Opettajat tiukkoina: Yhdelle yläkouluopettajalle enintään 20 oppilasta

Perusopetuslaki ei turvaa yhdenvertaisuutta, ja säädöksiä on tarkistettava, OAJ sanoo.

Koulutus ja kasvatus
Yläasteen oppilaita luokassa
Milla Takala / Lehtikuva

Opettajien ammattijärjestö vaatii, että opettajamitoitus pitää laittaa kuntoon määrittelemällä, kuinka monta oppilasta voi olla yhdellä opettajalla.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan oppimistulokset heikkenevät ja erot kehnoiten ja parhaiten pärjäävien kesken jyrkkenevät, samoin alueelliset erot. OAJ haluaa rohkeita päätöksiä ja konkreettisia toimia peruskoulun kehittämiseksi.

OAJ haluaa, että varhaiskasvatuksessa seitsemää 3–5-vuotiasta kohden olisi yksi opettaja. Ensimmäiselle ja toiselle luokalle puolestaan halutaan yksi opettaja 18 oppilasta kohden ja 3–9-luokkalaisille yksi opettaja 20 oppilasta kohden.

Luukkaisen mukaan perusopetuksen resurssit on nostettava yli hallituskausien ulottuvalla kansallisella ohjelmalla vähintään pohjoismaiselle tasolle.

OAJ haluaa lisäksi, että toisella asteella, lukioissa ja ammattikouluissa, olisi yksi opettaja 20 oppilasta kohden.

Oppilaita enemmän, kouluja vähemmän

OAJ:n mukaan Suomi panostaa perusopetukseen vähiten Pohjoismaista.

– Perusopetuslaki ei riittävästi turvaa yhdenvertaisuutta, joten myös säädöksiä on tarkistettava, Luukkainen sanoo.

Oppilasmaksimin lisäksi OAJ haluaa, että perusopetukselle luodaan sitovat laatukriteerit ja maahan saadaan opettajarekisteri.

– Lisäksi opettajien ja rehtorien osaamisen kehittämiseen on panostettava nykyistä enemmän.

Lomat lähenevät loppuaan ja koulu alkaa monissa kunnissa ensi viikolla. Opetushallituksen mukaan koulunkäynnin aloittaa tänä syksynä arviolta 62 900 ekaluokkalaista.

Seitsemännellä vuosiluokalla aloittaa noin 60 000 ja lukioissa hiukan yli 35 000 oppilasta. Ammatillisessa peruskoulutuksessa puolestaan aloittaa reilut 46 000 oppilasta.

Opetushallituksen mukaan ensimmäistä luokkaa aloittavia arvioidaan tänä syksynä olevan muutama prosentti enemmän ja peruskouluja puolestaan viisi prosenttia eli noin 130 kappaletta vähemmän kuin kaksi vuotta aiemmin.