Siidassa jälleen ennätyskesä – Miljoonaraja paukkuu pian

Lapin matkailun yleinen kasvu tuntuu myös Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siidassa Inarissa. Kylmä kesä on kuitenkin hieman jarrutellut kasvuprosentteja.

Yle Saame
Sari Valkonen
Museonjohtaja Sari Valkonen iloitsee ennätyskesästä.Vesa Toppari / Yle

Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida Inarissa on jälleen saavuttamassa uuden kävijäennätyksen.

Museonjohtaja Sari Valkonen kertoo, että Siidan näyttelykävijöissä on tänä kesänä ollut viime vuoteen verrattuna kasvua 12 prosenttia, mikä käytännössä vastaa paria tuhatta henkeä.

– Meillä on taas ennätyskesä. Viime vuonna oltiin iloisia erityisesti heinäkuun kävijämääristä ja niin myös tänä vuonna. Meillä oli heinäkuussa 12 000 näyttelijäkävijää, joka on todella paljon, Valkonen iloitsee.

Siidan ulkomaisten näyttelykävijöiden osuus on ympärivuotisten tilastojen mukaan kasvanut selvästi. Tässä kesässä erityistä on kuitenkin ollut kotimaisten matkailijoiden lisääntyminen.

– Kotimaisten kävijöiden määrä on kasvanut tänä vuonna, se on hyvin mielenkiintoista, museonjohtaja Sari Valkonen pohtii.

Saamelaismuseo Siida
Saamelaismuseo Siida Vesa Toppari / Yle

Lapin matkailun yleinen nousu tuntuu

Siida teki viime vuonna näyttelykävijäennätyksensä, kun museon näyttelyissä vieraili lähes 58 000 henkilöä. Talon kokonaiskävijämäärä oli ovilaskurin mukaan viime vuonna 117 000 henkeä.

Siidan asiakaspalveluvastaava Minna Väisänen on huomannut, että yhä useampi Siidan vierailija käy myös näyttelyissä.

– Noin puolet kävijöistä käy näyttelyissämme. Tämäkin määrä on kasvanut, olemme siihen hyvin tyytyväisiä.

Kävijämäärän kasvun syitä voi Väisäsen mukaan etsiä muun muassa Lapin matkailun yleisestä kasvusta.

– Lapin matkailu on kasvussa ja selittää varmasti myös meidän kasvuamme. Toki olemme tyytyväisiä myös omiin näyttelyihimme, meillä on vaihtuvia näyttelyitä ja ne ovat sattuneet osumaan hyvin kohdeyleisöömme.

Kylmä sää taas tuntuu verottaneen kasvua etenkin kesäkuussa.

– Epäilen, että kesäkuun kasvu, jota oli kaksi prosenttia viime vuoteen verrattuna, olisi saattanut olla suurempi, jos ilma olisi ollut lämpimämpi. Yksittäiset matkailijat seuraavat säätä ja tekevät sen mukaan reittisuunnitelmia, ja varmasti osa heistä on pyörtänyt matkansa kylmän sään vuoksi. Ryhmämatkailijat kulkevat kyllä, oli sää mikä tahansa, kertoo Siidan asiakaspalveluvastaava Minna Väisänen.

Saamelaismuseo Siida
Saamelaismuseo SiidaVesa Toppari / Yle

Miljoona rikki juhlavuodeksi?

Siida juhlii ensi keväänä 20-vuotista taivaltaan.

Museossa iloitaan itse juhlavuoden lisäksi myös miljoonasta näyttelykävijästä, jonka museo arvelee saavuttavansa ennen vuodenvaihdetta.

– Näillä näyttelykävijäluvuilla miljoonan raja tulee täyttymään jo tämän vuoden puolella, Väisänen iloitsee.

Siidassa toimivat yhteistyössä Suomen saamelaisten kansallismuseo ja Metsähallituksen luontokeskus.