Lukion ekalle halvat, käytetyt kirjat kainalossa? Se juna meni jo tältä erää

Viimevuotisia kirjoja myyvät voivat saada kirjoistaan hyvän hinnan.

lukio
Käytettyjä lukiokirjoja kirjakaupan hyllyssä.
Käytettyjä lukiokirjoja kirjakaupan hyllyssä.Sari Vähäsarja / Yle

Käytettyjen kirjojen löytäminen lukion aloittavalle vaatii tässä vaiheessa kesää onnea. Viime vuonna vaihtuneen opetussuunnitelman eli opsin mukaisia kirjoja kiertää käytettynä niukasti, ja ajoissa liikkeellä olleet linnut ovat pitkälti napanneet madot.

– Tilanne vaihtelee paikkakunnittain, mutta kyllä hyvää tuuria tarvitaan. Aktiivisimmat ovat olleet liikkeellä jo kesän alussa, ja tässä vaiheessa ollaan vähän huonossa jamassa, sanoo kaupallinen johtaja Reetta-Liisa Pikkola Suomalaisesta Kirjakaupasta.

Samaa kertoo toimitusjohtaja Anne Maaninka uusia ja käytettyjä oppikirjoja ostavasta ja myyvästä Jamerasta.

– Aikaisimmat saattoivat saada kaikki ensimmäisen kurssin kirjat käytettyinä. Nyt saa olla onneakin, että löytää useamman kirjan.

Sekä Suomalainen että Jamera haluavat itsekin käytettyjä kiertoon, mutta mahdollisuudet ovat rajalliset. Uusi opetussuunnitelma on ollut käytössä vasta vuoden, ja kiertoon lähtee vielä maltillisesti kirjoja.

– Jotkut ajattelevat, että kirjoituksiin ei tarvitse esimerkiksi kielistä kerrata ihan ekojen kurssien kirjoja. Yleisin syy myyntiin on kuitenkin se, ettei aio kirjoittaa kyseistä ainetta, sanoo Anne Maaninka.

Kirjapino.
Kirjapino.Sari Vähäsarja / Yle

Maaninka arvioi, että kierto vauhdittuu jo kuun lopussa ja viimeistään ensimmäisen jakson loputtua.

– Muutama viikko koulujen alun aikaan on aina se ajankohta, jolloin jotkut kirjat loppuvat hetkellisesti.

Vanhan opetussuunnitelman kirjoja sen sijaan saa hyvin käytettynä, joskin jotkut sarjat voivat niistäkin väliaikaisesti loppua.

Uuden opsin kirjat ovatkin pitäneet hyvin arvonsa, ja niistä pyydetään kirpputoreilla parhaimmillaan muutamaa euroa alle uuden hintoja.

– Suoraa vaihtamista on paljon, ja Suomalaisen on tosi vaikeaa saada sisään käytettyä kirjaa, myöntää Reetta-Liisa Pikkola.

Uusia lukiokirjoja.
Uusia lukiokirjoja.Sari Vähäsarja / Yle

Veteliläisen Siru Tuomaalan esikoinen aloitti lukion viime syksynä, mutta siirtyikin ensimmäisen luokan jälkeen ammatilliselle puolelle. Tuomaala on myynyt kirjat eteenpäin itse, sillä kirjakaupasta saatu ostotarjous ei tyydyttänyt.

– Myyntihinnat antoivat merkkejä siitä, että enemmänkin saisi. Kaupaksi ovat käyneet.

Tuomaala maksoi pojan ensimmäisen vuoden kirjoista noin 500 euroa ja laskee saavansa nyt takaisin 300–350 euroa. Opetussuunnitelman vaihdos omalla kohdalla kirpaisi vuosi sitten, mutta vielä enemmän säälittivät edellisvuonna aloittaneet, joiden kirjahankinnat kadottivat jälleenmyyntiarvonsa yhdessä yössä.

Äitiä harmittavat myös kertakäyttökirjat, kuten ne, joihin tehdään myös tehtävät. Sekin hämmästyttää, että joka kurssille ostetaan uusi kirja.

– Jatkuvasti sai ihmetellä, että taasko teillä vaihtuu jakso ja onko tämä nyt oikea kirja... Omana lukioaikana oli paksuja järkälekirjoja, jotka kestivät koko vuoden. Käännettiin vain seuraava jakso esiin, Tuomaala sanoo.

Biologian kirja.
Biologian kirja.Sari Vähäsarja / Yle

Myymälöissä lukiolaisia ja heidän vanhempiaan on jouduttu neuvomaan paljon opsin muuttuessa. Kaupallinen johtaja Reetta-Liisa Pikkola Suomalaisesta uskoo, että tämä syksy tulee jo olemaan helpompi.

– Suurin osa tuntuu olevan aika hyvin tietoisia tilanteesta, mutta jos ensimmäinen lapsi on menossa lukioon, asia voi tulla yllätyksenä, sanoo toimitusjohtaja Anne Maaninka Jamerasta.

Kauppiaille kahden opetussuunnitelman kanssa eläminen tuo omat vaikeutensa. Ennen viime vuotta lukion aloittaneet käyvät koulun loppuun vanhan opsin kirjoilla joitakin poikkeuksia lukuunottamatta. Niinpä Jamera uskaltaa yhä ostaa jopa kolmannen vuoden kirjoja käytettyinä.

– Vaatii työtä olla kartalla siitä, paljonko vanhaa opsia voi varastoon ottaa. Varastonhallinta on kyllä se, mihin panostetaan, sanoo toimitusjohtaja Anne Maaninka.

Pikkola muistuttaa, että opsin muuttuessa vanha varasto muuttuu yhdessä yössä makuloitavaksi.

– Se on valtava riski kauppiaalle. Varastonhallintaa tarvitaan – kyllä täällä välillä höyry nousee korvista, Pikkola sanoo.

Suomessa on käytössä monia eri kirjasarjoja kustakin aineesta. Esimerkiksi pitkää matematiikkaa luetaan Anne Maaningan mukaan seitsemästä sarjasta, kun mukana ovat sekä vanhan että uuden opsin kirjasarjat.

Sarjojen runsaus johtuu siitä, että kaikki kustantajat haluavat tarjota vaihtoehtoja oppikirjoista. Opettajien metodit ja näkemykset hyvästä kirjasta taas vaihtelevat. Opsin muuttuessa päätökset kirjoista venyivät osassa kouluista ja kauppa sai tiedon myöhään, mikä lisäsi sekavuutta entuudestaan.

Oppikirjojen kate ei Reetta-Liisa Pikkolan mukaan ole kovin kummoinen. Niiden hinnoissa näkyy myös varastoriski:

– Niillä ei ole mitään jälleenmyyntiarvoa, jos ne poistuvat käytöstä syystä tai toisesta, toisin kuin vaikka viimevuotisilla romaaneilla.

Kuvassa lukion äidinkielen kirja.
Kuvassa lukion äidinkielen kirja.Sari Vähäsarja / Yle

Oppikirjat ovat kuitenkin kirjakauppaketjuille iso tuote. Suomalaisessa oppikirjat ovat liikevaihdollisesti toiseksi suurin tuoteryhmä. Niistä taas lukiokirjat muodostavat ehdottoman valtaosan.

Suomalaisella Kirjakaupalla on kaupallisen johtajan Reetta-Liisa Pikkolan mukaan noin 50 prosentin markkinaosuus lukiokirjojen kaupassa. Yritys aloitti toistakymmentä vuotta sitten myös käytettyjen oppikirjojen oston ja myynnin.

Aikoinaan teekkariopiskelijoiden voimin perustettu Jamera on kasvanut Suomalaisen suurimmaksi kilpailijaksi. Yrityksen markkinaosuus on toimitusjohtaja Anne Maaningan arvion mukaan noin 30 prosenttia. Jameralla lukiokirjat ovat päätuote, josta liikevaihto pitkälti muodostuu.