Tutkimus: Sokeiden määrä moninkertaistuu lähitulevaisuudessa

Suurin osa näkövammaisista elää kehitysmaissa. Tutkijat peräävät isompia satsauksia kaihileikkausten kaltaisiin hoitoihin.

lääketiede
Kolme lasta kävelee kaulakkain lesotholaisessa koulussa.
Näkövammaisten koulun oppilaita Lesothossa eteläisessä Afrikassa.EPA

Sokeiden määrä moninkertaistuu maailmassa vuoteen 2050 mennessä, ennakoi uusi tutkimus.

Sokeita ihmisiä arvioidaan olevan nyt 36 miljoonaa, mutta runsaan kolmen vuosikymmenen päästä heitä on jo 115 miljoonaa, jos hoitotoimiin ei satsata lisää rahaa, kirjoittavat tutkijat lääketieteen julkaisussa Lancet Global Healthissä. (siirryt toiseen palveluun)

Lukujen takana ovat väestönkasvu ja väestön ikääntyminen. Kun yhä useampi elää yhä vanhemmaksi, sokeiden määrä nousee lähitulevaisuudessa selvästi.

Myös heikkonäköisten määrä moninkertaistuu lähitulevaisuudessa. Heikkonäköisiä arvioidaan olevan nyt runsaat 200 miljoonaa, mutta vuonna 2050 jo liki 600 miljoonaa.

Näkövammaisten osuus väestöstä on kuitenkin laskenut vuodesta 1990, selvisi tutkimuksessa, jossa käytiin läpi 188 maan tietoja.

– Tämä on lähes varmasti seurausta terveydenhuollon kohentumisesta, sanoo tutkimuksesta vastannut professori Rupert Bourne brittiläisestä Anglia Ruskin -yliopistosta.

Suurin osa näkövammaisista elää kehitysmaissa

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) noin 90 prosenttia maailman näkövammaisista elää kehittyvissä maissa. Heitä on suhteellisesti paljon monissa Etelä-Aasian ja Itä-Aasian maissa, samoin osissa Saharan eteläpuolista Afrikkaa.

Tärkeimmät syyt näkövammaisuuteen ovat hoitamaton kaihi, korjaamattomat taittovirheet ja glaukooma. Sen sijaan tarttuvat taudit aiheuttavat sosioekonomisen ja terveydenhuollon kehityksen myötä aiempaa vähemmän näkövammaisuutta.

Tutkijat peräävätkin isompia satsauksia kaihileikkausten kaltaisiin hoitoihin ja myös asianmukaisten silmälasien saatavuuteen. Varsinkin kehitysmaissa nämä olisivat järkeviä investointeja, sillä ne ovat edullisia ja helpohkosti toteutettavissa.

– Ne parantavat elämänlaatua ja niistä koituvat kulut saadaan takaisin, kun ihminen pystyy jatkamaan työelämässä, sanoo professori Rupert Bourne.

Lähde: AFP