1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vuokrat

Vuokrat nousivat tasaisesti, ikuinen nousu huolettaa ekonomistia – tällainen vuokrataso on isoissa kaupungeissa

Hypon pääekonomistia huolettaa, jatkuuko vuokrien nousu ikuisesti. Vuokraturva arvioi opiskelijoiden asumistukimuutoksen rasittavan vuokramarkkinoita.

Kuva: AOP

Vuokrien vuosinousu oli huhti–kesäkuussa 2,5 prosenttia, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 2,5 prosenttia, muualla Suomessa 2,3 prosenttia. ARA-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,6 prosenttia.

Vuokrat ovat Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) nousseet viime vuosina varsin tasaista tahtia. Vuokrien nousutahti on vuodesta 2012 alkaen erkaantunut kuluttajahintojen muutoksesta. Kun kuluttajahintaindeksin nousu tuolloin hidastui, vuokrat ovat jatkaneet nousuaan tasaista vauhtia.

Tammi-maaliskuuhun verrattuna vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat 0,6 prosenttia. Kohtuuhintaista asumista tarjoavien ARA-asuntojen vuokrat kasvoivat samalla vertailuvälillä 0,7 prosenttia.

Toisella vuosineljänneksellä vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen neliövuokrien hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla keskimäärin 18,48 euroon, muualla maassa neliövuokra oli keskimäärin 11,74 euroa.

Vapaarahoitteisten yksiöiden neliövuokrat ovat yltäneet pääkaupunkiseudulla yli 22,80 euroon. Muualla maassa yksiön keskimääräinen neliövuokra hipoo 14,50 euroa. Kaksioiden ja kolmioiden neliövuokrat ovat useita euroja yksiöitä edullisempia joka puolella maata.

Tilastokeskuksen tiedot perustuvat työvoimatutkimuksen haastatteluaineistoon ja Väestörekisterikeskuksen rakennus- ja huoneistorekisterin tietoihin.

Vuokravälittäjä: Opiskelijoiden tukimuutokset rasittavat markkinoita

Vuokra-asuntojen välitystä ja asuntosijoittamisen palveluja tarjoava Vuokraturva kertoo tiedotteessa, että vuokramarkkinoilla on tällä hetkellä pulaa juuri yksiöistä. Kaksioita suurempia asuntoja on yhtiön mukaan tarjolla hyvin.

Vuokraturvan mukaan opiskelijoiden siirtyminen yleisen asumistuen piiriin rasittaa asetelmaa. Yhtiö arvelee opiskelijoiden etsiytyvän harvemmin suuriin kimppakämppiin, sillä ilman erillisiä vuokrasopimuksia huonekavereiden ansiotulot vaikuttavat opiskelijan tukien suuruuteen.

Vuokraturvan mukaan opiskelijoiden tukimuutokset aiheuttavat lisäkysyntää pienille asunnoille, joista muutoinkin on pulaa.

Kelan etuuspäällikkö Piia Kuusisto sanoi aiemmin Ylelle, että 110 000 opiskelijalla tulee olemaan isompi asumisen tuki kuin aikaisemmin.

Ekonomisti: Jatkuuko nousu ikuisesti?

Hypon pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat eivät ole laskeneet kertaakaan tilastoinnin aloittamisen jälkeen vuonna 1975, ja vuokrien ikinousu aiheuttaakin huolta.

– Taloustaantumien aikana pakkomyynnit tuovat asuntojen hinnat alas, mutta jossain on silti asuttava. Vuokrien hintakehitys pysyykin positiivisena myös kriiseissä kuten 90-luvun lamassa tai finanssikriisin keskellä, Brotherus kirjoittaa tänään julkaistussa blogikirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun).

Brotherus katsoo, että uudet asunnot toisivat tarvittavaa kilpailua vuokramarkkinoille.

– Riittävä rakentaminen on ainoa keino torjua Tukholman tautia: tilannetta, jossa hinnat karkaavat tavallisten palkansaajien ulottumattomiin, Brotherus kirjoittaa.

Yle kertoi toukokuussa, kuinka sijoittajat kahmivat kasvukeskusten pienet asunnot ja jopa kokonaisia kerrostaloja on myyty päivässä.

Tällaisia vuokria isoimmissa kaupungeissa keskimäärin pyydettiin ja näin ne ovat vuodessa muuttuneet (taulukkoon sisältyvät niin vapaarahoitteiset kuin ARA-asuntojen vuokrat)

Alue**Vuokra euroa/m2 **Vuosimuutos %
Koko maa12,902,5
Helsinki16,562,7
Espoo-Kauniainen14,563,3
Vantaa14,412,7
Tampere13,432,6
Turku12,512,1
Lahti12,422,1
Kuopio12,473,1
Jyväskylä12,622,3
Oulu11,672,4

Lähde: Tilastokeskus

**Lue myös **

Tuhannet etsivät kattoa päänsä päälle – tällainen on opiskelija-asuntotilanne eri puolilla Suomea

Taloussanomat: Kela maksaa 65 000 kotitalouden vuokrat kokonaan

Asuntorakentamisen kasvu jatkui, mutta vaihtelu rakennustyypeittäin oli suurta

Opiskelijoiden asumistuen muutos kurittaa pariskuntia – jos toinen käy töissä, tuki voi mennä

Asumistukiuudistus etenee – Valtiolla tähtäimessä kymmenien miljoonien säästöt