1. yle.fi
  2. Uutiset

Iran: Yhdysvaltain uudet pakotteet murentavat ydinsopimusta

Iran sanoo vastaavansa pakotteisiin asianmukaisesti.

Iran
Raketti nousee kohti taivasta laukaisualustalta autiomaassa. Ympärille leviää pölypilviä.
Länsivallat pitävät Iranin heinäkuussa tekemään rakettitestiä uhkaavana ja provosoivana askeleena.Iranin puolustusministeriö / EPA

Iran katsoo, että Yhdysvaltain asettamat uudet pakotteet rikkovat Iranin ja suurvaltojen sopimusta Iranin ydinohjelmasta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti eilen kongressin säätämän lakipaketin, joka asettaa uusia pakotteita Iranille, Pohjois-Korealle ja Venäjälle.

Uusia pakotteita perustellaan Iranin ohjusohjelmalla ja ihmisoikeusloukkauksilla, ei ydinohjelmalla.

Iran testasi viime kuussa rakettia, joka voisi kuljettaa avaruuteen satelliitin. Länsivallat pelkäävät Iranin kehittelevän mannertenvälistä ballistista ohjusta, joka voisi kuljettaa ydinkärkeä.

Pakotteet muun muassa kieltävät ohjusohjelmaan kytkeytyviä henkilöitä saapumasta Yhdysvaltoihin. Pakotteiden kohteeksi voisivat joutua myös yhtiöt tai henkilöt, jotka toimittaisivat osia Iranin ohjushankkeeseen.

Iran on jo aiemmin ilmoittanut valittavansa uusista pakotteista komissiolle, joka valvoo vuoden 2015 sopimuksen toteutumista.

Iran: Tavoitteena tuhota ydinsopimus

Iranin apulaisulkoministeri Abbas Araqchi sanoi Iranin vastaavan asianmukaisesti ja suhteellisuudentajuisesti.

– Yhdysvaltain päätavoite näiden pakotteiden hyväksymisessä Irania vastaan on tuhota ydinsopimus, ja me reagoimme tähän älykkäästi, Araqchi sanoi.

Trump on luonnehtinut edeltäjänsä Barack Obaman kaudella neuvoteltua ydinsopimusta "huonoimmaksi diiliksi koskaan".

Araqchin mukaan Iran on valmistellut listan 16 vastatoimesta Yhdysvaltain pakotteisiin. Hän ei täsmentänyt, mitä nämä vastatoimet olisivat.

Vastausmahdollisuudet rajalliset

Venäjä vastasi Yhdysvaltain kongressin hyväksymään pakotelakiin määräämällä Yhdysvallat vähentämään edustustojensa henkilökuntaa Venäjällä. Aiemmin Venäjä on vastannut pakotteisiin muun muassa asettamalla kieltoja elintarviketuonnille EU-maista.

Iranin mahdollisuudet samankaltaisiin vastatoimiin ovat rajalliset, sillä Iranilla ja Yhdysvalloilla ei ole suoria diplomaatti- tai kauppasuhteita.

Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Ranska ja Saksa sekä EU sopivat vuonna 2015 Iranin kanssa, että Iran rajoittaa ydinohjelmaansa ja vastineeksi Iraniin kohdistuvia pakotteita puretaan.

Sopimuksen määrä oli päättää pelot siitä, että Iran kehittelee ydinasetta rauhanomaisen ydinohjelman varjolla.

Pakotteiden purkaminen on jo houkutellut eurooppalaisia yhtiöitä Iraniin. Ranskalainen Total-öljyhtiö on sopinut osallistuvansa Iranissa sijaitsevan maailman suurimman maakaasukentän kehittämiseen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi