Jäsenasioista tietoa tänään – iskeekö perussuomalaisiin puhdistus?

Perussuomalaisten puoluehallitus käsittelee tänään muun muassa jäsenasioita kokouksessaan.

Perussuomalaiset
Jussi Halla-aho
Jussi Halla-ahoJarno Kuusinen / AOP

Perussuomalaisilta odotetaan tänään tietoa niin puolueen jäsentilanteesta kuin presidenttiehdokkaasta.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo kertovat niistä tiedotustilaisuudessa kello viideltä iltapäivällä. Molempia asioita käsitellään ennen tiedotustilaisuutta puoluehallituksessa.

Useammalta avainasemassa olevalta henkilöltä on pyydetty selvityksiä, jotka liittyvät puolueen kesäkuiseen hajoamiseen ja sen jälkimaininkeihin. Selvitykset liittyvät muun muassa siihen, miten henkilö suhtautuu puolueesta lähteneiden Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmään.

Yksi näistä henkilöistä on perussuomalaisten Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Raimo Vistbacka. Vistbacka ei ole kuka tahansa, vaan hän on perussuomalaisten perustajajäsen. Hän myös toimi monta vuotta puolueen ainoana kansanedustajana ja piti puoluetta niin pinnalla.

Vistbackalta pyydetään Halla-ahon mukaan selvitystä kommenteista, joissa hän pohti perussuomalaisten säätiön mahdollisuuksia tukea jotain toista puoluetta.

– Uskon, että Halla-ahon kanssa pärjätään, mutta entäpä hänen ympärillään olevat ihmiset? Odotan, että minut erotetaan, jos olen tehnyt jotakin väärin, Vistbacka kommentoi viime viikolla Ylelle.

Mahdollisten erottamisten lisäksi Halla-aho tulee kertomaan, kuinka paljon puolue on saanut uusia jäsenhakemuksia.

Kuka presidenttiehdokkaaksi?

Toinen asia tiedotustilaisuudessa on se, nimeääkö perussuomalaiset oman presidenttiehdokkaansa ensi vuoden tammikuussa järjestettäviin vaaleihin.

Halla-aho on puheenjohtajaksi nousun jälkeen sanonut useasti, että tasavallan presidentti puuttui perussuomalaisten sisäisiin asioihin puoluekokouksen jälkeen. Näin ollen puolue todennäköisesti asettaa oman ehdokkaansa.

– Olimme tyytymättömiä tapaan, jolla presidentti Niinistö sekaantui hallituskriisiin ja ryhtyi asiattomasti opastamaan perussuomalaisia, millä periaatteella voimme esittää ministereitä, Halla-aho lausui heinäkuussa Suomen Tietotoimistolle.

Halla-aho on lähettänyt kaikille paikallisyhdistyksille kyselyn, jossa kysytään, pitäisikö puolueen asettaa oma ehdokas ja kuka olisi sopiva ehdokas. Julkisuudessa on eniten pyöritelty Halla-ahon ja ensimmäisen varapuheenjohtajan Laura Huhtasaaren nimiä mahdollisina presidenttiehdokkaina.

Perjantaina siis selviää, mitä puoluehallitus esittää perussuomalaisten presidenttiehdokkaasta puoluevaltuustolle, joka tekee lopullisen päätöksen kokouksessaan elo-syyskuussa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa tänään klo 8.15.