1. yle.fi
  2. Uutiset

Kilpahevosen uran hieno päätös: Vammoista kärsinyt Veeran Turo pääsee viimein Kuninkuusraveihin

Monen ravihevosen ura päättyy hankosidevammaan. Sastamalalaisori kärsi vaivasta toistuvasti, mutta kirmasi silti huipulle viimeisellä mahdollisuudella.

raviurheilu
Yle Uutiset Pirkanmaa: Viime tingassa Kuninkuusraveihin
Yle Uutiset Pirkanmaa: Viime tingassa Kuninkuusraveihin

Viisitoista vuotta sitten sastamalalaisperhe haki itselleen hevosta. Sopivin ehdokas löytyi kotipitäjästä, tutusta tallista.

Veeran Turoksi nimetty ori on omistajaperheen tyttären hellässä hoidossa. Perheen maatalon yhteydessä on talli, jossa hieronta rauhoittaa muutoin niin virkeän hevosen.

– Ajossa se on aina ollut toimiva, mutta kaikessa muussa sillä on kyllä omia ajatuksia, mitä milloinkin, Liina Koskinen naurahtaa.

Tuntui heti siltä että kyllä tällä vielä raveihin päästään.

Liina Koskinen

Talon tytär otti hevosen hoidon itselleen alusta pitäen. Hoitajan ja ravurin välille on syntynyt side, joka näkyy molemminpuolisena kunnioituksena.

Kilpailua lykättiin

Liina Koskisen mukaan Veetu oli fiksu jo pienenä. Se oli helppo opettaa ajolle, talon tyttäret vain laittoivat sille kärryt perään ja lähtivät ajamaan.

– Tuntui heti siltä että kyllä tällä vielä raveihin päästään, Liina Koskinen kertoo.

Veeran Turo ja  Liina Koskinen
Jalkojen vammat estivät Veetun osallistumisen kilpailuihin pitkäksi aikaa.Marko Melto / Yle

Veetun ravurin ominaisuudet paljastuivat jo varhain ja sillä olisi ollut mahdollisuuksia Kuninkuusraveihin jo nuorena. Hevosen omistava Matti Koskinen päätti kuitenkin perheineen, ettei niin nuorella orilla lähdetä kilpailemaan.

– Sitten tapahtui kaikenlaista ja välillä luovuttiin toivosta ja päätettiin, ettei enää puhuta koko Kuninkuusraveista, Liina Koskinen muistelee.

Ratkaiseva lähtö

Kuten niin montaa huippuravuria myös Veeran Turoa kohtasi pelätty hankosidevamma. Kyseessä on repeämä, joka voi syntyä esimerkiksi hevosen jalan osuessa radalla olevaan kuoppaan.

Vamman parantumisen ennustetta pidetään yleensä huonona. Kilparadoille palaaminen onnettomuuden jälkeen vaatii hevoselta kovaa psyykeä.

Veetun hankosidevamma uusiutui viimeksi muutama vuosi sitten. Vammat estivät kilpailemisen mutta lopulta tilanteesta selvittiin hyvällä hoidolla.

Ensi vuonna 16 täyttävällä orilla on meneillään viimeinen kilpailuvuosi. Kuin ravuri olisi itsekin tietoinen asiasta, Veetu nappasi keväällä kakkossijan Teivossa, millä heltisi paikka Kuninkuusraveihin.

– Ei olisi enempää voinut viime tinkaan mennä. Taisi olla se viimeinen startti ennen valintaa aika ratkaiseva. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, Liina Koskinen toteaa.

Liina Koskinen syöttää Veeran Turolle porkkanoita
Liina Koskinen on pitänyt kilparavurista huolta alusta alkaen.Marko Melto / Yle

Kuninkuusravit ravataan Vermossa viikonloppuna 4.-6.8.

Lue seuraavaksi