Hyppää sisältöön

Halutaan ostaa, av, yv, jono – Näillä 10 vinkillä vältät mokat somekirppiksillä

Facebookissa toimivien kirpputorien termistö kannattaa ottaa haltuun, ennen kuin aloittaa kaupanteon.

Kuva: Derrick frilund / yle

Löysit juuri sopivan lastentuolin netistä, mutta myyjä ei vastaa kyselyihisi. Sovit Facebookin kirpputorilla kaupat, mutta ostaja ei saavukaan paikalle. Löydät täydellisen juhlamekon juhliisi, mutta somekirppiksen av:ta, yv:tä ja jonoa vilisevät viestiketjut eivät aukea.

Ei hätää, et luultavasti ole ainoa.

Kysyimme Tori.fi:n toimitusjohtajalta Juha Meroselta, Facebookissa toimivien FB-kirppis Vantaan ylläpitäjältä Johanna Heinoselta ja Kallio kierrättää -ryhmän ylläpitäjältä Katja Käpiltä vinkkejä siihen, millä keinoin näissä ryhmissä ostaminen ja myyminen sujuu ilman mokia.

1. Lue säännöt ja ota perustermit haltuusi

Johanna Heinonen on yksi Facebookissa toimivan FB-kirppis Vantaan ylläpitäjistä. Ryhmässä on jäseniä yli 20 000 ja ilmoituksia ryhmään tulee päivittäin 200–500.

Heinosen mukaan kaupanteon sujuvoittamiseksi kaikkien jäsenten tulisi lukea ryhmän säännöt.

– Erilaisilla kirpputoreilla on erilaiset säännöt ja varausajat, ja ne on mietitty tarkkaan, sanoo Heinonen, joka on harrastanut kirpputoreja yli kymmenen vuotta.

Facebookin kirpputoriryhmissä viestiketjuissa vilisevät av-, yv- ja _jono-_kommentit. Heinosen mukaan ryhmässä kauppaa käyvän on ymmärrettävä termit.

Av tarkoittaa alustavaa varausta, yv yksityisviestiä ja jono sitä, että jonottaa tuotetta ja on halukas sen ostamaan, jos aiemmat kaupat perutaan.

Facebookissa toimivan Kallio kierrättää -ryhmän ylläpitäjiin kuuluvan Katja Käpin mukaan yli 35 000 jäsenen ryhmässä termistön käyttö on vakiintunutta. Niitä ei ole pakko käyttää, mutta aikeensa on kerrottava selkeästi.

– Se on sama kirjoittaako av vai ostan tuotteen, mutta tavaran ostohalukkuus on ilmaistava selkeästi, sanoo Käppi.

2. Ihan kaikkea ei voi kaupata

Esimerkiksi Tori.fi-sivustolla kiellettyjen tuotteiden listalla ovat päihteet, käytetyt uima-asut, jäljitelmätuotteet ja lastenhoitoapu.

– Joitain yksittäisiä ilmoituksia joudutaan välillä hylkäämään, mutta yleisesti käyttäjät ovat säännöistä hyvin tietoisia, sanoo Meronen.

Kallio kierrättää -ryhmän Katja Käpin mukaan toisinaan tulee ilmoituksia, joissa kaupataan esimerkiksi sohvaa viinipulloa vastaan.

– Ymmärrän, että se voi vaikuttaa ihan kivalta diililtä, mutta se ei ole lain mukaista, Käppi sanoo.

3. Viesti nopeasti, älä jätä vastaamatta

Heinonen kannustaa olemaan yhteydessä heti, kun on ilmoittanut olevansa kiinnostunut jostakin kaupan olevasta tuotteesta.

Hän sanoo, että FB-kirppis Vantaan ylläpitäjille saattaa tulla palautetta, jossa myyjä on kummeksunut alustavan varauksen tehneen ostajaehdokkaan ohareita. Lopuksi on käynyt ilmi, että myyjä on sitkeästi odottanut varauksen tehneeltä viestiä, mutta ei ole itse ottanut yhteyttä varausta tehneeseen.

– Meillä kirppisryhmässä paras keino tehdä kauppaa on ensin tehdä alustava varaus, sitten yksityisviestiä myyjälle ja kerrot koska voit tuotteen hakea, Heinonen sanoo.

Hermot kiristyvät helposti, jos myyjä ei vastaakaan viesteihisi. Tori.fi:n toimitusjohtajan Juha Merosen mukaan ostotarjouksen täysin noteeraamatta jättäneestä myyjästä voi tehdä ilmiantoilmoituksen. Sillä tavalla henkilöstö pystyy huolehtimaan, että ilmoitukset ovat ajantasalla.

– Jos on kysytty kohde, niin kyselyjä voi tulla niin valtavasti, ettei myyjä välttämättä ehdi niihin vastaamaan, sanoo Meronen.

4. Älä hauku muita

Facebook-kirpputorien ylläpitäjien Johanna Heinosen ja Katja Käpin mukaan ryhmissä kannattaa muistaa käyttäytyä muita kunnioittavasti. Käpin mukaan muiden ryhmäläisten vihat saa päälleen haukkumalla muiden käyttäjien ilmoituksia.

– Meillä on esimerkiksi kiellettyä kommentoida muiden käyttäjien laittamia hintoja tuotteissa.

5. Myyjä – vastaa ostoilmoitukseen

Tori.fi:n toimitusjohtaja Juha Meronen vinkkaa, että myyjän kannattaa vilkuilla ostoilmoituksia, jos haluaa päästä kaupanteossa mahdollisimman helpolla. Ostoilmoituksiin vastaamisessa hyötynä on Merosen mukaan se, että tällä tavoin välttää oman sähköpostin täyttymisen ostajaehdokkaiden viesteistä myynti-ilmoituksen jälkeen.

– Tämä on asia, jonka monet unohtavat. Yleensä suosituimmat kaupattavat tavarat löytyvät, kun katsoo ostoilmoituksia. Moni laittaa ilmoituksen, jos ei saanutkaan haluamaansa tuotetta. Jos itse on myymässä, niin tähän on helppo vastata.

6. Älä varaa, jos et aio ostaa

Heinosen mukaan kirppisryhmässä eniten kaupankäyntiä hidastavat turhat varaukset, kun tuotetta ei loppujen lopuksi haeta omaksi.

Hän sanoo, että monesti innokkaalta ostajalta saattaa unohtua se, ettei hänellä esimerkiksi olekaan tavaran hakemiseen tarvittavaa autoa tai rahat ovat loppu.

– Usein kommentoin ylläpitäjänä ketjuihin esimerkiksi, että tiedättehän, että tämän sängyn hakemiseen tarvitaan iso auto. Kyllä pitäisi ymmärtää, ettei sänkyä voi hakea Nissan micralla, Heinonen sanoo.

7. Jos perut kaupat, tee se rehdisti

Mitä sitten, jos huomaakin, ettei tuote olekaan sinulle sopiva? Tori.fi:n toimitusjohtaja Juha Meronen muistuttaa, että jos kaupat pitää perua, se kannattaa tehdä nopeasti ja kertoa syy rehdisti.

Kallio kierrättää -sivuston ylläpitäjä Katja Käppi on asiassa samaa mieltä. Hänen mukaansa kannattaa ilmoittaa suoraan, jos on tullut toisiin ajatuksiin kaupan suhteen.

– Ei niin, että jättää noutamista pitemmälle toivoen, että asia unohtuu. Itselleni kävi niin, että ostajaehdokas tuli sovittamaan takkia, ja sanoi lähtevänsä hakemaan vielä pankkiautomaatilta rahaa. Arvasin siinä vaiheessa, että hän ei tule takaisin, sanoo Käppi.

8. Ota huomioon paikallisuus

Kallio kierrättää -sivuston Katja Käpin mukaan Facebookin kirpputoriryhmiin liittyessä kannattaa ottaa huomioon, milloin ryhmä on paikallinen ja milloin ei.

– Meille tulee liittymispyyntöjä ympäri Suomen ja ihmiset ovat halunneet esimerkiksi postittaa tuotteita. Ymmärrän heidän näkemyksensä, mutta se söisi paikallisuutta pois, Käppi sanoo.

Hänen mukaansa toisinaan ryhmään liittyvät ihmiset haluavat vain eroon tavarastaan, eivätkä ota huomioon ryhmän periaatetta tehdä kauppaa rajatulla alueella, tässä tapauksessa Helsingin Kalliossa.

– Välillä siitä tulee vääntöä käyttäjien kanssa ja he pyytävät joustamaan asiassa, mutta pidämme alueellisesta periaatteesta kiinni, sanoo Käppi.

9. Kuvaa vain myytävä tuote, älä koko asuntoa

Tori.fi:n toimitusjohtajan Juha Merosen mukaan ilmoitusta jättäessä kannattaa ottaa tuotteesta mahdollisimman hyvät kuvat ja kertoa rehdisti, jos tuotteessa on vikoja.

Heinonen muistuttaa olemaan varovainen siinä, mitä kotona kuvaa ilmoitusta varten. Hänen mukaansa kuva kannattaa rajata itse tuotteeseen sen takia, ettei houkuttele kuvilla asiattomia kotiinsa.

– Joskus myydään vaikkapa yhtä tuolia ja kuvissa näytetään samalla koko olohuone.

10. Merkitse mitat ja hinta

FB-kirppis Vantaan ylläpitäjiin kuuluvan Johanna Heinosen mukaan ilmoituksesta pitää löytyä kaupattavan tavaran koko ja hinta, oli kyseessä sitten huonekalu tai vaate.

– Turha mitta- ja kokotietojen odottelu lisää turhaa varaamista, jonottelua ja hidastaa kauppoja, sanoo Heinonen.

Käppi sanoo, että ilmoituksen voi ihan hyvin lisätä ripauksen huumoria. Hänen mukaansa ilmoitukseen voi laittaa esimerkiksi hauskan aloituskuvan ja sen jälkeen listata myytävät tuotteet.

– Ihmiset kiinnittävät siihen enemmän huomiota ja hyväntuulisuus muutenkin auttaa pitkälle, sanoo Käppi.