Huppupäiset aktivistit hyökkäsivät turistibussin kimppuun Barcelonassa – Matkailun vastustus muuttuu äkäisemmäksi

Nuorten vasemmistoradikaalien iskuissa turismia vastaan on kyse myös politiikasta. Aktivistit vaativat Katalonian irrottamista Espanjasta.

matkailu
Arran-ryhmän mielenosoitus Palma de Mallorcalla 2. elokuuta.
Arran-ryhmän mielenosoitus Palma de Mallorcassa 2. elokuuta.Handout / AOP

*MADRID *Espanjaan kuuluvan Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa jo muutamia vuosia vellonut turismivastaisuus on saamassa entistä vihaisempia piirteitä.

Katalonialainen nuorten vasemmistoradikaalien järjestö Arran on viime päivinä tehnyt röyhkeitä mielenosoitusiskuja turistien karkottamiseksi.

Viime torstaina järjestön huppupäiset aktivistit hyökkäsivät Barcelonassa kiertoajelua tehneen turistibussin kimppuun, puhkoivat sen eturenkaan ja maalasivat tuulilasiin punaisella maalilla iskulauseen "turismi tappaa korttelit".

Lisäksi he puhkoivat turisteille vuokrattavien polkupyörien renkaita.

Tällä viikolla Arran iski myös Mallorcalla, Baleaarien saarilla. Iskuryhmä ampui soihtuja auringosta nauttivien matkailijoiden keskellä venesataman ravintolassa ja kiinnitti turismin vastaisia julisteita huvijahteihin.

Valencian alueella Katalonian eteläpuolella vallattiin turisteille vuokrattava asunto.

– Kapitalismi ja massaturismi ovat tuhoisia. Järjestäytyminen johtaa voittoon, turistit painukaa kotiin, julistivat valtaajat kovaäänisillä parvekkeelta.

Aktivistit kuvaavat kaikki iskunsa ja laittavat videoita nettiin.

Poliisi pysyy passiivisena

Arran-järjestöllä on selvät yhteydet antikapitalistiseen, anarkistiseen CUP-puolueeseen. CUP ajaa Katalonian irrottamista Espanjasta ja EU:sta – sekä kapitalismista ja markkinataloudesta.

CUP on Katalonian itsenäisyyshankkeessa avainasemassa. Vain sen tuki antaa itsenäisyysliikkeelle enemmistön alueparlamentissa.

CUP vaatii, että poliisin ei pidä puuttua Arranin iskuihin. Sen sana painaa nyt Kataloniassa. Itsehallintoalueen poliisi on pysynyt passiivisena, ja Arran lupaa jatkaa iskuja.

– Iskuja tarvitaan, kunnes kansan tahto toteutuu turismissa, sanoi Arranin edustaja Laura Flores äskettäin espanjalaismedialle.

"Turismi pahempaa kuin työttömyys"

Barcelonalaisten mielestä paisuva turismi on noussut kaupungin pahimmaksi ongelmaksi. Uusimmissa kyselyissä se mainitaan pääongelmaksi nyt useammin kuin työttömyys, vaikka vielä viisi vuotta sitten sitä ei pidetty mainittavana ongelmana.

Muutokseen on vaikuttanut yksityisasuntojen vuokraus internetin kautta turistien käyttöön. Asukasyhdistysten mukaan tämä tekee suosituimmista kaupunginosista turistighettoja, joissa juodaan ja rellestetään vakiasukkaista piittaamatta.

Asuntovuokraus turisteille myös nostaa asuntojen hintoja ja ajaa vakiasukkaita lähiöihin, turismin vastustajat sanovat.

Turisteja Segway-ajelulla Barcelonassa helmikuussa.
Turisteja Segway-ajelulla Barcelonassa helmikuussa.Pau Barrena / AFP

Nykyinen uusvasemmistolainen kaupunginjohto on viime vuodet pyrkinyt rajoittamaan matkailua, mikä taas alan yrittäjien mukaan ruokkii käsitystä turismin vahingollisuudesta.

Barcelonassa on nähty useita asukkaiden mielenosoituksia massaturismia vastaan. Silti turistimäärät ovat kasvaneet. Viime vuonna laskettiin hotellivieraita liki 7,5 miljoonaa, jonka lisäksi tulevat vielä yksitysmajoituksessa yöpyneet ja ristelyalusten jatkuvasti tuomat vierailijajoukot.

Barcelonan metropolialueella on runsaat viisi miljoonaa asukasta.

Iskuissa on kyse myös separatismista

Mutta äärivasemmiston Arranin iskuissa on kyse myös politiikasta ja separatismista. He vaativat Katalonian irrottamista "Espanjan ja Ranskan vaikutusvallasta".

Internetsivuilla järjestön aktiivit kertovat, että päätavoite on "kommunistinen, tasa-arvoinen ja feministinen valtio". Siihen aiotaan liittää "kaikki Katalonian maat".

Vasemmistoseparatistit laajemminkin lukevat Kataloniaan kuuluviksi ainakin Baleaarien saaret, Andorran, Valencian, osia Aragoniasta sekä Ranskan Katalonian.

Tämän tulevan suur-Katalonian on määrä irrota Espanjasta väkisin ja yksipuolisin toimin lokakuun alussa. Lokakuun ensimmäisenä päivänä aiotaan pitää näennäinen itsenäisyysäänestys, josta ei kuitenkaan edellytetä enemmistötulosta irtoamisen toteuttamiseksi.

Espanjan hallitus pitää hanketta perustuslain vastaisena.

Lue myös:

Katalonian separatistit ajavat aluetta irti Espanjasta – Maan hallitus pitää itsenäisyysäänestystä laittomana (siirryt toiseen palveluun)

Mitta täyttyy Kroatiassakin – törttöileviä turisteja uhkaavat satojen eurojen sakot (siirryt toiseen palveluun)