Terveysbisneksessä aloittava kuntapoliitikko ei näe loikkaamisessaan ongelmaa – "Kaikki se tieto, mitä minulla on, on käytettävissä kenellä tahansa"

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajan pestin jättänyt Riikka Moilanen toivoo, että luottamustehtävien karenssiajoista puhuttaessa tulisi tarkastella myös muita kuin sosiaali- ja terveysalan yrityksiin liittyviä loikkia.

karenssi
Riikka Moilanen, Aarne Aktan.
Pihlajalinnan Oulun-alueyhtiön toimitusjohtaja Riikka Moilanen ja Pihlajalinnan toimitusjohtaja Aarne Aktan.Elisa Kinnunen / Yle

Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riikka Moilasen (kesk.) yhtäkkinen siirtyminen yksityisen terveysalan yrityksen johtoon on herättänyt vilkasta keskustelua loikkaamisen oikeutuksesta.

Yleisen oikeustieteen emeritusprofessori Kaarlo Tuori sanoi Ylelle pitävänsä tämänkaltaisia siirtymisiä ongelmallisena muun muassa siksi, että se voi mahdollistaa julkisella puolella kertyneen sisäpiiritiedon ja yhteyksien hyväksikäytön.

Tuorin mukaan Suomessa olisi syytä keskustella huolellisesti niin sanotuista karenssiajoista, eli siitä, miten nopeasti esimerkiksi politiikan johtopaikalta pitäisi saada siirtyä yksityiseen yritykseen töihin.

Valtion virkamies on mahdollista määrätä karenssiin, jos hänellä on pääsy arkaluontoisiin tietoihin, joista voi olla hyötyä uudessa tehtävässä. Vastaavaa kirjausta ei kuitenkaan ole kunnallisia viranhaltijoita koskevassa laissa.

Oulussa kaupunginhallituksen puheenjohtajan siirtymisen on muun muassa epäilty tuovan kilpailuetua Pihlajalinna Oy:lle, joka perustaa lääkärikeskuksen ja sairaalaan Oulun keskustaan.

Moilanen sanoo, ettei hänen siirtymiselleen ole juridisia esteitä ja kyse on omasta henkilökohtaisesta uravalinnasta.

Onhan esimerkiksi arkkitehtejä, jotka tietävät paljonkin kaupungin tulevaisuuden suunnitelmista.

Riikka Moilanen

– Julkinen sektorihan perustuu demokratiaan ja avoimuuteen, ja kaikki se tieto mitä minulla on, on käytettävissä kenellä tahansa kuntalaisella, oululaisella, suomalaisella.

– Minun mielestäni syntynyt keskustelu on aivan aiheellinen, mutta tässä minun uudessa työtehtävässäni tällaisia juridisia esteitä ei ole, hän sanoo.

Myös Pihlajalinna Oyj:n toimitusjohtaja Aarne Aktan ymmärtää huolet. Hän kuitenkin vakuuttaa, ettei poliittinen tausta vaikuttanut henkilövalintaan.

– Totta kai Riikka käyttää sitä kokemusta ja suhdeverkostoa, joka hänelle on kertynyt. Emme kuitenkaan palkanneet häntä sen vuoksi, että hän on poliitikko. Eritoten persoona ja yrittäjäkokemus vaikuttivat valintaan, mutta ei poliittisesta taustasta haittaakaan ole.

Kysymystä pohdittava laajemmin

Päättäjien karenssikysymykset ovat viime vuosina olleet tapetilla tiuhaan. Keväällä 2016 nousi kohu, kun Helsingin apulaiskaupunginjohtaja, entinen sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) siirtyi Terveystalon liiketoimintajohtajaksi.

Oulun kaupungintalo.
Valtion virkamies on mahdollista määrätä karenssiin, jos hänellä on pääsy arkaluontoisiin tietoihin. Kunnallisia viranhaltijoita koskevaan lakiin karensseja ei ole kuitenkaan kirjattu.Elisa Kinnunen / Yle

Myös RKP:n riveissä tapahtui muutos, kun Suomen puolustusministerinäkin toiminut Carl Haglund siirtyi kansanedustustyöstä bioenergia-alalla toimivaan Kaidi Finlandiin.

Riikka Moilasen mukaan keskustelu karenssien ulottamisesta luottamushenkilöihin on aiheellinen.

– Jos asia katsotaan tarpeelliseksi yhteiskunnassa, on lainsäätäjien asia sorvata se lakiin.

Moilanen kuitenkin ihmettelee, miksi kysymystä pohditaan vain sosiaali- ja terveysalaan liittyen.

Jos asia katsotaan tarpeelliseksi yhteiskunnassa, on lainsäätäjien asia sorvata se lakiin.

Riikka Moilanen

– Syyttävää sormea ei kannata osoittaa pelkästään sote-alan yrityksiä kohtaan. Onhan esimerkiksi arkkitehtejä, jotka tietävät paljonkin kaupungin tulevaisuuden suunnitelmista. Eli katsottaisiin asia laajemmin yhteiskunnassa eikä vain tietyllä sektorilla.

Oulun kaupunginhallitukselle saadaan valittua uusi puheenjohtaja todennäköisesti muutaman viikon sisällä.

Uudeksi Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi on vahvasti ehdolla keskustan Kyösti Oikarinen, joka työskentelee Oulun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan dekaanina ja on toiminut pitkään kunnallispolitiikassa. Riikka Moilanen jatkaa edelleen kaupunginvaltuutettuna.