Sipilän pään kääntäneen kätilön evästys palkkaneuvotteluihin: Jo riittää säästötalkoot

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) luopui kaksi vuotta sitten ilta- ja sunnuntailisien vähentämisaikeesta nähtyään kahden kätilön haastattelun A-studiossa.

lomaraha
Raakel Snapcott kotipihallaan.
Kätilö Raakel Shapcott kotipihallaan Vantaalla.Toni Määttä / Yle

Kätilö Raakel Shapcott nauttii elokuisesta kesälomastaan aurinkoisella kotipihalla Vantaalla. Neljän viikon vapaa on vasta alussa.

Lomarahoilla ei tänä vuonna törsäillä. Ne jäivät julkisen puolen työntekijöillä tänä vuonna kolmanneksen verran tavallista pienemmiksi. Yhteisen hyvän ja kilpailukyvyn nimissä solmittu kiky-sopimus nirhaisee 30 prosenttia lomarahoista myös ensi ja sitä seuraavana vuonna. Se on Shapcottin mielestä epäreilua.

Shapcott on toinen kahdesta kätilöstä, jotka käänsivät kaksi vuotta sitten pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pään A-studion haastattelussa. Sipilä oli tuolloin aikeissa leikata ilta- ja sunnuntailisiä. Haittalisien sijaan nipistettiin julkisen puolen lomarahoista kolmannes vuosiksi 2017–2019.

– Oli tietysti parempi, ettei kaikkia lisiä viety, mutta kaksi vuotta sitten puhuttiin, että koko Suomi osallistuu leikkauksiin. Pikkuhiljaa kävi selväksi, että vain me julkisen puolen pikkupalkkaiset osallistutaan tähän, Shapcott sanoo.

Jorvin sairaalan kätilöillä oli talkoovalmiutta tehdä yhteisen hyvinvoinnin eteen osuutensa, mutta nyt tunnelma on toinen.

– Eivät lomarahat ole lukkoon lyötyjä, niistä voidaan neuvotella. Missään tapauksessa leikkaukset eivät saa kestää pidempään kuin vuoteen 2019.

Raakel Snapcott kotipihallaan.
Raakel Shapcottin mielestä julkista puolta ei pitäisi nähdä maan vaivana, joka vain vie rahaa.Toni Määttä / Yle

Julkinen puoli nähdään maan vaivana

Shapcott sanoo ymmärtävänsä, että neuvottelujaan käynnistelevät vientialojen liitot näyttävät palkankorotusten ylärajan.

– Nehän tuovat verorahoja valtion kassaan, mutta sellainen puhe pitäisi lopettaa, että julkinen puoli on maan vaiva, joka vain vie rahaa. Me tuomme terveyttä ja hyvinvointia. Tämä ei näy euroina valtion pussissa vuosittain, vaan pitkällä tähtäimellä.

Kahvitaukopuheet Jorvin synnytysosastolla ovat synkistyneet kiky-sopimuksen jälkeen. Sopimus pidensi työaikaa 24 tunnilla vuodessa.

– Tämä on vaikuttanut mielialoihin, vaikka työajan pidennys ei ole suuri asia per päivä.

Shapcottin mielestä työmarkkinaneuvottelijoiden pitäisi ymmärtää päätösten vaikutukset työpaikkojen ilmapiiriin.

– Vaikka muutos ei olisi suuri, se vaikuttaa motivaatioon ja työpaikkaan sitoutumiseen.

Byrokratian purkamisesta enemmän säästöjä

Shapcottin mielestä julkisen puolen säästöjä on etsitty väärästä päästä. Eniten säästöjä saataisiin työilmapiiriä parantamalla.

– Työnantaja menettää miljardeja huonon työilmapiirin takia. Kolmasosa poissaoloista johtuu huonosta organisaatiosta.

Shapcott toisi työmarkkinaneuvotteluihin palkkaneuvottelujen rinnalle työhyvinvointiasiat. Työntekijät pitäisi päästää kehittämään työpaikkoja.

– Raskas organisaatio painaa työntekijöitä. Johdolla on kymmeniä kehittämisprojekteja meilläkin. Yritämme toteuttaa niitä kilpajuoksun kanssa, eikä koskaan ehditä toteuttaa niitä kunnolla.

Kätilöt Nina Heinikoski ja Raakel Shapcott (oik.) haastateltavina syyskuun 16. päivä A-studiossa.
Kätilöt Nina Heinikoski ja Raakel Shapcott A-studiossa haastateltavina syyskuun 16. päivä vuonna 2015.Yle

Julkkiskätilö tunnetaan Espanjaa myöten

Suorapuheisesta kätilöstä tuli julkkis Ylen A-studion haastattelun jälkeen kaksi vuotta sitten. Yhteiskuntasopimuksen hautaamisen jälkeen Shapcottilla on ollut vientiä. Hän on kommentoinut, tai ollut puhujana bisnestapahtumissa, keskusteluissa ja etenkin naisille suunnatuissa tilaisuuksissa.

Lukuisien kotimaan haastattelujen lisäksi Shapcottia on haastateltu Espanjan televisioon aiheena Suomen taloustilanne.

Myös puolueet ovat kosiskelleet julkkiskätilöä. Hän oli ehdokkaana kevään kuntavaaleissa keskustan listoiila.

Jorvin kätilöä tarvitaan, kun päättäjät haluavat kurkistaa kansalaisen arkeen.

– Maalaisjärki on minun juttu, sillä mennään, Shapcott nauraa.