1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Analyysi: Ahvenanmaalta Lappiin yhdellä lipulla – ministeriö haluaa mullistaa matkustamisen

Yhtenäisten lippujärjestelmien luominen eri kulkuneuvojen välillä on pitkä ja kivinen tie.

joukkoliikenne
Kuvitusgrafiikka yhdellä lipulla matkustamisesta.
Yle Uutisgrafiikka

Halpataksi tulee! Whim vie mennessään!

Matkustamista helpottavia matkaketjuja kehitetään Suomessa vauhdikkaammin kuin koskaan.

Matkaketjujen tarkoitus on, että yhdellä lipulla pääsee haluamaansa määränpäähän eri kulkuvälineitä käyttämällä. Suomessa voi jo esimerkiksi vaihtaa kaukojunan vesibussiin, yhdistää taksimatkan joukkoliikenteeseen ja siirtyä lentokoneesta junaan samalla lipulla.

Suomalaisyritykset Maas Global ja Tuup yrittävät yhdistää eri kulkumuotoja saman palvelun alle. Tavoitteena on luoda älypuhelimella ostettava lippu, joka vie vaikkapa kotiovelta Helsingistä vuokramökille Tunturi-Lappiin. Tällaista palvelua ei maailmalla vielä ole.

Yksi lippu saattaisi maksaa kuluttajalle enemmän, kuin kaikkien lippujen hankkiminen erikseen. Toisaalta palvelu säästäisi paljon aikaa ja vaivaa. Lisäksi suuri kysyntä voisi jopa laskea hintoja.

Maas Global kertoi äskettäin keränneensä yli 14 miljoonan euron rahoituksen. Yhtiön Whim-liikkumissovellus toimii Suomessa Helsingin seudulla, ja palvelu avataan tänä vuonna ainakin Hollantiin ja Britanniaan. Tuupilla on yhteistyösopimus Yhdysvalloissa.

Suomessa palvelujen rakentaminen on kesken. Esimerkiksi Tuupin kännykkäsovellus kertoo eri liikennevälineiden aikataulu- ja reittitiedot, mutta liput on ostettava erikseen. VR:n junaliput saa VR:n omasta lippukaupasta.

VR haluaa kärkeen

VR rakentaa omia matkaketjujaan. Se haluaa johtajaksi matkaketjujen järjestäjänä – junaliikenteen monopolinsa lisäksi.

Junien henkilöliikenne avataan ehkä kilpailulle parin vuoden päästä. VR pyrkii vahvistamaan asemaansa ja saamaan etumatkaa, ennen kuin mahdolliset kilpailijat tulevat apajille.

Osa liikenteen toimijoista kritisoi VR:ää hidastelusta yhteistyössä. Liikennesovellusten kehittäjät eivät ole toistaiseksi voineet yhdistää junamatkustamista palveluunsa. Whimin avulla voi sen sijaan jo käyttää muun muassa Helsingin seudun joukkoliikennettä ja takseja.

VR:n mukaan eri yritysten kanssa neuvotellaan jatkuvasti. Syksyllä alkaa kokeilu, jossa junamatkaan voi yhdistää Tuupin Kyyti-halpataksin.

Liikenne- ja viestintäministeriön (LVM) valmistelema laki velvoittaisi liikenteen toimijat avaamaan lipunmyyntinsä ensi vuodesta lähtien. Ensin laki koskisi tie- ja raideliikennettä, myöhemmin lento- ja meriliikennettä.

Suomeen voisi syntyä lentomatkustamisesta tuttuja matkahakupalveluja, joissa esimerkiksi lennon ja autonvuokrauksen voi maksaa yhdellä klikkauksella. Myös VR:n junalippuja voitaisiin myydä muualla verkossa kuin VR:n omassa nettikaupassa.

Liikenteen toimijoiden pitäisi kuitenkin ensin päästä VR:n kanssa sopimukseen. Junayhtiö voisi asettaa lipunmyynnin avaamiselle ehtoja ja pyytää korvauksia, kunhan se kohtelisi kaikkia tasavertaisesti. VR säilyttäisi näin vahvan asemansa.

Osa alan yrityksistä näkee, että kahdenvälisten sopimusten uhkana on se, että markkina keskittyisi avautumisen sijaan.

Liikennöitsijät maksumiehiksi?

Yhteistyön kangertelun lisäksi tekemistä on tietojärjestelmissä. Liikenteen aikataulu- ja lipunmyyntijärjestelmien digitalisointi on monilta osin Suomessa kesken. Esimerkiksi Tampereella, maan kolmanneksi suurimmassa kaupungissa, joukkoliikenteessä ei ole käytössä mobiililippua.

Tietojärjestelmien pitäisi olla myös keskenään yhteensopivia, jotta erilaisia lippuja voitaisiin välittää saman palvelun kautta. Tällaiseen tilanteeseen pääsemiseksi on vielä pitkä matka.

Liikenteen toimijat pelkäävät tietojärjestelmien muutoksista koituvien kulujen kaatuvan niiden niskaan. Tietojärjestelmien uudistaminen voi tunnetusti olla kallista puuhaa.

Satojen miljardien markkinat

Maas-palveluissa on arvioitu olevan yli tuhannen miljardin dollarin globaalit markkinat vuoteen 2030 mennessä. Maas Global haluaa haukata kakusta viidenneksen.

Maas on lyhenne sanoista mobility as a service, liikkuminen palveluna. Ajatus on, että oman auton käyttäminen vähenee tulevaisuudessa, kun liikenteen palvelut automatkoista lentoihin paketoidaan yhdeksi kokonaisuudeksi.

Maas-hypettäjät toivovat, että Suomessa saadaan jo ensi vuonna käyttöön yhden luukun lippupalvelu. Paikallisia ratkaisuja varmasti syntyy, mutta kaikki kulkuvälineet koko maassa kattavaa lippujärjestelmää saadaan luultavasti odottaa vielä kauan. Kenties ikuisesti.

Jos Suomessa visioitujen yhden lipun järjestelmien toteutus jää täällä puolitiehen, suomalainen tai joku muu yritys toteuttaa sen kenties ennen pitkää ulkomailla.

Paljon lepää myös LVM:n harteilla, jonka esitykset ovat viime vuosina olleet usein vastatuulessa.

Lue seuraavaksi