Maiju Ylitalon vaaleanpunaisesta tylliunelmasta käynnistyi somessa tanssiaismekkojen lahjoitusinto

Lukion vanhojentanssipukuja lahjoitetaan nyt ympäri Suomea sosiaalisen median avulla. Maiju Ylitalo on ilahtunut lahjoitushalusta, mutta huolissaan tanssiaisiin kuluvasta rahamäärästä.

Vanhojen tanssit
Maiju Ylitalo pitelee vaaleanpunaista tanssiaispukua
Maiju Ylitalo nostaa lahjoitusryhmän avulla esiin muun muassa nuorten tyttöjen ulkonäköpaineet, vanhojen tanssiperinteen kalleuden ja auttamisenhalun.

HämeenlinnaMaiju Ylitalo Hämeenlinnasta tanssi vanhojen tanssit vuonna 2015 Janakkalan lukiossa Turengissa. Yllään hänellä oli paljettikoristeltu vaaleanpunainen tylliunelma. Juhlan jälkeen puku on jäänyt kaapintäytteeksi – mutta pian se matkaa eteenpäin.

– Siellä se on odotellut! Olen ehkä jollain tavalla pitänyt kiinni muistoista, mutta kyllä ne muistot pysyvät, vaikkei mekko kaapissa olisikaan, Maiju Ylitalo pohtii.

Ylitalo osti unelmapukunsa koulukuraattorinsa tyttäreltä, jolta se oli jäänyt käyttämättä. Nyt 20-vuotiaan Ylitalon muistot tansseista ovat hyvät.

– Varsinkin siinä vaiheessa, kun päästi irti paineesta käyttää niihin paljon rahaa, niin ne muistot parani vaan. Pidettiin hauskaa vuosikurssilaisten kanssa, tanssittiin eikä otettu asioita niin vakavasti – ja näytettiin prinsessoilta, tietysti!

Sitten tuli se hetki, jolloin Maiju tiesi, mitä kaapissa lojuneella puvullaan seuraavaksi tekisi.

– Nuori nainen oli laittanut mekkonsa paikalliseen myyntiryhmään lahjoitettavaksi ja sieltä sain idean omankin mekkoni lahjoittamisesta.

– Ihan mielelläni annan mekkoni eteenpäin ja tuon sillä jotain hyvää jollekin. En tee paljon sillä rahalla, mitä mekosta saisin, verrattuna siihen, jos se vaikka jonkun tanssit pelastaa.

Somen voima toimii

Maiju Ylitalo teki Facebookiin päivityksen (siirryt toiseen palveluun), jossa hän kertoi lahjoittavansa tanssimekkonsa sitä oikeasti tarvitsevalle ja tarvettaan parhaiten perustelevalle. Torstaina 27. heinäkuuta julkaistu päivitys on saavuttanut jo tuhansia jakoja ja yli 12 000 tykkäystä.

– Se oli tosi hyvä päätös. Yllätyin, kuinka monta ihmistä se saavutti. Kommenteissa tuli Jenny Kamiselta idea lahjoitusryhmän perustamisesta. Perustin sen ja Iitu Viiri tuli mukaan auttamaan ylläpidossa.

– Ryhmä laajeni myös poikien pukujen lahjoittamiseen. Ryhmässä kohtaavat ne, jotka kaipaavat apua ja ne, jotka voivat sitä osaltaan antaa.

Lahjoita vanhojentanssimekkosi ja -pukusi -ryhmässä (siirryt toiseen palveluun) on nyt yli 1 100 jäsentä.

– Maailmassa on aika hienoja ihmisiä, jotka haluaa tehdä hyvää toisille ja ottaa sitä hyvää vastaan. Se on aika siistiä, Maiju Ylitalo iloitsee.

Tanssikulttuuri kaipaa ravistelua

Vanhojen tanssit tuottavat rahahuolta ja stressiä etenkin nuorille tytöille jo ennen lukion ovien avaamista.

– Valehtelen jos väitän, ettei se stressannut, koska tiesin, että se tulee viemään paljon rahaa. Kyllä tansseista puhuttiin lukion ensi päivistä lähtien. Taidettiin jo ysiluokalla siitä vaihtaa muutama sana, kun tiedettiin, että mennään lukioon. Mites ne vanhat, millainen mekko, ja sellaista.

Maiju Ylitalo onkin huolissaan tanssiaisiin kuluvasta rahamäärästä.

– Toivon, että jossain vaiheessa voitaisiin nähdä vanhojen tansseja, missä oikeasti lainailtaisiin pukuja ja mekkoja toisillemme. Kierrätyshän on ekologista, ettei koko ajan osta uutta kaappiin lojumaan. Ehkä me nyt vaikutetaan jollain tasolla vanhojen tanssien perinteeseenkin.

– Kierrätys myös poistaa kauheasti paineita niiltä, joilla ei sitä ylimääräistä rahaa ole.

Ulkonäköpaineet huipentuvat

Ylitalon mielestä kauniiksi laittautuminen on kaunis idea, mutta siihen voisi käyttää vähemmänkin rahaa.

– Kun yksi käyttää paljon rahaa, muut ajattelevat, että heidänkin pitää käyttää. Siitä tulee valtava noidankehä ja paine toisten niskoille. Stressaat sitä, onko varaa käyttää satasia siihen prinsessapäivään.

Ulkonäköpaineita on nuorilla tytöillä jo muutenkin, mutta etenkin tansseissa, sanoo Ylitalo.

– Uskon, että ulkonäköpaineet eskaloituvat vanhojen tansseissa, koska kaikki haluavat näyttää hyviltä ja edustavilta prinsessoilta, niin hienoilta, että niihin kuviin on kiva palata. Sen takia käydään suihkurusketuksissa, otetaan kampauksia, kynsiä ja ripsiä, ostetaan korut, mekot, kengät, siihen palaa niin paljon rahaa.

– Voit näyttää äärettömän kauniilta vaan, kun olet äärettömän onnellinen siitä päivästä, eikä euromäärillä ole merkitystä, Ylitalo muistuttaa.

Tylliunelman uusi koti

Ensimmäiset mekot ovat jo löytäneet uuden kodin lahjoitusryhmän avulla.

– Tänään tuli ryhmään ensimmäinen julkaisu, jossa ilmoitettiin, että mekko ja prinsessa ovat kohdanneet toisensa. Minunkin mekkoni on lähdössä postiin kohti Kotkaa, nuorelle tytölle, joka on melko samankokoinen kuin minä.

– Olemme kokeneet samanlaisia perhejuttuja, oli yllättävää huomata miten samanlaisia ajatuksia tällä tytöllä oli. Todella hurmaava ja ihanan oloinen tyttö ja toivon hänelle kaikkea hyvää mun mekon kanssa!

Kun hyvä lähtee kiertämään, se voi kiertää pitkäänkin.

– Mekolleni on jo yksi tyttö jonossa seuraavalle vuodelle ja hänen yhteystietonsa annan tälle uudelle omistajalle. Eli mekko on nyt ainakin seuraavat pari vanhojen tanssia ilostuttamassa joidenkin sellaisten tansseja, joilla ei välttämättä niihin olisi muuten varaa, Maiju Ylitalo kertoo.