neuvostosotilaat pystyttävät punalippua talon katolle sodasta kärsineessä kaupunkimaisemassa.
Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev sanoo, että uudet pakotteet merkitsevät loppua toiveille Yhdysvaltain ja Venäjän suhteiden parantamisesta.Ekaterina Shtukina / Sputnik / Government Press Service Pool / EPA

Venäjä tuomitsee kovasanaisesti Yhdysvaltain uudet pakotteet.

Pääministeri Dmitri Medvedev kirjoittaa sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun), että uudet pakotteet merkitsevät käytännössä täysimittaista kauppasotaa.

Medvedevin mukaan (siirryt toiseen palveluun) pakotteet kaatavat toiveet Venäjän ja Yhdysvaltain suhteiden paranemisesta.

Presidentti Donald Trump vahvisti eilen lain, joka tiukentaa pakotteita Venäjää vastaan ja myös estää presidenttiä keventämästä pakotteita ilman kongressin hyväksyntää. Kongressi hyväksyi pakotepaketin niin yksimielisesti, että presidentti ei olisi kyennyt estämään veto-oikeudellaan lain voimaantuloa.

Trump ilmaisi vahvistavansa lain pitkin hampain.

– Vaikka kannatan kovia toimenpiteitä Iranin, Pohjois-Korean ja Venäjän aggressiivisen ja epävakauttavan käytöksen rankaisemiseksi ja torjumiseksi, tämä lainsäädäntö on merkittävissä määrin puutteellinen, Trump ilmoitti julkilausumassaan.

Medvedev: Trumpin hallinto on voimaton

Venäjän pääministeri katsoo, että tapaus osoittaa Trumpin hallinnon täydellistä voimattomuutta suhteessa kongressiin.

– Amerikkalainen eliitti päihitti täysin Trumpin. Presidentti ei ole iloinen uusista pakotteista mutta ei voinut olla allekirjoittamatta lakia. Uusien pakotteiden teema nousi esiin ennen kaikkea yhtenä keinona näyttää Trumpille tämän paikka, Medvedev kirjoitti Facebookissa (siirryt toiseen palveluun).

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Venäjä on jo ryhtynyt vastatoimiin kongressin uusien pakotteiden takia.

Putin antoi sunnuntaina Yhdysvaltain Venäjän-suurlähetystölle ja konsulaateille määräyksen vähentää työvoimaa 755 henkilön verran.

Venäjä myös otti Yhdysvaltain suurlähetystöltä haltuunsa kaksi kiinteistöä Moskovassa.

Venäjä oli aiemmin pidättäytynyt vastaamasta Trumpin edeltäjän, presidentti Barack Obaman päätökseen karkottaa 35 venäläisdiplomaattia ja sulkea kaksi Venäjän suurlähetystön rakennusta.

Venäjän ulkoministeriö puolestaan ilmoitti (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä varaa oikeuden muihinkin vastatoimiin.

Lähteet: AP, AFP Reuters

Aiheesta aiemmin:

Trump allekirjoitti uudet Venäjä-pakotteet

Venäjä rankaisee Yhdysvaltain diplomaatteja – paikalliset kärsivät toimenpiteistä eniten

Ministeri Mykkänen uusista Venäjä-pakotteista: Yhdysvallat rikkoo yhteisiä periaatteita

Lue seuraavaksi