Italiassa matkanneilla lisää tartuntoja – Pirkanmaalla todettu kolme uutta tuhkarokkotapausta

Voimakas altistuminen on mahdollisesti tapahtunut junamatkan yhteydessä. Sairastuneet aikuiset oli rokotettu lapsuudessa tuhkarokkoa vastaan.

tuhkarokko
Kuvassa rokotetaan.
Susanna Wacklin / Yle

Kolmella pirkanmaalaisella aikuisella on varmistunut tuhkarokko. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan sairastuneet kuuluvat samaan matkaseurueeseen Pirkanmaalla keskiviikkona varmistetun tuhkarokkotapauksen kanssa. Kaikki kolme ovat sairastuneet tuhkarokkoon Italian matkan jälkeen.

Sairastuneet on rokotettu lapsuudessa tuhkarokkoa vastaan, mikä on varmistettu myös THL:n tekemissä vasta-ainetutkimuksissa. Heillä on ollut lieviä ihottuma- ja kuumeoireita, mikä sopii aiemmin rokotetun taudinkuvaan.

Apulaisylilääkäri Reetta Huttunen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä pitää todennäköisenä, että kaikki neljä ovat saaneet tartunnan samasta lähteestä Italiassa.

– On hyvin todennäköistä, että he ovat Italiassa altistuneet samalle, hyvin tartuttavalle, todennäköisesti rokottamattomalle henkilölle.

Voimakas altistuminen on mahdollisesti tapahtunut junamatkan yhteydessä. Seurue on matkaillut useissa turistikohteissa Italiassa.

Suomessa ei pelätä epidemiaa

Reetta Huttusen mukaan on hyvin epätodennäköistä, että rokotetun henkilön tuhkarokko aiheuttaa jatkotartuntoja tai epidemiaa Suomessa.

– Pirkanmaan sairaanhoitopiiri seuraa tilannetta tarkoin. Kaikki matkaseurueen jäsenet on kartoitettu oireiden, altistuksen ja rokotushistorian osalta. Kolmen tartunnan saaneet oireet ovat selvästi lievempiä kuin rokottamattomilla ihmisillä. Heillä kaikilla on ihan asianmukaiset rokotukset annettu lapsuudessa.

Pirkanmaalaisen seurueen rokotukset ovat sairaanhoitopiirin tietojen mukaan kunnossa, sanoo Huttunen, jonka mukaan myös muut matkalla olleet on tutkittu tuhkarokon varalta.

– Nyt seurataan tiiviisti seuruetta, että ilmaantuuko uusia tapauksia tästä joukosta. Siellä on mukana myös henkilöitä, jotka ikänsä puolesta ovat voineet sairastaa tuhkarokon jo lapsuudessaan, mikä todennäköisesti antaa suojaavan immuniteetin. Eli voi olla, että jää tähän.

Epidemiaa ei kuitenkaan odoteta, koska tartunnan saaneilla oli rokotukset kunnossa, arvioi Huttunen.

– On epätodennäköistä, että he aiheuttaisivat lisätapauksia tai tartuttaisivat ihmisiä Suomessa tai aiheuttaisivat isompaa epidemiaa. Jos tilanteessa olisi rokottamattomia henkilöitä, niin silloin tilanne olisi aivan erinäköinen ja olisi hyvinkin todennäköistä, että ainakin jonkinasteinen epidemia olisi syntymässä.

Tartunta ei todennäköinen

Riski tartunnan saamiseen nyt sairastuneilta ei ole kovin suuri, uskoo Reetta Huttunen. Sairastuneiden liikkumista ja tapaamisia ei ole lähdetty käymään läpi järjestelmällisesti.

– THL:n asiantuntijoiden kanssa olemme keskustelleet ja tuhkarokkoseurannasta tehtyjen raporttien perusteella olemme arvioineet, että tarttumisriski on niin olematon, että siihen ei välittömästi ryhdytä.

– Seurueen karanteeniaika kestää neljä vuorokautta ihottuman tulosta eli nämä varoajat alkavat tulla täyteen ja sen jälkeen kotieristys purkaantuu, sanoo Huttunen.

– Karanteenissa ovat olleet henkilöt, joilla on ollut oireita. Muille on annettu ohjeet, miten toimia, jos oireita ilmaantuu. Meillä on valmius lähteä tutkimaan heitä täällä sairaalassa tai erillisjärjestelyiden avulla muualla. Olemme näihin ihmisiin yhteydessä koko ajan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan Italiaan on turvallista matkustaa, jos rokotukset ovat kunnossa tai henkilö on sairastanut tuhkarokon. Italian lisäksi myös muualla Euroopassa on todettu tuhkarokkoa.