"Luulen, etten äänestä" – Saksalaisnuoret toivovat poliitikoilta suoraa puhetta

Saksan teinit tahtovat, että poliitikot puhuvat selvästi eivätkä siansaksaa. Nuorten keskeisin arvokysymys on tasa-arvo.

Saksan politiikka
Nuori mies skeittaa.
Berliiniläinen Kelvin pitää tasa-arvoa tärkeänä. Samoin ajattelee valtaosa saksalaisnuorista.Uwe-S. Tautenhahn

BERLIINI Saksalaisnuoret arvostavat politiikassa ja päätöksenteossa sitä, että ihmisiä kohdellaan tasa-arvoisesti. Heille koulutusta merkityksellisempi teema on sisäinen turvallisuus.

Muun muassa nämä asiat käyvät ilmi YouGov -tutkimuslaitoksen taannoin julkistamasta nuorisotutkimuksesta, jossa kartoitettiin saksalaisten teinien näkemyksiä politiikasta. Kysely tehtiin nimenomaan 14–17-vuotiaille eli teineille, joilla ei ole vielä äänioikeutta.

Yksi asia kävi selväksi: Teineillä on selvä näkemys siitä, ettei poliittisessa päätöksenteossa kuulla heidän toiveitaan ja ääntään.

Poliitikkojen puheita teinit toivovat selkeämmiksi. Poliitikoilta itseltään saksalaisnuoret toivovat rehellisyyttä ja suoruutta.

Harmaa betoninen skeittipaikka
Uwe-S. Tautenhahn

Kyvykäs ja tylsä Merkel vs. "mikä Schulz"

Saksan syksyllä pidettävien liittopäivävaalien kuuma kysymys on, kumpi kärkiehdokkaista, kristillisdemokraattien Angela Merkel vai demareiden Martin Schulz, voittaa ja valitaan liittokansleriksi.

Alle äänestysikäisten silmissä nykyinen liittokansleri Merkel on selvä suosikki. Nuoriso pitää häntä kaukaisena ja pitkäveteisenä, mutta Merkeliin liitettiin myös sellaisia määreitä kuin kyvykäs ja sympaattinen.

Sen sijaan Schulzilla ei natsaa nuorison kanssa. Yli puolella ei ole hänestä mitään käsitystä. On siis vaikea luoda kontaktia nuoriin, jos on heille "ohutta yläpilveä".

Puolueista kristillisdemokraatit oli eniten teinien mieleen. Seuraavina tulivat demarit ja vihreät. Kyselyn mukaan pojat olisivat kiinnostuneempia poliittisista kysymyksistä kuin tytöt.

Yle teki oman kyselykierroksensa Berliinissä. Sen tulos on tyystin toinen: tytöillä tuntui olevan selkeämpiä ja perustellumpia ajatuksia politiikasta kuin pojilla.

"Pitää tietää, mitä Saksassa tapahtuu"

Anna, 16 vuotta:

– Politiikka kiinnostaa minua. Tietysti pitää tietää, mitä Saksassa ja sen politiikassa tapahtuu. Olen vasemmiston kannalla ja radikaalin oikeiston politiikkaa vastaan. Monet kaltaiseni nuoret valitsevat vasemmistopuolueen.

– Hyvä poliitikko toimii kansan ja maan puolesta. Hän on kiinnostunut ihmisten ongelmista.

– Kaikkien tulee olla samanarvoisia. Tasa-arvoinen avioliittolaki on poliittista teemoista minulle erityisen läheinen. Kaikkien tulee saada hyvä elämä, eikä kenenkään pidä elää köyhyydessä.

– En osaa sanoa, mitä ajattelen Merkelistä. En tiedä, onko media antanut hänestä oikean kuvan. Hänen epäröintinsä tasa-arvoisen avioliiton kohdalla arveluttaa.

Nuori nainen katsoo suoraan kameraan.
Anna, 16, on sitä mieltä että kaikkien on oltava samanarvoisia.Uwe-S. Tautenhahn

"Hyvä poliitikko tajuaa ihmisten tarpeet"

Kelvin, 18 vuotta:

– En ole ollut poliittisten asioiden kanssa erityisen paljon tekemisissä. En oikein osaa sanoa, olenko tyytyväinen.

– On tärkeää, että me kaikki olemme samanarvoisia. Olemme sitten tavallisia kansalaisia tai poliitikkoja, niin voimme puhua aivan hyvin keskenämme.

– Hyvä poliitikko tajuaa, mitä ihmiset tarvitsevat. Hän osaa ottaa ihmiset sellaisina kuin he ovat. Poliitikon pitää toimia niin, että ihmiset ovat tyytyväisiä elämäänsä.

– Vaalit eivät paljon kiinnosta. Uskon, että sama meno jatkuu. Samat tyypit jatkavat samoilla paikoilla. Mikään ei muutu. Merkel tekee hyvää työtä. Minusta hän onnistuu hyvin.

Nuori mies katsoo kameraan.
Kelvin, 18, sanoo ettei hän juuri seuraa politiikkaa.Uwe-S. Tautenhahn

"Poliitikon on oltava luotettava"

Jeannine, 18 vuotta:

– Minulle taistelu pakolaispolitiikassa on keskeinen teema. Kysymys on eurooppalaisista arvoista ja Euroopan tulevaisuudesta. Puolueiden tulee osata vastata tähän asiaan.

– Merkel on ehkä ollut tehtävässään jo tarpeeksi kauan. Tarvitsemme uusia tuulia.

– Poliitikon tulee pitää sanansa. Hänen tulee olla luotettava. En itse voisi kuvitella olevani poliitikko. En ole sillä tavalla luottamusta herättävä. Politiikka ei ole minun maailmaani.

Nuori nainen katsoo suoraan kameraan.
Jeannine,18, sanoo Angela Merkelin olleen liittokanslerina tarpeeksi kauan.Uwe-S. Tautenhahn

"Minusta tuntuu, etten äänestä"

Timur, 17 vuotta:

– Politiikassa on olennaista, että asiat sujuvat hyvin ihmisten kannalta. Kaikkein tärkeintä on ihmisten välinen yhteisyys.

– Hyvä poliitikko toimii niin, että kaikilla on yhtäläiset oikeudet. Kaikkien tulee olla samanarvoisia. Jos on näiden asioiden puolella, niin on hyvä poliitikko. Merkelillä on hyvä ote asioihin. Hän tekee Saksan eteen hyvää työtä.

– Luulen, etten äänestä – sitten kun voin äänestää. Jos kuitenkin äänestän, niin ehkä sitten kristillisdemokraatteja.

Nuori mies katsoo suoraan kameraan.
Timur, 17, voisi harkita äänestävänsä Angela Merkelin kristillisdemokraatteja.Uwe-S. Tautenhahn