Piskuinen Dark River -festivaali porskuttaa eteenpäin talousvaikeuksista huolimatta

Kotkalaisen raskaan musiikin festivaalin järjestäjät uskovat tapahtumaansa. Jotkut yhteistyökumppanit jopa "unohtivat laskun", kun taloudellinen ahdinko oli suurin.

festivaalit
Lauri Eerola, Dark River, festivaali, Kotka
Lauri Eerola satutti jalkansa urheillessa ja hoitaa viimeiset festarivalmistelut jalka paketissa. Kaikki näyttää kuitenkin etenevän mallikkaasti ja festarien isäntä odottaa tapahtumaa hyvillä mielin. Yle / Klaudia Käkelä

Kotkan Honkalassa järjestettävän raskaan musiikin Dark River -festivaalin kävijämäärä jäi viime vuonna puoleen edellisvuosien kävijämäärästä, joka on ollut noin 1000-1400 ihmistä. Festivaaliin oli myyty ennätyksellisen paljon ennakkolippuja, mutta se ei riittänyt.

– Kaikki merkit näyttivät siltä, että tulee hyvät festarit. Lopulta monet viime tingassa lipunostopäätöksen tekevät päättivät olla tulematta ja moni lipun ostanutkin jätti tulematta, tapahtuman puuhamies Lauri Eerola summaa.

Yksi suuri syy kävijäkatoon oli varmasti huono sää. Tapahtumaviikonloppuna oli viileää, sateista ja tuulista.

Tämän vuoden varoja on jouduttu laittamaan vielä viime vuoden menoihin.

Lauri Eerola

– Portilla tapahtuva lipunmyynti on keskeisessä osassa taloudessa, joten budjetti jäi todella vajaaksi. Tätä paikattiin sitten tapahtuman jälkeen.

Kun kävijämäärä romahti, myös alkoholin myynnistä saadut tuotot jäivät huomattavasti tavallista pienemmiksi. Juomien myynti on festivaalille elintärkeä tulonlähde.

"Me olemme edelleen raskaan musiikin festivaali"

Yksi huono vuosi ei kaada pientä paikallisfestivaalia, kun talkoohenki on vahva.

– Moni yhteistyötaho lähti talkoisiin sillä tavoin, että lasku unohtui ja jopa yksityishenkilöt auttoivat, Lauri Eerola kertoo.

Tapahtumaa onkin Lauri Eerolan mukaan tehty alusta asti talkoilla, eikä voittoa ole tavoiteltu. Kun viime vuosi meni penkin alle, järjestäjät laittoivat myös hiukan omaa rahaa laskujen maksamiseen. Lainoja ei kuitenkaan ole otettu tai taloja pantattu Dark Riverin takia.

– Olemme keränneet tänä vuonna ahkerasti varoja esimerkiksi sponsoreilta. Myös Kotkan kaupunki on ollut taas hienosti mukana. Tämän vuoden varoja on kuitenkin jouduttu laittamaan vielä viime vuoden menoihin, Eerola kertoo.

Dark River, festivaali, Kotka
Torstaina aamupäivällä Dark River -festivaalin lava oli jo pientä viilausta vaille esiintymiskunnossa.Yle / Klaudia Käkelä

Eerola tunnustaa, että järjestäjät pohtivat myös sitä, miten paljon kävijäkadolla oli tekemistä itse festivaalin kanssa. Eerola kertoo pohtineensa, jättivätkö ihmiset tulematta siksi, ettei tapahtuman ohjelma miellyttänyt.

– Varsinaista identiteettikriisiä ei tullut, vaikka pieni paniikki iskikin. Emme ole tehneet suuria korjausliikkeitä. Me olemme edelleen raskaan musiikin festivaali, Eerola toteaa.

Festivaali on ensi vuonna mopoiässä

Ensimmäinen Dark River -festivaali järjestettiin vuonna 2004. Tapahtuma ei ole muuttunut radikaalisti ja se on kasvattanut vuosien aikana suosiotaan.

– Vaikka emme ole koskaan halunneet isoa tapahtumaa, niin muutama vuosi sitten lisäsimme rahaa budjettiin. Viime vuonna viimeistään alkoi tuntua siltä, ettei tämä ehkä ole se meidän tie, Eerola huomauttaa.

Tapahtuma järjestetään nyt pienemmällä budjetilla, kuin viime vuonna. Eerolan mukaan rahan kanssa ollaan nyt entistä tarkempia, eikä suuria kasvuhaaveita ole. Järjestäjät odottavat tulevaa viikonloppua hyvillä mielin viime vuoden vastoinkäymisistä huolimatta.

– Lippuja on myyty ennakkoon ihan tavalliseen tapaan ja nämä viimeiset päivät ovat olleet hyviä myyntipäiviä. Lippuja on mennyt muutamia satoja, Eerola kertoo.

Eerola ei näe mitään syytä sille, miksi tapahtuma ei jatkuisi. Kunhan tänä vuonna onnistutaan.

– Ensi vuonna meillä tulee 15 vuotta täyteen ja sitä voisi huomioida jotenkin. Festivaali alkaa olla mopoiässä. Toivotaan vain, ettei mopo lähde keulimaan, Eerola hymyilee.