Kouvolasta löytyi uusi surviaiskoilaji – lähimmät havainnot Karjalan kannakselta

Luontokartoittajat olivat etsimässä tuttua perhosta, kun haaviin tarttui täysin uusi laji.

luonto
Suomessa uusi surviaiskoilaji, surviainen, koi
Nemophora minimella -lajin yksilöillä on poikkeuksellisen pitkät siivet ja koiraat tunnistaa erityisen pitkistä tuntosarvista.Kaakkois-Suomen ely-keskus/Markku Suoknuuti

Uudella surviaiskoilajilla ei ole vielä suomenkielistä nimeä, mutta latinaksi se on Nemophora minimella.

Kaakkois-Suomessa oli aiemmin tehty havaintoja kahdesta uhanalaisesta koiperhoslajista. Luontokartoittajat kuitenkin yllättyivät, kun alueelta löytyi vielä kolmas purtojuureen sidoksissa oleva, Suomelle uusi surviaiskoilaji.

Toinen havainnon tehneistä luontokartoittajista, Markku Suoknuuti kertoo, että muun muassa lajin poikkeuksellisen kookkaat siivet ja koiraiden pitkät tuntosarvet kiinnittivät kartoittajien huomion.

– Me emme olleet alueella etsimässä tätä perhosta. Tarkoituksemme oli tehdä havaintoja alueella aiemmin nähdyistä, tutuista lajeista, Suoknuuti toteaa.

Uuden lajin yksilöitä on havaittu muutamia satoja, minkä perusteella parhaalla esiintymällä eli Ummeljoella kannan arvioidaan koostuvan jopa tuhansista yksilöistä. Tästäkin huolimatta laji on Suomessa uhanalaisin purtojuureen sidoksissa olevista lajeista.

Tarkoituksemme oli tehdä havaintoja alueella aiemmin nähdyistä, tutuista lajeista.

Markku Suoknuuti

Lajia havaittiin osittain umpeen kasvaneilla sähkölinja-alueilla Kouvolan Ummeljoella ja Vilppulassa. Kolmas esiintymä oli Ely-keskuksen tiedotteen mukaan hoidetulla suojelualueella Kouvolan Ruotsulassa.

Suomea lähinnä olevat uuden lajin esiintymät ovat Karjalan kannakselta, Baltiasta ja Etelä-Ruotsista. Tutkijat eivät tiedä, onko laji vasta hiljattain levinnyt Suomeen, vai onko se jostakin syystä jäänyt aiemmin havaitsematta.

Seuraavaksi selvitetään lajin levinneisyys Suomessa

Kaakkois-Suomen Ely-keskuksen tehtäviin on kuulunut tänä kesänä muun muassa kartoittaa purtojuuren esiintymiä ja havainnoida niihin sidoksissa olevia uhanalaisia perhoslajeja.

Myös muista harvinaisista lajeista on tehty havaintoja Kaakkois-Suomessa. Keltaverkkoperhosta (lat. Euphydryas aurinia) on havaittu noin kymmeneltä purtojuuriesiintymältä viime vuosina. Alueella esiintyy myös purtojuurisurviaiskoita (lat. Nemophora cupriacella), joka on keltaverkkoperhostakin harvinaisempi.

Jatkossa selvitetään yhteistyössä Suomen perhostutkijainseuran suojelutoimikunnan kanssa, miten laajalti uutta koilajia esiintyy Etelä-Suomessa.